.

Façana de l'Ajuntament de Torredembarra, consistori que estudiarà presentar recurs

Vint ajuntaments de la demarcació de Tarragona s’han quedat sense percebre les aportacions de la Generalitat en concepte del Fons de Cooperació Local de Catalunya per a 2013, un dels instruments de finançament de les corporacions locals. La manca  de disposibilitat pressupostària i el fet que la Generalitat ha decidit no aportar fons en aquells municipis que percebin més ingressos procedents de l’Estat (PIE) ha fet que els 20 municipis no vagin a rebre res en concepte del Fons corresponent a 2013. Els consistoris en van tenir coneixement formal a les passades festes de Nadal, quan el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya -DOGC- va publicat la resolució el 27 de desembre.

Com publica aquest mateix digital, l’Ajuntament de Tarragona ha vist esfumar-se 610.000 euros que esperava rebre del Fons de Cooperació Local de 2013.

Alguns municipis han recorregut la resolució i altres estudiaran fer-ho quan s’aprovi definitivament. En aquest darrer cas es troba l’Ajuntament de Torredembarra. El seu alcalde i el seu regidor d’Hisenda, Daniel Masagué i Santiago Ardèvol, respectivament, han quantificat en 180.000 euros la merma que els suposarà per les seves arques. Aquesta reducció no prevista també farà ballar els comptes municipals a l’hora de fer el tancament del balanç.

“La Generalitat ho ha fet a darrera hora i sense avisar”, ha dit l’alcalde de Torredembarra. “Hem parlat amb altres alcaldes i entenem que no es poden fer retallades a posteriori”.

Els municipis afectats són els següents:

Altafulla, Amposta, L’Arboç del Penedès, Calafell, Cambrils, La Canonja, Constantí, Montbrió del Camp, Mont-roig del Camp, Reus, Roquetes, Salou, La Selva del Camp, Tarragona, Torredembarra, Tortosa, Valls, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, El Vendrell i Vila-seca.

La resolució, signada per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, afirma que “com a conseqüència de la disminució dels ingressos de la Generalitat de Catalunya, la participació dels ajuntaments en els ingressos de la Generalitat resta condicionada a l’existència de  disponibilitat pressupostaria”, atès que, l’actual escenari de dèficit públic, comporta “que no es puguin assumir les previsions manifestades en els escenaris pressupostaris dissenyats amb anterioritat”.

‘Manca de disponibilitat pressupostària’

El text continua dient que la nova distribució dels fons es fa “atesa la manca de disponibilitat pressupostària” i prenent com a base l’augment de la participació en els ingressos de l’estat (PIE). Es pretén que els ingressos dels municipis siguin els més “similars” als que van tenir en 2012.

Així, la majoria d’ajuntaments han tingut un increment en la participació en els ingressos de l’Estat en 2013 i en relació a 2012, diu la resolució. D’aquesta manera, “rebran la diferència” entre l’import del Fons de Cooperació Local atorgat en 2012 i l’increment de l’aportació de l’Estat. “Si no hi ha hagut increment, rebran la totalitat” del fons atorgat en 2012.

Altrament, els municipis on l’increment en concepte de PIE  superi l’import del Fons de Cooperació Local de 2012 “no percebran cap import en concepte de Fons de Cooperació Local per a l’any 2013”, diu la resolució.

En el document figuren dos annexos. En el primer hi ha la relació de municipis i la disponibilitat que tenen del Fons, i en el segon els municipis que no rebran res amb aquesta distribució. En el primer cas, però, també està condicionat que la Generalitat tingui crèdit.

Consulteu en aquest enllaç la resolució, amb el llistat de municipis afectats (DOGC de 27 de desembre).

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */