.

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha resolt aquest divendres anul·lar la subhasta elèctrica d’aquest dijous per “circumstàncies atípiques en el desenvolupament de la mateixa” i “en un context de preus elevats en el mercat diari durant les setmanes prèvies” després que l’augment de la llum quedés establer en un 11,5% a partir del gener. Després de fer-se públic el resultat, que va aixecar fortes crítiques des de diversos sectors i la ciutadania, el Ministeri d’Indústria va sol·licitar formalment a la CNMC l’obertura d’un expedient perquè analitzés si hi havia hagut “competència o alguna manipulació” en el procés de venda pública de l’electricitat.

El passat 10 de desembre, la Sala de Supervisió Regulatòria va iniciar un procés d’informació prèvia per analitzar els “moviments inusuals” que s’estaven produint en la fixació de preus del mercat majorista. D’altra banda, la CNMC explica en un comunicat que des de fa quatre anys el regulador ha fet propostes per a la millora de l’esquema de la subhasta.

L’anul·lació de la subhasta s’ha comunicat a un quart de cinc d’aquesta matinada a la Secretaria d’Estat de l’Energia i a l’Operador del Mercat Ibèric Espanyol (OMIE), que és l’organisme encarregat de traslladar-ho als agents de la subhasta. Properament, la CNMC farà públic l’informe detallant els motius que justifiquen l’anul·lació del procés.

Aquest 2013, el preu de la llum ja ha patit quatre increments. El primer trimestre en un 3%, el tercer trimestre l’1,2%, el quart trimestre el 3,1% i una pujada extraordinària el mes d’agost de l’1,2%, amb motiu de l’aprovació de la reforma del sistema elèctric espanyol. Només en el segon trimestre el rebut de la llum va baixar en un 6,6%.

/* JS para menú plegable móvil Divi */