Concert exclusiu de ‘Lo Barber de l’Alguer’ a Castellvell

Imatge promocional de Lo barber de l’Alguer. Foto: Cedida

Castellvell del Camp tancarà els actes de la primavera cultural amb un concert molt especial. El proper dissabte 29 de març el cantautor i guitarrista alguerès Àngel Maresca, “Lo Barber de l’Alguer”, farà a Castellvell un dels dos únics concerts que oferirà a Catalunya. Especialitzat en la música d’arrel i la tradició oral, Maresca és conegut per la seva tasca com a barber, on combina els serveis de perruqueria amb la música en viu.

Àngel Maresca, acompanyat del també cantautor i guitarrista i alguerès Claudio Gabriel Sanna, actuaran, a les 8 del vespre, a l’Església de Sant Vicenç Màrtir.

El cantautor Àngel Maresca (L’Alguer, 1944) és un dels activistes més destacats per la llengua i la cultura catalanes a la ciutat catalana de l’Alguer (Sardenya), mantenint viva la tradició musical a la seva barberia i contribuint significativament a la cultura local amb les seves cançons i composicions. Seguint la tradició dels barbers algueresos, encara canta i toca la guitarra cada cop que fa la barba d’algun client a la barberia, amb cançons tradicionals, creacions pròpies o improvisacions de bàlzigues. De fet, Maresca és l’últim barber que manté viva aquesta tradició musical oral, que al voltant del 1900 caracteritzava la vida dels barbers algueresos, autors de diverses composicions, que formen part del repertori clàssic de l’Alguer.

‘Retrobament’

Enguany, per celebrar els seus 80 anys, Àngel Maresca ha decidit unir esforços amb un altre alguerès, el cantautor, músic i compositor Claudio Gabriel Sanna. Amb ell i els seus músics habituals, han enregistrat un disc que recull les millors cançons del Barber.

El disc rep per títol ‘Retrobament’ i no deixa de ser també un homenatge i un record del retrobament del 1960 (el 1960, Pere Català i Roca i el seu pare Pere Català i Pic van promoure el creuer del retrobament entre Barcelona i l’Alguer). La publicació d’aquest disc, sota la direcció musical de Claudio Gabriel Sanna, representa una fita significativa per a la tradició catalana. Aquest disc no només és un homenatge a la figura icònica d’Àngel Maresca, sinó també una celebració de la riquesa cultural i la vitalitat de la llengua catalana a l’Alguer, i a les tradicions compartides entre les diferents contrades de llengua catalana.

El concert

Castellvell tindrà el goig de gaudir de la música d’Àngel Maresca, acompanyat del guitarrista i cantautor, Claudio Gabriel Sana, l’endemà mateix de la seva actuació al Tradicionàrius de Barcelona. El concert, que tindrà lloc el 29 de març, a les 20 h, a l’Església de Sant Vicenç, tindrà una entrada de 10 euros.

La venda d’entrades es fa a través de la app eagora per qui la tingui instal·lada i per la web amb el link per a la població en general que no la tingui instal·lada: web.eagora.app/a/castellvelldelcamp/ticketing-content

La Canonja recupera la Sarsuela per la Festa de la Municipalitat

Imatge de la actuació. Foto: cedida

El Teatre Municipal Orfeó Canongí celebra el retorn d’un dels seus èxits més importants, la Sarsuela. El proper 13 d’abril, la companyia valenciana Tiempo de Zarzuela torna a la Canonja amb una nova posada en escena que promet captivar tant als amants de la sarsuela com a tota mena d’espectadors.

Una Antologia amb un format complet, cuidant tots els ingredients de la Zarzuela: orquestra, ballet, cantants i actor. Un passeig musical per Espanya a través de la Zarzuela; amb els fragments més apreciats pel públic de tota la vida que convida els nous públics a conèixer el gènere líric.

“Suspiros de España” es presenta amb una estètica actual on a través de la música vol fer un recorregut amb les principals “romanzas”, intermedis i duets de la sarsuela. Un viatge de sentiments i passions guiat pel presentador Quique Peña, que entrellaça els seus textos amb la música i dota de ritme tota l’Antologia.

L’elenc està format per la soprano Raquel Roig, el tenor Vicente Ombuena i el baríton Fernando Piqueras. L’espectacle està acompanyat amb la gran qualitat dels professors de l’orquestra i
ballet de la companyia “Temps de Sarsuela”, al capdavant el mestre valencià Ximo Romero, ànima máter del projecte.

Es podrà veure el dia 13 d’abril a les 7 de la tarda a l’OCTM. El preu de l’entrada és de 5€ i larecaptació d’aquest acte anirà destinada a entitats musicals de la Comunitat Valenciana afectades per les inundacions de la Dana.

Venda d’entrades: les 24 hores a Codetickets.com | Matins de dilluns, dimecres i divendres de 9 a 1 i tardes de diluns a divendres de 4 a 8 al Castell de Masricart | A la taquilla del teatre una hora abans que comenci l’acte, si n’hi ha de disponibles.

El regidor de cultura, Salvador Ferré, comenta la gran acceptació que ha tingut des de sempre la sarsuela a la Canonja, “l’Orfeó ja va ser en el seu temps un teatre de sarsuela, sempre hi ha hagut molta tradició a la Canonja i vam voler recuperar aquest gènere per a tots els canongins i per continuar creant cultura musical al nostre poble. És una satisfacció veure com s’omple un teatre per escoltar el gener líric”

Imatge de l’actuació. Foto: cedida

Obertes les inscripcions pel Casal de primavera

El Casal de Primavera es durà a terme del 14 al 17 d’abril de 9 a 13 h (més el servei d’acollida de 8 a 9 h, amb mínim 10 participants). Diversió assegurada! Jocs, tallers, gimcanes, sortides i molt més pels infants d’I3 fins a 6è.

L’horari d’inscripció es per les tardes de dilluns a divendres de 15.15 a 16.15 h i els matins de dimarts de 8 a 11 h al Casal Infantil (c/ Bisbe Miquel Domènech i Veciana, 1-3). Les places són limitades.

La Canonja recupera la Sarsuela per la Festa de la Municipalitat

Un moment de l’escenificació de la peça. Foto: Cedida

El Teatre Municipal Orfeó Canongí celebra el retorn d’un dels seus èxits més importants, la Sarsuela. El proper 13 d’abril, la companyia valenciana Tiempo de Zarzuela torna a la Canonja amb una nova posada en escena que promet captivar tant als amants de la sarsuela com a tota mena d’espectadors.

Una Antologia amb un format complet, cuidant tots els ingredients de la Zarzuela: orquestra, ballet, cantants i actor. Un passeig musical per Espanya a través de la Zarzuela; amb els fragments més apreciats pel públic de tota la vida que convida els nous públics a conèixer el gènere líric.

Suspiros de España” es presenta amb una estètica actual on a través de la música vol fer un recorregut amb les principals “romanzas”, intermedis i duets de la sarsuela. Un viatge de sentiments i passions guiat pel presentador Quique Peña, que entrellaça els seus textos amb la música i dota de ritme tota l’Antologia.

L’elenc està format per la soprano Raquel Roig, el tenor Vicente Ombuena i el baríton Fernando Piqueras. L’espectacle està acompanyat amb la gran qualitat dels professors de l’orquestra i ballet de la companyia “Temps de Sarsuela”, al capdavant el mestre valencià Ximo Romero, ànima máter del projecte.

Es podrà veure el dia 13 d’abril a les 7 de la tarda a l’OCTM. El preu de l’entrada és de 5€ i la recaptació d’aquest acte anirà destinada a entitats musicals de la Comunitat Valenciana afectades per les inundacions de la Dana.

Venda d’entrades: les 24 hores a Codetickets.com | Matins de dilluns, dimecres i divendres de 9 a 1 i tardes de diluns a divendres de 4 a 8 al Castell de Masricart | A la taquilla del teatre una hora abans que comenci l’acte, si n’hi ha de disponibles.

El regidor de Cultura, Salvador Ferré, comenta la gran acceptació que ha tingut des de sempre la sarsuela a la Canonja, “l’Orfeó ja va ser en el seu temps un teatre de sarsuela, sempre hi ha hagut molta tradició a la Canonja i vam voler recuperar aquest gènere per a tots els canongins i per continuar creant cultura musical al nostre poble. És una satisfacció veure com s’omple un teatre per escoltar el gener líric”

Una manifestació poètica recorre els carrers de Constantí

Un moment de la manifestació poètica

Sota el lema. Poesia o Barbàrie!, aquest dissabte 22 de març s’ha celebrat a Constantí una manifestació poètica que ha recorregut els carrers i places del municipi omplint-los de versos i poemes que s’han anat llegint en veu alta. Un any més, la Biblioteca Municipal ha organitzat aquesta activitat en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Poesia.

L’activitat, que va comptar amb la col·laboració de l’Associació Literària de Constantí, convidava a tothom a participar portant pancartes amb els seus versos i poemes preferits.

D’altra banda, des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Constantí s’han confeccionat una sèrie de pancartes amb poemes, que s’han pogut veure durant tota la setmana a diferents punts emblemàtics del poble, marcant el recorregut de la manifestació. Les pancartes han lluït a espais com la Muralla, l’entrada del Refugi, la reproducció del Tepidarium, la Biblioteca, l’Ajuntament, l’Avinguda 11 de Setembre, i les places Juan Ramon Jiménez i Garcia Lorca al barri del Centcelles, on curiosament es concentren tots els carrers i places del poble amb nom de poetes. En acabar la manifestació es va fer un petit piscolabis al Sindicat Agrícola

 

La FiM de Vila-seca programa 47 propostes musicals amb un total de 70 actuacions

La regidroa de Cultura de Vila-seca, Manuela Moya, l’alcalde Pere Segura i el director artístic de la FiM, Martí Marfà, amb el cartell de l’edició d’enguany. Foto: Arnau Martínez

La FiM, la Fira de música emergent i familiar de Vila-seca (Tarragonès), programarà 47 propostes musicals amb un total de 70 actuacions en la seva 21a edició que es farà del 8 a l’11 de maig. Amb el lema ‘Tens el futur a tocar’, el certamen musical comptarà amb 28 actuacions de grups emergents i 19 de música familiar. Més d’un 80% dels espectacles que es podran veure presentaran estrenes i novetats.

Enguany la FiM celebra els cinc anys després de l’aturada, el director artístic, Martí Marfà, ha destacat que inicien una etapa de “consolidació”. “Tenim la fórmula, ara es tracta de buscar l’excel·lència”, ha dit. En aquesta línia, la regidora de Cultura de Vila-seca, Manuela Moya, ha insistit en “cuidar els detalls i enriquir l’experiència”.


Altres notícies:


Pel que fa a les xifres de l’edició d’enguany, la direcció artística ha subratllat que el 65% de les propostes estan liderades o formades per dones, i n’hi ha cinc que les encapçales persones d’identitats no normatives. També que el 83% dels espectacles són interpretats en català. “La creació musical en la nostra llengua està més viva que mai, i pot ser una molt bona eina per fer reviscolar l’ús social del català que està en un preocupat retrocés, especialment entre les persones joves”, ha valorat Marfà.

La FiM tornarà a tenir diversos escenaris com el Celler, el Castell, el magatzem Cal Perera i el Parc de la Formiga, entre altres espais. Totes les propostes seran gratuïtes, excepte en algunes concretes que caldrà treure entrada 24 h abans per una qüestió d’aforament. Entre tota la programació, hi participaran 170 artistes. Marfà ha comentat que és la fira “més farcida, més intensa i més estimulant”. “Amb més propostes i actuacions que mai”, ha afegit.

Fades, Àlex Pérez, Grow Up Sing

Pel que fa a la programació, en l’àmbit de música emergent destaca Gigi Ros, Fades o MERCÈ. També JULS i Andrea Grau en música urbana, i Àlex Pérez i gavina.mp3 en pop i cançó d’autor. En l’àmbit familiar hi ha artistes com Lali BeGood, que convertiran l’espectacle en un taller de dansa urbana, el punk-rock valencià de Ramonet i Grow Up Sing, de la productora de Damaris Gelabert que dona pas a una nova generació de músics.

El director artístic també ha remarcat l’aposta pel jovent, un públic a qui volen “cuidar”, ha dit. “La música ens permet connectar amb la presencialitat”, ha afirmat. Algunes de les propostes que conformen el cartell de la FiM enfocades especialment als joves són Versembrant que fusiona la poesia catalana amb la música urbana, i Koko-Jean & The Tonics, que estrenaran un espectacle adaptat al públic escolar.

A més a més, hi haurà un espai ‘OFF’ a la plaça de les Voltes amb un escenari perquè els artistes que no han pogut entrar a la programació oficial tinguin un lloc on exhibir-se.

Coproduccions

Aquest any la FiM farà dues coproduccions. Tocats de La-la és de quilòmetre zero. Es tracta d’una banda de música de carrer formada per exalumnes del Conservatori de Vila-seca- S’han unit per fer un espectacle que veurà la llum a la fira de l’any vinent, però durant l’edició d’enguany es posarà a prova tot el que han treballat fins ara, de la mà de la consolidada banda ponentina Sound de secà.

D’altra banda, s’estrenarà ‘Clàssica per a nadons’, un espectacle de Delirium Quartet que s’inspira en l’experiència de la sala de concerts Wigmore Hall de Londres. Quatre músics faran una sessió especial de 25-30 minuts adreçada a nadons d’entre 0 i 3 anys i persones embarassades.

Marfà ha indicat que fa un parell d’anys que la FiM “s’implica” en coproduccions, sobretot d’àmbit familiar perquè és “on falta molt d’acompanyament i suport a la creació”. “La nostra voluntat és ser socis, provocadors de noves creacions”, ha assegurat.

Cinc anys des de la represa

Després de setze edicions, la FiM va deixar de celebrar-se el 2016. El 2021, es va recuperar el certamen i amb quatre anys ha anat creixent sent un dels aparadors musicals de país. Marfà ha assenyalat que enguany s’enceta una “etapa de consolidació”. “Crec que tenim la fórmula i ens dedicarem a polir-la”, ha dit. Tant ell com la regidora de Cultura han insistit en el treball per “millorar l’experiència del públic i dels professionals”.

En aquest sentit, Moya ha apuntat que volen “cuidar els detalls”. “Fer-ho fàcil, que la FiM sigui amable i profitosa”, ha continuat. Una de les novetats pel sector professional serà la instal·lació d’una carpa als jardins del Castell per “intensificar l’activitat professional de la nostra fira”. El gruix d’actes dedicat als treballadors de l’àmbit musical es concertarà els dies 8 i 9.

 

Celebrem la Primera Sessió del Ball Social de Creixell a càrrec de l’Ajuntament

Gent Gran de Creixell. Foto: Cedida

El passat dissabte 22 de març, el Casal Municipal de Creixell va acollir la primera sessió del Ball Social organitzat per l’Ajuntament de Creixell, una iniciativa pensada especialment per a la gent gran del municipi. La vetllada va ser tot un èxit, amb una gran participació i una atmosfera de diversió i companyonia.

L’orquestra Zafiro 3 va ser l’encarregada d’animar la tarda amb la seva música en directe, fent que els assistents ballessin i gaudissin de cada moment. L’ambient va ser ple d’energia i bona disposició, creant una tarda inoblidable per a tots els que van assistir-hi.

Els assistents van poder gaudir d’una activitat social que promou la convivència, la música i la diversió, reafirmant el compromís de l’Ajuntament de Creixell amb el benestar de la seva gent gran.

La segona sessió del Ball Social tindrà lloc el proper dissabte 29 de març, de 18:00h a 21:00h, i s’espera una nova cita amb la música i el ball en un ambient únic.

L’Ajuntament de Creixell convida a tots els veïns i veïnes a participar en aquest esdeveniment, que s’ha consolidat com una gran oportunitat per compartir moments especials amb els altres.

 

Vídeos: El Catllar reviu els 50 anys de la represa castellera amb un homenatge al 5d9f

Imatge de la taula rodona amb els representants de les vuit colles que han fet el 5de9f. Foto: DiariTots21

El Catllar ha iniciat aquest diumenge els actes de celebració dels 50 anys de la represa castellera a la vila del Baix Gaià. Va ser en 1975, quan a la mitja part d’un partit de futbol, els Nois de la Torre van aixecar castells al camp de futbol sense tan sols dur la samarreta de la colla. A partir d’aquí s’hi afegirien els Castellers d’Altafulla de manera que la represa ja estava encarrilada. Des del 1899 no s’havien fet castells al Catllar.

Amb el temps, la diada del mes d’agost al Catllar s’ha convertit en una cita destacada per a moltes colles, que han portat a plaça castells com 5 de 9 amb folre, 2 de 9 amb folre i manilles, 3 de 9 amb folre i l’agulla, pilars de 8 amb folre i manilles, 4 de 9 amb folre i agulla, el 2 de 8 o el 4 de 9, entre altres.

La comissió municipal de castells és l’encarregada de dur a terme les activitats, que han començat a caminar aquest diumenge a l’Auditori del Centre Cultural retent un homenatge a les colles castelleres que han fet el mític 5 de 9 amb folre -en són vuit, 7 d’elles havent-lo descarregat i una vuitena, havent-lo carregat.- Un homenatge -amb el títol ‘La gènesi del 5d9f’-que ho ha estat de manera molt especial per a la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, que va ser la primera que en 1994 va plantejar-se seriosament fer-lo quan la resta de colles ho considerava una utopia, un impossible.


Altres notícies:


La jornada ha començat amb el passi del documental ‘El Vincle’, elaborat per Lian Subirat i Albert Blay, un cant a la insistència, a la fe, al convenciment que un castell impossible deixaria de ser-ho. Editat en 2024 per commemorar els 45 anys de la colla tarragonina, relata amb força dramatisme i a partir de nombroses entrevistes i imatges d’arxiu d’actuacions castelleres com es va viure des de dins de manera apassionada aquest repte en què la Jove fou la primera colla del segle XX a plantejar-se’l. El Catllar és la primera població, després de Tarragona, que l’ha visualitzat. Dura 57 minuts i la seva bella factura i l’emoció que desperta el fan candidat a entrar en alguna plataforma televisiva.

 

El documental narra els intents de la Jove per carregar-lo i l’admiració que generava en les altres grans colles, que començaven a plantejar-se ser les primeres a aixecar-lo un cop superat l’escepticisme. Serien els Minyons de Terrassa els primers a carregar-lo, l’any 1995, i l’any següent, la Vella de Valls esdevindria la primera colla en descarregar-lo. Aquells dos anys marcarien un abans i un després en el món casteller i fixarien els lideratges per 30 anys, destacarien els experts en el documental.

Els tercers en aconseguir-lo serien els Castellers de Vilafranca; els quarts, la Jove de Valls i finalment es faria justícia: la cinquena colla seria la Jove de Tarragona, el dia de Santa Tecla de 2011 (carregat), a la mateixa plaça de la Font i davant de l’Ajuntament i de la seva gent. Una riuada de llàgrimes va inundar la plaça i el local del Cós del Bou.

Força públic s’ha reunit al Teatre Auditori del Centre Cultural del Catllar. Foto: DiariTots21

L’any següent i el dia menys esperat, en acabar la temporada castellera, a la diada de Sant Teresa del Vendrell, la Jove descarregaria amb tota la tranquil.litat del món el 5d9f per primer cop en la seva història. Des d’aleshores, Santa Teresa i El Vendrell són paraules majors per a la colla de la samarreta lila, on sempre que hi van intentent superar-se.

Taula rodona

Els actes de commemoració del mig segle de la represa castellera han inclòs encabat una taula rodona moderada pel periodista casteller Carles Cortès i l’experta Aina Mallol, amb els vuit caps de colla que tenen en el seu palmarès aquest castell. A més dels citats, hi ha també els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró.

Ara bé, només tres colles l’han portat a la Raval: la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.

Entre els que han parlat, Jordi Sentís, segon cap de colla de la Jove als moments històrics: “El 5de9f és el nostre, és de la colla”, deia Sentís. El món casteller té interioritzada aquesta ‘titularitat’ donada la valentia i insistència de la Jove, la primera que s’ho va plantejar, i que li va costar 17 anys carregar-lo i 18, descarregar-lo. Des d’aleshores l’ha descarregat 35 cops, el darrer, com no, per Santa Teresa, l’any 2023, al Vendrell.

 

Els d’avui eren els primers actes d’un programa en què es commemorarà haver convertit ‘La Raval’ en un referent casteller amb la diada d’agost. “És una de les diades top deu de la temporada, de camí a Sant Fèlix, al Tourmalet casteller. Tenim una diada digna de veure amb la singularitat de ser una plaça sense colla pròpia, això ens fa més originals”, ha indicat Joan Díaz, membre de la comissió organitzadora de les diades del Catllar.

L’alcalde, Xavier Canadell, presentant l’acte. Foto: DiariTots21

Al seu torn, l’alcalde, Xavier Canadell, ha refermat la idea que “malgrat que El Catllar no té colla castellera, viu intensament l’afició i molta gent forma part de les colles”. Justament, al segle XIX, les colles de Valls passaven pel Catllar a recollir els castellers en direcció a Vilafranca i al Catllar mateix aixecaven castells. Precisament està documentat en 1883 el primer 5 de 9 amb folre, fet per la Vella de Valls… Però ningú més l’havia repetit en cent anys.

Suspès el concert de Sopa de Cabra al Teatre Fortuny per raons mèdiques

El Festival Accents informa que el concert de Sopa de Cabra, previst dins la programació especial de les Perles de l’Accents al Teatre Fortuny de Reus, s’ha hagut d’ajornar per causes mèdiques. El bateria del grup, Pep Bosch, va haver de ser traslladat a l’hospital després del concert d’ahir a Vic i actualment es troba pendent de diagnòstic definitiu.

Des de l’organització del Festival Accents i el mateix grup, lamenten les molèsties que aquest ajornament pugui causar als assistents. Estem treballant conjuntament per trobar una nova data, que serà comunicada pròximament.

Les entrades adquirides seran totalment vàlides per la nova data del concert. Tanmateix, aquelles persones que no puguin assistir-hi tindran un termini de 10 dies per sol·licitar el reemborsament a través del Teatre Fortuny al telèfon 977 010659 o al mail taquillafortuny@gmail.com

 

Castellvell reviu la poesia en el tercer aniversari de la Biblioteca

L’alcalde, Josep Manel Sabaté, durant el seu parlament. Foto: DiariTots21

Hi ha biblioteques petites, però amb un fons ric. La de Castellvell del Camp, de nom Marina Capdevila Oller, és una d’aquestes. No perquè vagi sobrada de volums -especialment de novel.les, que és el que habitualment la majoria de lectores demana-, sinó pel fons d’història local.

Són força variades les obres que expliquen la història de Castellvell. També les memòries personals, gràcies a autors com Maria Teresa Monné, una jove que va morir als 21 anys i deixà un llibre de cartes que publicà l’editorial Claret. O les memòries del periodista Josep Maria Martí. També les ‘Miscel.lànies castellvellenques’, de l’Esteve Sugranyes, un autor local que s’ha convertit en un veritable referent de la historiografia castellvellenca i sense el qual probablement s’hagués perdut el fil de molts esdeveniments de la vida de la localitat. O el recentment editat llibre d’Enric Valls sobre demografia castellvellenca…


Altres notícies:


En aquest marc arribava aquest divendres la celebració del tercer aniversari de la biblioteca municipal, quan en 2022 es va refundar agafant una nova embranzida i integrant-se a la Xarxa de Lectura Pública de la Generalitat. Celebrava l’efemèride en el marc del Dia Mundial de la Poesia encadenant un seguit d’actes on els lectors n’eren els protagonistes. Un equipament que comanda la bibliotecària Alba Miró, de la que tothom coincideix a dir que ha revitalitzat un pulmó cultural que, a més, segons confessa ella mateixa, té la gran sort de disposar de diversos grups de lectors i lectores, adults, joves i infantils, que s’autoorganitzen per crear clubs de lectura i altres activitats culturals, com exposicions de llibres temàtics.

El regidor de Cultura, Jordi Jové, presentava la jornada de commemoració repassant el recull d’actes que vindrien a continuació, i l’alcalde, Josep Manel Sabaté, adreçava unes paraules subratllant l’orgull que suposa per a Castellvell formar part del Sistema de Lectura Pública, que permet rebre llibres de tot Catalunya atenent la demanada de la gent del poble, “una xarxa que treballa per portar el coneixement, la cultura i l’educació a tots els racons del nostre territori, i la nostra biblioteca n’és una peça fonamental”.

Sabaté destacava també que el darrer any ha estat “especialment ric en experiències i activitats”. Més de 3.000 llibres han estat objecte de préstec, “arribant a totes les llars i permetent que cada persona, gran o petita, trobi el llibre que desperti la seva imaginació, la seva curiositat i els seus somnis”. Notablement ric ha estat el fruit obtingut amb la creació dels clubs de lectura infantil i juvenil. “Aquest any, com molts altres, hem treballat per fomentar la lectura com un hàbit fonamental, i ho hem fet amb l’objectiu que tots i totes, grans i petits, agafessin l’hàbit de llegir, perquè, com sabem molt bé, llegir ens fa més lliures”. Sabaté ha acabat la seva intervenció llegint un poema de Miquel Martí i Pol.

Un grup de pares, llegint un poema. Foto: DairiTots21

Les guanyadores del concurs de punts de llibre de les dues categories del premi: adult i infantil. Fotos: DiariTots21

Ha arribat aleshores el moment de la lectura de dos poemes: un per part del club de lectors infantil i l’altre del de pares. Posteriorment s’ha fet el lliuramet dels premis del concurs de punts de llibre, al què s’hi han inscrit 34 participants. En la categoria infantil ha resultat guanyadora Carlota Ortiz, i en adults, Míriam Ciré.

Un moment de l’actuació del Cor Mestral a l’església de sant Vicenç. Foto: Cedida

Un berenar amb coca i xocolata ha servit d’aperitiu perquè després, la gent de Còdol Educació repassés amb un espectacle la vida del doctor reusenc Alexandre Frías, que dirigí el servei pediàtric que obrí a l’edifici de la Gota de Llet, al carrer Ample de Reus, un pioner en el tractament de la pediatria. La jornada posaria el punt i final amb un concert del Cor Mestral, que oferí un repertori de música poètica. Arrenquen així nou dies plens d’actes que l’Ajuntament ha batejat com a Primavera Cultural.

Més informació de la Primavera Cultural de Castellvell en aquest enllaç.

La pluja obliga a ajornar novament la festa dels Tres Tombs de Reus

Tres Tombs de Reus Arxiu. Foto: Cedida

Les inclemències meteorològiques han provocat que s’hagi de tornar a ajornar la celebració de la festa dels Tres Tombs de Reus. L’organització que va a càrrec de l’Associació d’Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona, conjuntament amb l’Ajuntament de Reus a través de l’Institut Municipal Reus Cultura, estan mirant possibilitats per trobar una nova data.

La pluja i l’afectació de l’aigua al parc de la Festa han fet prendre aquest matí de divendres la decisió de l’ajornament. Els Tres Tombs d’enguany suposaran la 38a edició d’aquesta trobada que inclou un esmorzar, la concentració dels animals i carruatges, activitats paral·leles, els tres tombs als ravals de Reus i la benedicció dels animals a la plaça de la Puríssima Sang.

La Vella Quaresma

L’episodi de pluges d’aquestes setmanes ha afectat també a l’espectacle de serrar les cames de la Vella Quaresma. Les escoles que havien d’assistir a la festa que es du a terme els divendres a la plaça de les Peixateries Velles s’han reprogramat i s’han tornat a distribuir entre els dies que queden.

A més, des de ReusCultura, s’ha decidit ampliar l’espectacle un dia, concretament, dijous dia 27 de març, per donar cabuda a tots els infants que hi volen assistir. D’aquesta manera, aquesta pròxima setmana, l’espectacle de serrar la cama a la Vella Quaresma es farà dijous 27 i divendres 28 de març, ambdós dies a les 10:00 h, a les Peixateries Velles.

L’escriptora local Fernanda Muñoz presenta el nou llibre “Onades a llum de lluna”

L’escriptora Fernanda Muñoz. Foto: Cedida

La Biblioteca Municipal de Constantí ha acollit aquest dijous, 20 de març, la presentació d’un nou llibre de l’escriptora local Fernanda Muñoz. “Onades a llum de lluna” és el títol d’aquesta nova publicació, la segona que ha escrit íntegrament en català. En l’obra, l’autora combina versos i relats que tenen com a epicentre la natura i la quotidianitat.

El mar, els boscos i la vida diària es converteixen en escenaris on l’autora busca capturar les emocions que sorgeixen en els petits moments de la vida: la contemplació d’una posta de sol, el murmuri de les fulles mogudes pel vent o la calma d’una nit il·luminada per la lluna.

Fernanda Muñoz és membre de l’Associació Literària de Constantí i té vuit llibres publicats. La presentació d’”Onades a llum de lluna” va comptar amb la col·laboració de la Coral de Nivell Elemental de l’Escola Municipal de Música Rafel Gibert Recasens, formada per Anna Díaz, Emma Nieto, Júlia Muñoz, María Sisca Rodríguez i Sandra Duarte i dirigida pel professor Fèlix Ferré.

 

Repsol renova el seu compromís amb la Sala Trono per divuitè any consecutiu

Repsol i la Sala Trono renoven compromís. Foto: Cedida

El director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, i el director de la Sala Trono, Joan Negrié, han signat avui la renovació de l’acord de col·laboració que consolida un vincle establert fa 18 anys i reafirma el suport de Repsol a la cultura i les arts escèniques a Tarragona.

L’acord inclou el patrocini de la programació regular de la Sala Trono, que Repsol impulsa des del 2008, així com el suport al Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT), del qual el Complex Industrial ha estat patrocinador des de la seva primera edició el 2011. Aquesta col·laboració s’ha mantingut de manera ininterrompuda i ha permès a la Sala Trono consolidar-se com un referent de les arts escèniques a la ciutat, apropant el teatre contemporani a nous públics i dinamitzant l’escena cultural del territori.

L’acte de signatura, que ha tingut lloc al Complex Industrial de Repsol, ha comptat amb una posada en escena especial a càrrec dels actors de la Sala Trono, que han recreat una troupe teatral en un ambient inspirat en les grans produccions de Hollywood, aportant així un toc artístic i festiu a l’esdeveniment. Aquest format innovador simbolitza la naturalesa d’una col·laboració que va més enllà del patrocini: es tracta d’una aposta compartida per la creativitat i la cultura.

Javier Sancho ha destacat que aquest acord s’emmarca dins la relació especial que Repsol manté amb Tarragona: “És una satisfacció renovar aquest compromís amb la Sala Trono i el FITT, dos referents clau en el panorama cultural de la ciutat. Aquesta col·laboració no és només un acord formal, sinó la continuació d’una relació que ha donat molts fruits i que seguirà generant noves oportunitats per a Tarragona i la seva cultura.”

Per la seva banda, Joan Negrié ha posat en valor el suport de Repsol al llarg d’aquests anys: “Repsol ha estat al nostre costat des del primer dia, especialment en moments en què la seva col·laboració ha estat decisiva. Les relacions es construeixen dia a dia, i amb Repsol ens uneix un vincle que va més enllà d’un simple patrocini.”

Amb aquesta renovació, Repsol i la Sala Trono refermen la seva voluntat de continuar treballant plegats per impulsar el talent i la creativitat a Tarragona, reforçant el diàleg entre la indústria i el sector cultural i contribuint al teixit social i artístic de la ciutat.

Vídeos: Marc Giró es posa el públic a la butxaca emetent el seu programa des de Salou

Marc Giró, a l’inici del programa. Foto: DiariTots21

El popular periodista Marc Giró ha portat el nom de Salou per tot Catalunya emetent el seu programa de RAC1Vostè primer’ des del Teatre Auditori de la capital de la Costa Daurada, que enguany ho és també de la cultura catalana. Amb aquest motiu, Giró ha portat tot el seu equip i ha emès el programa a la sala Europa, plena de públic, que ha gaudit fins al deliri de la seva simpatia, capacitat d’improvisació i proximitat amb la gent.

Ha tingut com a contertulis la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Salou, Júlia Gómez; el delegat de RAC1 a Tarragona, Esteve Giralt, i els seus col.laboradors David Balaguer i Ester Romagosa.

Giró ha abordat improvisadament el públic i ha pogut comprovar que molta gent de Salou prové d’altres llocs d’Espanya, com la mateixa regidora de Cultura, que és de Salamanca, que de jove estiuejava a Salou, es va enamorar del lloc i també d’un salouenc: “Salou és un paradís”, deia la regidora.

Gómez ha detallat algunes de les més de 100 activitats que la capitalitat cultural de Catalunya viurà enguany a Salou i Giró ha aprofitat en tot moment per donar-li la volta, però sobretot per fer un cant a Salou.

Les festes majors, les Nits Daurades, el Cós Blanc, el modernisme dels xalets del passeig Jaume I, els 50 anys de la festa del Calamar,… gairebé tots els temes coneguts de Salou han sortit en antena.

 

En un moment donat s’ha dirigit al públic per demanar-los si hi havia algú que s’hagués petonejat amb un turista -n’hi havia dues dones-, o ha descobert la que va ser coordinadora dels estudis del rei d’Espanya, la madrilenya afincada a Salou Lina Cuscó, a qui Giró li ha demanat el telèfon de La Zarzuela per trucar els reis en aquell moment. No hi ha hagut telèfon, però Cuscó sí ha explicat que el rei “té molta memòria, recorda totes les dates de la història”.

 

També representants de les entitats de la vila, com Sílvia Rovira, presidenta de l’Associació de Dones -present entre el públic- han estat abordades de manera inesperada per Giró, que ha dedicat monogràficament l’hora del programa a parlar de Salou.

Salvem els Montgons, inquieta per les activitats a l’església i restes del castell

Imatge de l’interior del recinte dels Montgons. Foto: Cedida

La Plataforma Salvem els Montgons vol transmetre la seva preocupació davant les activitats recents que es desenvolupen a l’interior de l’església i les restes del castell situat a l’enclavament dels Montgons, un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El passat 12 de març, membres de la plataforma van observar que el sòl de l’interior de l’església es trobava aixecat, amb terres removent-se i un cabàs ple de pedres. A més, es van identificar restes que semblaven ser rajoles de terrissa, tallades de manera neta, el que podria indicar treballs en la zona.

Des de la Plataforma Salvem els Montgons volem posar en alerta tant a la Regidoria de Patrimoni com a la ciutadania davant d’aquesta situació, donat el caràcter de protecció del lloc. Considerem fonamental garantir que qualsevol intervenció a l’espai es dugui a terme amb el màxim respecte per la conservació del patrimoni històric i en compliment de la normativa vigent.

Les imatges que adjuntem il·lustren el que hem observat i esperem que serveixin per entendre la magnitud d’aquesta situació. Sol·licitem que s’aclareixi quina mena d’actuacions s’estan duent a terme en aquest espai tan valuós per al nostre patrimoni cultural.

Aquesta situació ens fa recordar la importància de mantenir la vigilància activa sobre els llocs de gran valor històric i cultural i la necessitat d’una comunicació transparent entre les administracions i les entitats que vetllen pel patrimoni local.

La plaça de la Llibertat s’omplirà de tallers i jocs per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua

Cartell Dia Mundial de l’Aigua. Foto: Cedida

La plaça de la Llibertat acollirà tot un seguit de jocs i tallers al llarg de divendres 21 de març, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua (que és just l’endemà). L’organització recau en l’Ajuntament i Aigües de Reus, que pretenen que la jornada tingui un component lúdic, alhora que contribueixi a la reflexió sobre els usos i la necessitat de fer un consum responsable de l’aigua.

Són diversos els centres d’ensenyament de la ciutat que ja han confirmat prèviament la seva participació, tot i que les activitats són obertes a tothom al llarg del dia. Els tallers i jocs són de caràcter gratuïts. Els horaris previstos són els següents: de les 10.00 a les 13.00 al matí, i de les 15.00 a les 19.00 a la tarda.

Els jocs i tallers que s’han programat són ben variats. Són activitats i instal·lacions que, de manera lúdica, conviden a jugar i reflexionar sobre l’aigua, els seus usos, el seu futur, la importància de fer-ne un consum responsable, etc. En coincidir la jornada (21 de març) amb el Dia Mundial de la Poesia, la lectura de poemes relacionats amb l’aigua també tindrà el seu lloc al llarg de la celebració..

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra des de l’any 1992 a instàncies de l’Organització de Nacions Unides (ONU), amb l’objectiu de reflexionar sobre els recursos hídrics a tot el món. Aquest 2025, l’ONU remarca la importància que té la conservació i salvament de les glaceres.

No baixar la guàrdia

“És important que no baixem la guàrdia i que seguim fent esforços de conscienciació sobre la importància de fer un ús responsable de l’aigua, i no tan sols perquè sigui un bé escàs, sinó també perquè ens hi va la sostenibilitat de l’entorn i del planeta”, raona el regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio.

En aquest sentit, al llarg de l’any, Aigües de Reus desenvolupa un projecte pedagògic i de divulgació de la cultura de l’aigua que arriba a milers d’alumnes de la ciutat. De fet, un total de 6.244 persones van participar el 2024 en alguna de les activitats que Aigües de Reus ofereix en el seu programa cultural i pedagògic. Un paquet d’activitats que és obert a tota la població però que, majoritàriament, atreu alumnat dels centres d’ensenyament de primària i secundària de Reus i la comarca del Baix Camp.

El programa cultural i pedagògic d’Aigües de Reus es concreta en tres blocs. D’una banda, la visita a les instal·lacions de l’empresa municipal, que permet conèixer el funcionament de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP), l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) i l’Espai Aigua. D’una altra, tot un seguit de tallers per als estudiants que tenen lloc als respectius centres d’ensenyament. Finalment, hi ha les activitats batejades com “Un passeig viu”, que discorren a l’espai de la Boca de la Mina i que tenen l’aigua com a element essencial de la vida en un sentit ampli.

Lax’n’Busto, Nil Moliner i The Amy Winehouse Band, al Festival Internacional de Música de Cambrils

The Amy Winehouse Band. Foto: Cedida

El Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) celebrarà aquest 2025 la seva 50a edició amb un programa de concerts que anirà del 30 de juliol al 10 d’agost. De moment, l’organització ja ha avançat els tres primers noms: Lax’n’Busto, que oferirà un concert molt especial de cloenda del certamen musical amb la seva formació original el 10 d’agost; Nil Moliner, una de les grans veus del pop estatal que arribarà amb nou disc a Cambrils el 7 d’agost, i The Amy Winehouse Band, la banda original de la icònica artista britànica, que oferirà el seu espectacle la nit del 2 d’agost, amb la formació Soul 5 com a teloners.

Amb l’objectiu de recuperar l’esperit fundacional del festival i mantenir la descentralització d’espais iniciada en la darrera edició, els concerts es repartiran entre dos escenaris emblemàtics: el Parc del Pinaret (Lax’n’Busto i Nil Moliner) i el Parc del Pescador (The Amy Winehouse Band + Soul 5).

Entrades a la venda

Les entrades per aquestes tres actuacions es posaran a la venda aquest divendres 21 de març a partir de les 10 del matí a través de la plataforma www.codetickets.com i la web del festival www.festivaldecambrils.cat. Fins al dia 21 d’abril hi haurà un preu promocional de llançament d’aquests tres concerts. Les actuacions del Parc del Pinaret oferiran la possibilitat de comprar una entrada general a platea, a peu dret sense numerar, i una entrada numerada a la graderia amb capacitat per a 600 persones.

Lax’n’Busto: el retorn més esperat

El concert de clausura del festival estarà protagonitzat per la mítica banda del Vendrell Lax’n’Busto, (10 d’agost, Parc del Pinaret, 22:00h) que tornarà a pujar als escenaris amb la seva formació original després de prop de 20 anys sense fer-ho. Pemi Fortuny, Jesús Rovira, Jimmy Piñol, Pemi Rovirosa i Cristian Gómez Montenegro, acompanyats del teclista Eduard Font, oferiran un concert únic al Camp de Tarragona dins d’una gira molt esperada. Aquesta gira, amb només 10 concerts programats, ja ha exhaurit les entrades en diversos escenaris. El grup penedesenc farà un recorregut pels grans èxits de la seva trajectòria, consolidant-se com una de les bandes més emblemàtiques del rock en català. Un concert irrepetible per reviure la seva música en directe des del Parc del Pinaret i celebrar el seu llegat. Entrades disponibles, en venda promocional al preu de 30/35€ (platea/grada).

Nil Moliner: energia i autenticitat en estat pur

Per primera vegada, Nil Moliner actuarà al FIMC per oferir un concert carregat de ritme i emoció. Conegut per la seva energia desbordant i autenticitat, el cantant ha conquerit el públic amb èxits com Soldadito de Hierro, Libertad i Dos Primaveras. Amb una carrera meteòrica, Nil Moliner s’ha consolidat com un dels grans referents del pop estatal, acumulant disc d’or i platí amb diversos temes. Després de triomfar amb el seu darrer àlbum Lugar Paraíso (2023), Moliner arriba a Cambrils amb noves cançons i una posada en escena que promet una nit inoblidable dins la gira Lugar Paraíso Tour. L’actuació de Moliner serà el 7 d’agost, Parc del Pinaret, 22:00h. i les entrades es posen a la venda per 30/37€ (platea/grada).

The Amy Winehouse Band: tribut a una llegenda

La banda original de la desapareguda estrella del soul Amy Winehouse, liderada pel seu baixista i director musical Dale Davis, oferirà un concert homenatge únic a la veu més gran del soul britànic. Acompanyats d’una vocalista escollida amb cura per capturar l’essència d’Amy Winehouse, el concert inclourà un repertori amb els seus grans èxits com Rehab, Valerie i Back to Black. Serà el 2 d’agost, Parc del Pescador a les 22:30h. Aquest espectacle ja ha estat un èxit a grans festivals i teatres internacionals, amb gires per ciutats com París, Munic, Londres i Jakarta. A Cambrils, el concert comptarà amb la formació del Priorat Soul 5 com a teloners (21h). L’entrada promocional es podrà adquirir a partir de demà al preu únic de 20€.

El FIMC recupera el Village

L’edició 2025 del Festival Internacional de Música de Cambrils recupera el village com un punt de trobada previ abans i després de les actuacions principals que tindran lloc al Parc del Pinaret. Aquest village oferirà una oferta exclusiva de menjar en diverses i variades foodtrucks i també un servei de bar amb begudes, refrescos i combinats. A banda i per tal d’animar aquest Village, que el completarà un petit mercat de roba i productes d’artesania, hi haurà actuacions musicals de petit format a les 20.30h prèvies a l’actuació principal de les 10 de la nit i una festa post concert amb animació musical a càrrec de diskjockeys. El Village obrirà les seves portes el dia dels concerts del Pinaret a les 20h i tancarà les seves portes a les 02.00h de la matinada. Només podran accedir al Village les persones que hagin comprat l’entrada per les actuacions de l’escenari principal

Una edició especial que marca mig segle de música a Cambrils

Aquesta 50a edició del FIMC suposarà un punt d’inflexió per al festival, amb una aposta per grans noms i una diversitat musical que manté la seva essència original. Properament, es presentarà la programació completa d’aquest aniversari tan especial, a més de tots els detalls del festival que organitza la productora RGB (www.rgb.cat) amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

Reus organitza activitats de natura per donar la benvinguda a la primavera

Cartell RENATUReus Primavera. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus organitza, en el marc del projecte RENATUReus, dues jornades d’activitats els dies 28 i 29 de març al Centre Cívic del Carme i la plaça de la Patacada per donar la benvinguda a la primavera. Les activitats previstes inclouen un espai de jocs de natura i biodiversitat per a infants i persones adultes, tallers d’experimentació i descoberta, i un esdeveniment de ciència ciutada na d’observació i identificació d’ocells.

El projecte RENATUReus, de renaturalització i resiliència de la ciutat, compta al suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

La programació de les dues jornades és la següent:

Divendres 28. De 17 a 20 h a la plaça de la Patacada

Espais de jocs de natura. Una àmplia oferta de jocs de descoberta de la natura i la biodiversitat: Ecosistema RIU, origami, PlastixNatura, Invasió alien DUNA, puzle de la biodiversitat de Reus, Qui viu aquí, etc.

  • Inscripcions: a la mateixa plaça, a la carpa de RENATUReus.
  • Durada de cada activitat: de 15 a 30 minuts

Un tomb per la plaça. Una proposta per fer un breu recorregut per la plaça i una mica més enllà pel barri del Carme, posar nom als arbres que s’hi poden trobar i reconèixer com es preparen per al canvi d’estació.

  • Inscripcions: a la mateixa plaça, a la carpa de RENATUReus.
  • Durada: 30 minuts. Sortida a les 18:00 h i a les 19:00 des de la carpa de RENATUReus

Dissabte 29. De 10 a 13 h. Camí de les Ànimes

Bioblitz al Camí de les Ànimes. Anem a identificar ocells! Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana oberta a tothom que hi vulgui participar que, amb el guiatge de l’expert en moixons Enric Pàmies, té com a objectiu observar i identificar espècies de fauna o flora en un espai determinat. En aquest cas, es tracta d’observar, identificar i registrar tots els ocells que podem trobar a l’espai del Mas de les Ànimes, amb el guiatge de l’expert naturalista Enric Pàmies Pallisé. Els registres del bioblitz es realitzaran amb les aplicacions , amb l’ob jectiu de compartir els resultats amb la comunitat científica.

  • Inscripcions: a inscripcions.reus.cat
  • Recomanacions: porteu roba còmoda, aigua, gorra, protecció solar i esmorzar i, si en teniu, també binocles i guia d’identificació. Aquesta activitat està pensada per a persones adultes i infants a partir de 8 anys.
  • Punt de sortida: Escola Els Ganxets

Dissabte 29. D’11 a 13 h. Biblioteca Central Xavier Amorós

Taller de verd i cultiu privat / Un balcó florit, aromàtic i comestible. Taller pràctic per posar a punt la terrassa o el balcó tenint cura de les plantes que ja hi són o fent lloc a més verd, i contribuir així al reverdiment de la ciutat i al foment de la biodiversitat urbana. Es revisaran conceptes bàsics, com l’orientació, el terra o el reg, i s’identificaran espècies beneficioses per a la biodiversitat, espècies autòctones resilients i espècies comestibles. Aquest taller forma part de les activitats organitzades per la Xarxa de Patis i B alcons de Reus, i en aquesta ocasió compta amb la col·laboració de la Biblioteca de les Llavors de les Biblioteques Municipals.

De 17 a 20 h a la plaça de la Patacada

Espais de jocs de natura. Una àmplia oferta de jocs de descoberta de la natura i la biodiversitat: Ecosistema RIU, origami, PlastixNatura, Invasió alien DUNA, puzle de la biodiversitat de Reus, Qui viu aquí, etc.

  • Inscripcions: a la mateixa plaça, a la carpa de RENATUReus.
  • Durada de cada activitat: de 15 a 30 minuts

Taller: Els nostres amics emplomallats. Taller de descoberta i experimentació sobre ocells.

Next Generation

L’actuació s’emmarca en el projecte RENATUReus que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.

El Palau Bofarull acull l’exposició “Una rosa és una rosa” sobre l’emblema de Reus

Visita de les autoritats a l’exposició. Foto: Cedida

El Palau Bofarull de la Diputació a Reus acull fins al 29 d’abril l’exposició “Una rosa és una rosa”, un estudi sobre l’heràldica i l’emblema de Reus, a càrrec dels dissenyadors Jordi i Albert Romero. L’acte d’inauguració ha estat encapçalat per la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, també hi han assistit el diputat d’ensenyaments artístics, Josep Baiges, i diversos representats del l’Ajuntament de Reus, a més dels autors de l’exposició.

Durant l’acte inaugural Noemí Llauradó ha destacat “la importància d’aquesta mostra des del punt de vista històric, artístic i social”, ja que “ens permet conèixer un símbol que ens uneix i ens identifica com a ciutat des de fa gairebé 7 segles”. Així mateix, s’ha referit a la creativitat i el talent que hi ha darrere del treball conceptual i estètic dels dissenyadors Jordi i Albert Romero, i els ha agraït la seva contribució “a la dinamització cultural de la ciutat de Reus i del país, des del punt de vista social, cultural i de lleure”.

La mostra “Una rosa és una rosa” ens permet conèixer l’origen i evolució de la rosa de Reus com a símbol de la ciutat. Un emblema que ha anat evolucionant i s’ha anat renovant amb el temps, fins arribar al disseny que aquets reconeguts grafistes van crear l’any 1998 per a l’Ajuntament de Reus i que, des d’aleshores, s’utilitza com a imatge en la comunicació del Consistori. Trobareu més informació a www.dipta.cat/exposicions.

La Biblioteca d’Altafulla celebra el Dia Mundial de la Poesia i organitza activitats culturals

Cartell de l’activitat. Foto: Cedida

La Biblioteca d’Altafulla ha preparat una sèrie d’activitats per commemorar el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març, i continuar fomentant la cultura i la lectura amb propostes per a totes les edats.

El dijous 20 de març a les 17 hores tindrà lloc la celebració del Dia Mundial de la Poesia a la biblioteca. En aquesta ocasió, la Biblioteca d’Altafulla i l’Escola Municipal de Música uneixen esforços per oferir l’activitat “Musiquem la Primavera recitant poesia”, una experiència que combinarà la música i la poesia de la mà de l’alumnat de cinquè curs de Llenguatge Musical. L’esdeveniment convida a tothom a gaudir d’una tarda cultural plena de ritme i versos.

La programació cultural continuarà la setmana següent amb diferents esdeveniments destacats:

•    Dilluns 24 de març a les 19 hores: Xerrada eròtica. Una proposta diferent que abordarà la literatura eròtica i altres aspectes relacionats amb aquest gènere.

•    Dimecres 26 de març a les 18 hores: Trobada al Museu d’Altafulla amb l’autora Maria Climent, qui compartirà la seva experiència literària i parlarà de la seva obra.

•    Dijous 27 de març a les 17 hores: Sessió de contacontes amb alumnes de l’IES d’Altafulla, una activitat que busca apropar els més joves al món de la narració oral i la literatura.

Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic. Des de la Biblioteca d’Altafulla s’encoratja tothom a participar-hi i a gaudir d’aquestes propostes culturals.

Es preveu reobrir el Casal de Masboquera a finals d’abril

Visita al Casal de Masboquera. Foto: Cedida

Les obres d’adequació del Casal de Masboquera ja estan enllestides i, segons preveu l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a finals del mes d’abril aquest equipament municipal podria tornar a obrir les seves portes, segons ha explicat la regidora de Comerç, Sílvia Pujol.

La Regidoria de Comerç és la que s’ocupa de la gestió del Casal i la que s’ha encarregat de tirar endavant el procés de licitació de la concessió del bar, actualment en marxa. El període de presentació d’ofertes finalitzarà el 31 de març.

Un cop estigui adjudicat aquest servei de bar i restaurant, la ciutadania podrà tornar a disposar d’aquest edifici com a punt de trobada i de celebració d’actes i d’activitats.

Les obres que ha dut a terme l’Ajuntament han servit per adequar aquest equipament municipal, ubicat al carrer Nou 25, a les normatives vigents, per respectar els condicionants relatius l’accessibilitat, els serveis, les instal·lacions, la cuina i les sortides de fum, etc.

“Ara aquest edifici té una cuina més equipada i un bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda”, ha destacat el regidor d’Urbanisme, Ferran Conejo, qui també ha remarcat que s’ha ignifugat l’estructura, per protegir-la contra els incendis. A més, tal com ha explicat, s’ha renovat el paviment interior i exterior i s’han reformat els banys de la planta baixa.

Aquesta actuació ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Per finançar les obres, que tenen un cost de 87.072,90 euros, l’Ajuntament ha rebut una subvenció de la corporació provincial de 85.000 euros, corresponent al Pla Impuls DIPTA 2024-2027.

El consistori també ha rebut una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de 5.929 €, que ha cobert el cost de la redacció del projecte.