.

Ningú es va voler quedar sense foto

Una nena de setze anys nascuda a Rabat porta una butlleta a la mà, vota per primer cop, s’han equivocat d’Institut (no els tocava al Martí Franquès) i marxa tot i això dibuixant un somriure. Va amb la seva germana (Jaula) i els seus pares (Bessir i Khadija) a buscar on han de votar. Els quatre són residents a Tarragona des de fa deu anys i no han dubtat en anar a votar, aquest cop votaran per l’opció del Sí-Sí .

La família de l'Aya al Martí Franquès

Els pares diuen que s’estimen aquesta terra d’acollida. La Khadija ens explica que s’estima molt Espanya i la Aya, la seva filla, la rectifica a l’instant dient “Catalunya mama”. El Bessir i la Khadija, han anat a votar com una bona part de catalans celebrant un dia de festa amb tota la família.

Quan parles amb ells, riuen, et miren amb aquells ulls de felicitat de gran dia. No són d’aquí segur que no han votat ni pels pares, ni pels avis, com hem pensat molts avui, han votat per ells i pels que vindran i pel que veuen ara mateix al país. La Aya parla un català correctíssim i els seus pares en castellà, àrab i francès es fan més que entendre.

Rabat té poc a veure amb Tarragona però l’Aya i la Jaula ens diuen que els seus parents i amics del Marroc entenen la situació de Catalunya quan els hi comparen amb el Sahara Occidental “el moviment separatista català és semblant al que vol el Sahara”.

Observadores internacionals davant del local de l'ANC

No són tan brunes de pell però han vingut també aquest 9N  a Tarragona diuen que per feina. La Hellen i la Shona venen des d’Escòcia, elles són observadores del procés i queden impactades dels aplaudiments amb els que són rebuts els primers votants quan s’obren les portes dels centres. Veure la comunió total entre els votants i els voluntaris quan comencen a entrar per votar és un dels moments del dia.

D’ESCÒCIA A BOB ESPONJA

La Hellen treballa amb l’SNP (Partit Nacionalista Escocès) i ve de perdre un referèndum tot i això es mostra esperançada amb el procés català que diu que admira. La Shona ens comenta, en una xerrada cordial, que tots els seus amics a escòcia porten l’estelada al Whatts App. Ens comenten les dues que el procés català es coneix molt a Escòcia i que està tenint molta repercussió internacional.

La Shona i la Hellen, amb qui compartim una xerrada agradable amb un anglès tancat, no entenen la postura del govern de l’Estat i els costa comprendre com allò que estan veient avui no es pugui fer de forma legal. Les dues ens confessen que van votar SÍ a la independència d’Escòcia tot i saber que el NO tenia tots els números de guanyar a la terra del Whisky i del llac Ness.

Tot i les dificultats van poder votar

La Hellen i la Shona no són però les úniques noies que van juntes aquest 9N pels carrers de Tarragona. A l’Institut Pons d’Icart i ha votat la dona de més edat que ho ha fet a Tarragona.

Nascuda al 1913 amb 101 anys va acompanyada, ens comenta el Patxi (voluntari), d’una joveneta de 93 anys.  Al seu costat un grup de Germanes (dominiques)  també han decidit anar a votar al centre del carrer Assalt.

Germanes davant del Pons d'Icart

No hi cap ni una agulla dins i fora un mar de paraigües protegeix a la gent de la pluja i complica una mica més la circulació per l’estreta vorera. Just quan acaba de marxar amb el seu llibre sota el braç un del ideòlegs de tot plegat Josep Lluís Carod Rovira.

El que ningú ha deixat de fer és la fotografia de rigor, poca gent ha votat sense voler immortalitzar el moment sense voler deixar constància que un dia van poder votar per fer constar que volien un canvi.

Segurament per alguns la votació d’aquest 9N és només una festa sense cap valor legal, per d’altres la votació més important de la seva vida com ens diu en Vicenç i per molts un grapat de sentiments difícils d’explicar s’acumulen amb les imatges i les frases de la gent més gran votant convençuda i dient molts cops “Jo no ho veuré però feu-ho per nosaltres”.

L’última fotografia la podem fer  on hem començat a l’Institut Martí Franquès l’Aya i la seva família ja han marxat però ara en BOB ESPONJA ha decidit venir a votar amb forma de samarreta.  Truqueu a La Razón.

Una de les taules al Martí Franquès

Text i fotografies: Quim P.Casadesús @kasadesus