.

Presentació dels actes per l'1 de maig.

Presentació dels actes per l'1 de maig.

Els sindicats CGT i COS han presentat la manifestació prevista per al proper 1 de maig en motiu de la Diada dels Treballadors i Treballadores. La manifestació, que porta per lema “Ni pactes ni reformes, superem l’Europa capitalista”, està convocada a les 18:00h a la Plaça Imperial de Tarragona per diverses organitzacions de les comarques del Camp. José Tabuyo, de la CGT, ha reivindicat el caràcter anticapitalista de la manifestació: “Les nostres organitzacions busquen una transformació integral d’aquest model, enfrontant-nos al capitalisme, i per canviar les regles establertes, donant prioritat a les persones i no pas als mercats”. Ha remarcat que la via per aconseguir-ho és lluitant dia a dia i no pas buscant pactes amb la patronal que “generalment faciliten els objectius dels poderosos”.

Josep Maria Martorell, de la COS, ha exposat els motius d’esmentar la Unió Europea en la convocatòria d’enguany. Davant de les properes eleccions europees “cal recordar que la UE és un conjunt d’institucions totalment antidemocràtic, que no està subjecte a la participació, sufragi, ni control per part de les persones. L’únic que s’escull és el Parlament Europeu, un òrgan buit de poder i sense iniciativa legislativa; una mera cambra consultiva per donar aparença democràtica”. A la pràctica, ha seguit Martorell, “són els òrgans no escollits de la troika els que imposen les polítiques pressupostàries, fiscals i laborals als estats europeus. Segons Martorell, La UE facilita el rescat dels bancs i dels estats, però no de les persones, exigint a canvi la privatització i el desmantellament dels serveis públics, la flexibilització de les condicions laborals, la reducció de les prestacions, etc”.

La CGT ha reivindicat el primer de maig com a dia combatiu i de reconeixement de la lluita com a garantia dels drets: al treball digne; a una jornada laboral que possibiliti conciliar el treball i la vida social; a un salari i prestacions socials suficients, quan es té ocupació i també quan no se’n té; i a la llibertat sindical i de negociació col·lectiva. Ha repassat les desastroses dades de l’atur i de la destrucció d’ocupació, i ha cridat l’atenció sobre el progressiu empobriment de la classe treballadora com a conseqüència de les polítiques adoptades per “sortir de la crisi”.

Al seu torn, la COS ha recalcat que inscriu la seva lluita sindical en un projecte polític més ampli, que no es queda en la mera negociació d’unes millors condicions d’explotació, sinó que “avança cap al socialisme per a uns Països Catalans independents i no patriarcals”. COS entén que la “classe treballadora és l’única garantia que tenim en aquest procés sobiranista per a construir, no un país capitalista i corrupte qualsevol, sinó un nou país de justícia i llibertat”.

La roda de premsa ha acabat amb uns aclariments al respecte de les declaracions d’UGT sobre una suposada “ruptura de la unitat sindical”. Així doncs, enguany l’única manifestació prevista per l’1 de maig es convoca sota el paraigües de “Bloc Anticapitalista”, on s’hi aglutinen també ateneus llibertaris, el conjunt de l’Esquerra Independentista (Arran, SEPC, CUP, col·lectius feministes, Alerta Solidària) i Amigos del Che.

/* JS para menú plegable móvil Divi */