.

Mariano Pescador, membre de l'executiva local i del Camp de Tarragona, intervenint a la manifestació per la República. Foto: Facebook M.P.

L’abdicació del Rei Joan Carles ha obert la caixa dels trons. Una més en aquests temps convulsos, de segona transició i canvis inesperats. Els socialistes de Tarragona estan vivint de nou un debat intens, aquest cop amb la petició de referèndum per la proclamació de la III República de fons. Contrasta aquesta postura -que de fet, forma part de l’ideari socialista- amb la posició del PSOE, que votarà a favor de la llei orgànica d’abdicació règia i no aposta per cap canvi de règim. Així les coses, el PSC i PSOE -si no més territoris socialistes- poden viure un nou episodi de tensió.

Segons ha pogut saber Tarragona21, un significatiu grup de dirigents i militants del PSC de Tarragona i del Camp, entre els que es troba Mariano Pescador, membre de l’executiva local i de la del Camp de Tarragona, plantejaran dilluns vinent al sí del consell de la Federació que aquesta es pronunciï públicament a favor de la República i per la celebració del referèndum que suposi el canvi de règim polític a Espanya. El Consell és presidit per Xavier Sabaté i el seu primer secretari és Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona.

El regidor Joan Sanahujes, amb barba blanca, envoltat de banderes republicanes

Des de càrrecs del partit i des de les Joventuts s’està animant i pressionant els dirigents del PSC locals a apostar fermament pel referèndum a favor del canvi de règim constitucional que porti la III República a Espanya, i que fins i tot diputats com el tarragoní Joan Ruiz abandonin l’hemicicle quan es voti la llei orgànica que empararà l’abdicació reial. En les votacions previsiblement es presentaran esmenes en favor d’aquest canvi de règim. El clima és d’oposició clara que els diputats del PSC-PSOE avalin la continuació dinàstica.

La manifestació del passat dilluns a la tarda a la plaça de la Font va ser l’ocasió que els dirigents socialistes i els que tenen càrrecs municipals s’hi expressessin, encara que alguns d’ells diuen fer-ho com a militants. Així, hi van assistir el diputat al Parlament i pes pesat del PSC a Tarragona Xavier Sabaté, el diputat al Congrés Joan Ruiz -a qui li tocarà votar la llei orgànica-, però també els regidors Joan Sanahujes i Victòria Pelegrín. En la marxa es van sentir crits com “Espanya, mañana, será republicana“.

Sabaté no s’ha pronunciat públicament sobre el tema del referèndum, però la seva opció és la republicana. Joan Ruiz, al seu torn, ha afirmat a Tarragona21 que ell va assistir a la manifestació com a militant socialista. “Estava a prop amb altres companys i ens hi vam sumar”, reconeixent que “sóc un habitual de les manifestacions” i que “estrany seria si hagués anat a una manifestació a favor de les retallades socials”, considerant que la seva presència no “ha de sorprendre”. Tot i així sí declara que no aniria a una a favor de la monarquia: “Tampoc se n’han fet” i deixa clar que “tot i així tampoc no em considero antimonàrquic”. A la vegada afirma que “no sóc ni monàrquic ni republicà, sóc socialista” i afirma que “estic a favor dels drets iguals per a tots al néixer” i sí es mostra a favor d’un canvi en la Constitució.

El referèndum

El secretari d’Acció Política de la Joventut Socialista de Catalunya i secretari de Mobilització del PSC-Tarragona, Alejandro Caballero, que també va estar-hi present, reconeix en declaracions a Tarragona21 el suport a la República: “Apostem per un referèndum que pregunti a la ciutadania si vol una monarquia o una república”, comenta, a la vegada que insta el partit a “votar amb els valors de sempre”. Caballero també considera que “cal un canvi i reforma de la Constitució sense límits”. Considera que “no s’hauria de donar pas a un nou rei sense preguntar a la societat si el vol, almenys caldria preguntar-ho primer”.

A la manifestació de dilluns també hi va ser Mariano Pescador, president del Consell de l’Agrupació del PSC a Tarragona, qui justament va intervenir públicament fent seves unes paraules de Clara Campoamor, recordant que ell era militant socialista, però també membre de l’executiva. Concretament, Pescador va dir: “República, República sempre, la forma de govern més conforme amb l’evolució natural dels pobles”.

També hi assistiren la secretària d’Acció Política del PSC a Tarragona, Rocío León, que junt amb la portaveu d’Iniciativa per Catalunya, Arga Sentís, va penjar una bandera republicana des del balcó de l’Ajuntament. També hi fou una nodrida representació de la Joventut Socialista de Catalunya. Altres militants destacats presents foren una altra militant amb càrrec de responsabilitat, Carme Cabré, secretària d’Organització de l’Agrupació local i que fou segona dona regidora a l’Ajuntament, o l’alcaldable del PSC a Torredembarra, Jordi Solé.

J. Garcia / A. Recasens