.

Aparador de la Pastisseria Conde de Tarragona, amb les figures de xocolata dels pilars de les quatre colles castelleres de la ciutat

Aparador de la Pastisseria Conde de Tarragona, amb les figures de xocolata dels pilars de les quatre colles castelleres de la ciutat. Foto ACN

Les quatre colles castelleres de la ciutat de Tarragona -Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, i Xiquets del Serrallo- són protagonistes, aquest 2014, de les mones castelleres que fan a la Pastisseria Conde, unes figures de xocolata que representen un pilar de quatre. La iniciativa la va impulsar el nebot del pastisser Josep González, que és casteller i va tenir la idea de fer una mona especial coincidint amb el fet que enguany hi ha Concurs de Castells a la ciutat. A tota la demarcació, des del Gremi d’Artesans Pastissers, esperen vendre unes 50.000 mones, mantenint la xifra d’altres anys, però creuen que els clients compraran mones més petites.

El 2014 és any de Biennal de Castells a Tarragona, un esdeveniment que arribarà al mes d’octubre però que ara ja escalfa motors. I és que la Pastisseria Conde de la ciutat ha volgut homenatjar la feina de les quatre colles castelleres de Tarragona amb unes mones que representen un pilar de quatre de cadascuna de les colles. Són unes figures de xocolata que realitza, artesanalment, el pastisser Josep González, que ha reconegut que no s’esperava la rebuda que han tingut. “Ens vam posar en contacte amb les quatre colles”, ha explicat, “i no em podia imaginar que ho agafessin amb tanta il·lusió tots”.

Josep González, ressegueix amb xocolata la silueta del dibuix d'un pilar, per elaborar la figura castellera.

Josep González, ressegueix amb xocolata la silueta del dibuix d'un pilar, per elaborar la figura castellera. Foto ACN

A més, ha comentat que li han demanat pilars d’altres colles, de fora de la ciutat, com ara dels Capgrossos de Mataró o dels Minyons de Terrassa, i que també els ha preparat. Tot i això, a la seva pastisseria hi trobem els pilars de les colles tarragonines, així com una figura d’una anxaneta, una mica més petita.

González ha detallat el procés d’elaboració a l’ACN. La figura té com a base una esfera “amb la qual volem significar la pinya”, que quan està ben feta, en argot casteller diuen que és una ‘roca’. D’aquesta esfera en surten dues mans de xocolata blanca que simbolitzen les mans de tots els castellers de la pinya, i unes petites peces representen els seus mocadors de cap. Finalment, un pal -també de xocolata-, aguanta tota l’estructura, que es realitza artesanalment. Cada pilar té també l’escut de la colla castellera que representa. Pel que fa al preu de la figura, González ha assegurat que “no és gens car, la gent s’ha sorprès”, ja que oscil·la entre els 20 i els 25 euros, en funció del gruix de la xocolata.

Manteniment de la xifra de vendes i aposta per la qualitat

Josep González és també vicepresident del Gremi d’Artesans Pastissers de Tarragona, que aquests dies de Setmana Santa espera vendre unes 50.000 mones a tota la demarcació. Una xifra similar a la d’altres anys, i és que González ha reconegut que “les diades es respecten prou”. Així, el vicepresident ha dit que els clients “volen qualitat”, i no els productes que es venen en altres tipus d’establiments, “que li diuen mones però que t’ho poses a la boca i no val res”, ha etzibat.

Pel que fa als preus, també es mantenen respecte anys anteriors, entre 30 i 35 euros el quilo, i quant a les mones més venudes, la reina continua sent la de fruita. El que ha lamentat González, però, és que els clients adquireixen mones més petites. “El que abans la comprava de dos quilos, ara la comprarà de quilo i mig”, ha afirmat, tot i que “el que s’estima el seu fillol i vol alguna cosa bona anirà a la pastisseria artesana a comprar una mona”, ha finalitzat.