La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Imatge d’una de les xerrades amb infants que l’ABS de Vila-seca va oferir en l’última edició de la Setmana de Salut. Foto: Cedida

Des del pròxim 2 fins a l’11 de maig es durà a terme la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada per la Comissió de Salut Comunitària de l’ABS de Vila-seca de la Xarxa Santa Tecla i l’Ajuntament de Vila-seca, que aquest any té com a lema “L’estil de vida mediterrani”.

Enguany, doncs, es posarà èmfasi en la importància que té, no només seguir una dieta mediterrània, sinó en tot el que comporta seguir un estil de vida mediterrani en general: mantenir-se actiu, socialitzar, fer activitats en grup i activitats a l’aire lliure, compartir menjars amb la família, sense presses, i respectar un descans adequat. Tot això juntament amb la ja coneguda –però cada vegada menys seguida– dieta mediterrània: una dieta rica en fruita i verdura, amb aliments de temporada, que incorpori fruits secs i utilitzi cereals integrals, peix i oli d’oliva i sigui baixa en aliments processats. I és que la dieta mediterrània és molt més que alimentar-se, és també compartir i socialitzar.


Altres notícies:


Els últims estudis científics han demostrat que un estil de vida mediterrani s’associa a un menor risc de desenvolupar fragilitat entre la gent gran, així com altres grans beneficis, entre els quals destaquen una millora de l’esperança de vida; la disminució de l’envelliment prematur de les cèl·lules; la prevenció de les malalties cardiovasculars, entre les quals hipertensió arterial o diabetis mellitus; la reducció de l’obesitat i la síndrome metabòlica; l’efecte protector en el deteriorament cognitiu; la millora del benestar físic i mental i de l’equilibri de la microbiota intestinal. Per tots aquests motius, és primordial recuperar i mantenir un estil de vida mediterrani per obtenir una bona salut de la població.

A més, cal destacar també els beneficis que comporta en l’aspecte mediambiental: disminució d’emissió de CO2 i gasos contaminants i disminució de la utilització de plàstics, ja que es consumeix producte de temporada i de KM0. Per tant, podem dir que amb un estil de vida mediterrani garantim un planeta també més saludable. Al llarg de tota la setmana es duran a terme diferents actes, xerrades, activitats i tallers amb l’objectiu de conscienciar, educar i donar a conèixer a tota la població els diferents beneficis i la importància de seguir un estil de vida mediterrani.

 

Vila-seca acull el Campionat d’Espanya Juvenil d’Hoquei Patins

Presentació dels campionats que s’ha realitzat aquest dimecres al poliesportiu de Vila-seca. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vila-seca ha presentat aquest dimecres, juntament amb el Club Hoquei Vila-seca, el Campionat d’Espanya Juvenil d’Hoquei Patins, que tindrà lloc els propers 17, 18 i 19 de maig al Pavelló Municipal d’Esports de Vila-seca.

Durant la presentació, que ha anat a càrrec d’Alberto Miguel, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Vila-seca; Guillermo García, president del Club Hoquei Vila-seca; Isa López, membre del Comitè Nacional d’Hoquei Patins de la RFEP i Benedicte Piquer, delegat de la Federació Catalana de Patinatge a Tarragona i Terres de l’Ebre, s’han donat a conèixer alguns dels detalls de la competició. D’aquesta manera, el campionat d’Espanya comptarà amb un total de 20 partits on hi participaran vuit equips de diferents zones d’Espanya, concretament, dos de Catalunya, dos de la zona Nord Oest (Galícia, Castella i Lleó i Cantàbria), dos de la zona Nord (Astúries, País Basc, Navarra i la Rioja) i dos de la zona Sud (Madrid, València, Andalusia i Extremadura).


Altres notícies:


El regidor Alberto Miguel ha destacat els 49 anys de vida del Club Hoquei Vila-seca, “durant els quals ha recollit moltes victòries i ha viscut molt bons moments esportius”. Tot afegint que “treballem perquè el campionat sigui tot un èxit des del punt de vista esportiu i també turístic i cultural per als qui ens visitaran”.

El president del Club, per la seva banda, ha recordat que el Club ja havia estat organitzador d’un campionat d’Espanya en categoria aleví. “Actualment seguim treballant per a convertir Vila-seca en una ciutat referent de l’hoquei patins perquè pugui seguir acollint més campionats”. De fet, el delegat ha recordat la importància d’aquest tipus de campionats, especialment en aquesta categoria, “perquè s’hi apleguen molts aficionats i, sobretot, observadors i professionals de l’hoquei”.

Per últim, Isa López ha explicat que “entre el cap de setmana del 4 i 5 de maig quedaran decidits tots els equips que competiran a Vila-seca”. Cal recordar que el Campionat d’Espanya d’Hoquei Patins és una competició de la Real Federación Española de Patinaje organitzada per la Federació Catalana de Patinatge i el Club Hoquei Vila-seca amb el suport de l’Ajuntament de Vila-seca i el Pla Conjunt de Promoció de la Costa Daurada.

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar el pressupost amb el PSC

Terrenys on s’ha d’ubicar el complex de Hard Rock de Salou i Vila-seca. Foto: ACN/Mar Rovira

El Govern va renovar el seu compromís amb el projecte de Hard Rock el 27 de febrer, el mateix dia que va tancar l’acord de pressupostos amb el PSC. Segons ha avançat ‘La Directa’ i ha pogut constatar l’ACN, aquell dia l’executiu va fer un Acord de Govern que consta de dos punts. En el primer s’anul·la l’Acord de Govern del 15 de desembre del 2020 pel qual s’ordenava a l’Incasòl l’adquisició dels terrenys on s’ha d’ubicar el complex per 120 MEUR a Criteria Caixa per, després, vendre’ls pel mateix preu a BCN IR 3 SAU, l’empresa promotora de Hard Rock. En el segon, es manté l’encàrrec a l’Incasòl “per tal que formalitzi amb les parts els acords privats i públics que corresponguin per tal d’adquirir i amb posterioritat alienar” els terrenys.

Aquest Acord de Govern no es va mencionar a la roda de premsa posterior ni es va facilitar als mitjans de comunicació, com es fa habitualment. Únicament es va penjar en el portal de dades obertes de la Generalitat. El document el va signar el secretari del Govern, Xavier Bernadí, a les 15.31 hores, pocs minuts abans que l’executiu anunciés un pacte per als pressupostos del 2024 amb el PSC. Els comptes finalment no es van aprovar al Parlament i això va acabar desencadenant la convocatòria electoral del 12-M.


Altres notícies:


En detall, l’acord del 15 de desembre del 2020 anul·lat preveia l’adquisició a Mediterranea Beach & Golf Community, SA –de la qual Criteria Caixa és soci únic– dels terrenys de 952.000m2 inclosos al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou per un import de 120 milions d’euros “en el termini màxim de dos mesos a comptar des de la publicació de l’aprovació definitiva del Pla Director -Urbanístic- en compliment de la sentència” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que anul·lava el primer PDU. Posteriorment, es preveia la venda “mitjançant adjudicació directa” dels terrenys a BCN IR 3 SAU, també per 120 MEUR.

Així, el 27 de febrer d’enguany, a banda de deixar sense efecte l’acord del 2020 també manté l’encàrrec a l’Institut Català del Sòl “per tal que formalitzi amb les parts els acords privats i públics que corresponguin” per tal de comprar i vendre “en unitat d’acte i pel mateix preu, per adjudicació directa, els terrenys”. Això sí, a diferència del 2020, en aquesta ocasió no es fixa un preu per la parcel·la ni fixa cap termini per dur a terme l’operació immobiliària.

Cartes amb La Caixa

L’ACN també ha pogut accedir a dues cartes que es van intercanviar el desembre del 2020 l’aleshores director de l’Incasòl, Albert Civit, i Marcelino Armenter, conseller delegat de Criteria Caixa. La primera missiva l’escriu Civit, signada el 14 de desembre -el dia abans de l’Acord de Govern-, en la qual informa l’entitat financera de la sentència del TSJC i que, per tant, cal fer un nou PDU. I finalitza: “per aquest motiu, us sol·licitem que ens garantiu el compromís de venda dels terrenys” fins “la publicació definitiva de la modificació” urbanística “als efectes de mantenir la plena disponibilitat dels referits terrenys”.

Uns dies després, el 18 de desembre, Armenter respon. En aquest cas però, l’entitat no atén la petició de l’Incasòl i no garanteix la disponibilitat dels terrenys. “La nostra disposició -que no compromís- a vendre a l’Incasòl els terrenys ha estat incondicional i duradora”, però sempre “totalment deslligada de qualsevol compromís o projecte de la Generalitat“. Armenter afegeix: “sense haver rebut ni haver-nos ofert cap contraprestació, no és d’esperar la possibilitat de garantir-los una altra cosa que mantenir la disposició a vendre la propietat dels terrenys”. És a dir, Criteria Caixa no es tanca la porta a vendre la finca a un altre possible interessat, fins i tot passant per davant l’executiu.

ACN

 

L’Ensemble O Vos Omnes porta ‘Lamentatio’ a Vila-seca el proper divendres

La formació vocal Ensemble O Vos Omnes, que divendres serà a Vila-seca. Foto: Cedida

El pròxim concert a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca tindrà lloc aquest divendres, 26 d’abril, a les 21.00 h i estarà protagonitzat per la formació vocal Ensemble O Vos Omnes, que presentarà “Lamentatio”. Sota la direcció de Xavier Pastrana, l’Ensemble O Vos Omnes oferirà un concert que uneix dos compositors catalans separats per 100 anys d’història: Bernat Icart (s. XV) i Joan Pau Pujol (1570-1626). Aquesta proposta aconsegueix però, unir les dues figures a través del seu lligam amb les terres tarragonines i amb el gènere de les Lamentacions, que tan d’èxit va tenir al llarg de tot el renaixement i el barroc.

Per aquesta ocasió s’ha recuperat la música de les lamentacions de Juan Pau Pujol (antic mestre de capella de la Catedral de Tarragona), que veuran la llum de nou després de segles de no ser escoltats. També podrem escoltar la versió Bernat Icart que, malgrat ser força desconegut actualment, ens va deixar una de les obres musicals més importants de la producció catalana del segle XV.

Cal recordar que l’entrada general al concert és de 15 euros i és gratuïta per als abonats. Per a la compra de localitats, cal accedir a https://entrades.vila-seca.cat

 

Subvencions per a la millora d’habitatges i instal·lació d’energia verda a Vila-seca

Cartell de la campanya de promoció de les noves ajudes de Vila-seca. Foto: Cedida

La Junta de Govern local de l’Ajuntament de Vila-seca ha aprovat la convocatòria pública de subvencions per a la millora d’habitatges i instal·lació d’energia verda a Vila-seca. Concretament, es tracta d’un total de quatre línies de subvencions amb 125.000 euros inicials de pressupost. Aquestes línies són:

-Instal·lació d’ascensors o elevadors de persones i eliminació de barreres arquitectòniques en edificis d’habitatges a Vila-seca amb la finalitat de millorar les condicions de vida dels seus ocupants facilitant a les persones de més edat o amb mobilitat reduïda l’accés al seu habitatge.

-Reparació i pintura de façanes i elements sortints annexes en edificis ja construïts a Vila-seca amb la finalitat de millorar la qualitat dels habitatges, i en conseqüència, fomentar la millora de les condicions de vida dels seus ocupants, reduint el perill de despreniments a la via pública d’elements de les façanes i els seus cossos sortints, a més de la pintura de les mateixes.

-Rehabilitació d’habitatges al Centre Històric de Vila-seca, per tal de millorar la qualitat de vida de la ciutadania, les condicions d’habitabilitat i el paisatge urbà, i posar a l’abast dels ciutadans i ciutadanes les eines tècniques, econòmiques i de gestió necessàries.

-Instal·lació de plaques fotovoltaiques i els seus equips als habitatges del municipi, facilitant la instal·lació d’energia verda als ciutadans, impulsant el desenvolupament de les energies renovables i millorant la qualitat de vida dels ocupants dels habitatges.

Cal recordar que, per a tramitar aquestes subvencions, cal complir una sèrie de requisits com ara que el sol·licitant estigui empadronat a Vila-seca, que s’hagi tramitat una llicència d’obres, que les actuacions estiguin finalitzades i pagades, ser-ne el propietari o propietària i, en el cas de demanar una subvenció per a instal·lar plaques fotovoltaiques, cal que es tracti d’una comunitat de propietaris o d’un habitatge particular (no està destinada a empreses).

Les subvencions poden sol·licitar-se fins al proper 31 d’octubre de 2024 a la Seu electrònica (https://vila-seca.eadministracio.cat), o a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC).

 

L’Orquestra Simfònica de la URV busca solista

Un jurat seleccionarà fins a cinc finalistes que passaran a un concert final el 16 de juny a Vila-seca. Foto: Cedida

L’Orquestra simfònica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) organitza el II Concurs de Joves Solistes per escollir el músic que actuarà acompanyat de la formació musical de la URV la temporada 2024-25. El concurs neix amb la voluntat de ser un espai d’oportunitats per a joves músics i que serveixi d’impuls per a la seva carrera artística.

Poden participar en la convocatòria solistes de totes les especialitats instrumentals i cant —a excepció d’orgue— i també grups d’entre dos i cinc membres que no tinguin més de 25 anys per les especialitats instrumentals i 30 per cant. Cal que presentin la seva sol·licitud abans del proper 20 de maig, aportant un enregistrament audiovisual i una proposta de programa a través del web de l’Orquestra de la URV, on s’hi poden consultar les bases del concurs.


Altres notícies:


Un jurat seleccionarà fins a cinc candidats i candidates que passaran a la fase final, que se celebrarà en un concert públic el dissabte 16 de juny a les 19 h a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. D’aquí en sortirà el o la solista o formació guanyadora, que actuarà durant la temporada 2024-25 a l’Auditori Josep Carreras i al cicle “Primavera musical”. Els aspirants també optaran al segon premi, que consisteix en un concert a solo en el cicle “Primavera musical” i la possibilitat de fer una gira en algunes de les seus del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili, i al premi del públic.

El jurat del concurs l’integren el mateix director de l’Orquestra Simfònica de la Universitat Rovira i Virgili, Miquel Massana; el director del Conservatori de Vila-seca i responsable de programació de l’Auditori Josep Carreras, Pep Solórzano; la concertino de l’Orquestra Simfònica del Vallès, Marta Cardona; la soprano Anna M. Ollet, l’oboista Loli Jorge i el compositor Joan Magrané.

 

Vila-seca torna a oferir art efímer al carrer per Sant Jordi

Andrea Mora recrea en un llibre gegant el mite del rei Mides. Foto: Cedida

Arriba un Sant Jordi de nou diferent a Vila-seca. Ja no és novetat que la creativitat juvenil en sigui el protagonista amb creacions fetes per les escoles d’art i disseny de Reus i Tarragona al bell mig dels carrers i places. És ‘Efimera. Art al Carrer’, que tornarà a guarnir el Centre Històric i el Jardí del Castell de Vila-seca amb les escultures i els diversos dissenys ideats per alumnes de les dues escoles. Són 12 propostes artístiques repartides per la vila.

Aquest matí l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; la regidora de Cultura, Manuela Moya i el diputat delegat de Promoció Social i Cultural de la Diputació de Tarragona, Òscar Sánchez, juntament amb el professor de l’escola de Tarragona, Àlvar Calvet, i la directora de l’escola de Reus, Anna Gispert, han visitat totes les creacions elaborades pels alumnes.

Així doncs, Vila-seca es tornarà a convertir, durant la Diada de Sant Jordi, en un espai cultural on els llibres reciclats i la creació artística es donen la mà. Concretament, aquestes 12 creacions dels alumnes de les escoles d’art les podrem trobar en un total de 6 espais: al Jardí del Castell de Vila-seca, a la plaça de l’Església Vella (davant del Celler), al carrer del Comte de Sicart, a la plaça de Voltes, al portal de Sant Antoni, a la plaça de l’Església.

Laura Escribano, amb la seva obra ‘En memòria de la lectura incompetent’. Foto: DiariTots21

Hi podem trobar obres com un llibre gegant on es recrea breument la història del mite del rei Mides, d’on destaquen poderosament tres quadres a l’oli de gran bellesa, tot elaborat per l’alumna Andrea Mora. O un espai contundent de crítica als joves que no llegeixen literatura ubicat a la plaça de les Voltes: Laura Escribano hi ha muntat un taüt ple de llibres de les grans obres de la literatura universal que apareixen cremats i amb una corona de flors.

El Castell de Vila-seca

A la mateixa façana del Castell hi ha disposada una cascada de teles de quatre tonalitats diferents a partir del vermell, que formen una mena de passadís pel qual el ciutadà pot transcórrer “perquè els vermells li transmetin diverses emocions”, segons explicaven dues de les seves autores, Laura Maria Carrasco i Beth Matamoros.

Autores i autoritats, en una de les instal.lacions al Jardí del Castell. Foto: DiariTots21

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha destacat la creativitat dels alumnes de les escoles d’art, “els quals cada any trien eixos inspiradors que sempre sorprenen i són molt diversos”. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Manuela Moya, ha afegit que “són eixos inspiradors que tenen a veure amb les inquietuds de la joventut, allò que els preocupa o els mou”. Per la seva banda, el diputat Òscar Sánchez ha destacat Vila-seca com “un municipi on conflueix natura, història i art i on, a més a més, Sant Jordi sempre es viu de forma molt original”.

Cal recordar que més d’una vintena d’actes, que ja es van iniciar el passat 2 d’abril, farceixen el programa de la Diada de Sant Jordi d’enguany a Vila-seca. Com també és tradicional, el mateix 23 d’abril les parades de llibres i roses ompliran el Jardí del Castell al llarg de tota la jornada, mentre que al Celler hi haurà la Cantata de les
escoles de Vila-seca a les 11.00 h.

Per al públic més familiar, la Biblioteca comptarà amb un estand amb mostra de novetats de llibres per a totes les edats, es presentarà la guia de novetats de jocs de taula i s’oferirà un espai de lectura i lleure per als més petits. Ja a la tarda, tindran lloc tallers infantils a càrrec de la Ludoteca Tot Joc, es llegiran contes per a la diversitat i, a les 18.00 h, es farà la presentació de ‘La llegenda dels Diables de Vila-seca‘, d’Andreu Faro. Es tracta del conte número 3 de la col·lecció “Elements festius de Vila-seca”. A les 18.45 h els petits gaudiran d’un espectacle familiar a càrrec de la Ludoteca i, per últim, a les 19.30 h hi haurà festa popular amb la Colla Gegantera i Grallers de Vila-seca, els Xiquets de Vila-seca i l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina.

 

El Celler de Vila-seca acull un acte musical amb Camerata XXI per a col·lectius especials

El Celler de VIla-seca acollirà la iniciativa aquest diumenge, 21 d’abril. Foto: Cedida

“Un matí d’orquestra amb Camerata XXI” és la proposta que ens porta la programació Cultura Vila-seca el proper diumenge 21 d’abril, a les 11.00 h al Celler de Vila-seca. Una proposta que anirà adreçada a col·lectius especials, persones amb discapacitat intel·lectual i malalties neurodegeneratives, amb l’objectiu d’explotar el poder de connexió, expressió i transformació de la música.

L’acte s’estructurarà en un total de tres parts: la participació dels assistents amb tallers i musicoteràpia, la coneixença amb un petit concert i la presentació dels músics i els seus instruments i, per últim, l’escolta d’un assaig obert de l’orquestra.

Totes aquelles persones interessades en aquesta activitat, cal que s’inscriguin enviant un correu electrònic a cultura@vila-seca.cat

 

Cap de setmana de jazz a Vila-seca

L’Auditori acollirà el concert de Libérica Trio mentre que el de Lluís Capdevila –a la foto– serà al Celler, . Foto: Cedida

El proper cap de setmana Vila-seca gaudirà de dos concerts en clau de jazz. El primer d’ells, que tindrà lloc a l’Auditori Josep Carreras el divendres 19 d’abril a les 20.00 h, serà protagonitzat per Libérica Trio, amb Manel Fortià al contrabaix, Max Villavecchia al piano i la veu de Pere Martínez.

El contrabaixista Manel Fortià presenta el seu projecte més original i innovador, Libérica, on fa una aproximació a la música tradicional catalana des d’un nou prisma, fresc i regenerador.

Després de quatre temporades vivint a Nova York i havent tocat amb grans icones del jazz com Dave Liebman, Eliot Zigmund, Ari Hoenig o Chris Cheek, Manel Fortià decideix tornar a casa i endinsar-se en el repertori tradicional català, sense desprendre’s de l’efervescència musical de la meca del jazz, on la seva multiculturalitat sempre ha propiciat que es fusionin diferents estils, per crear-ne de nous. Amb aquesta filosofia, Libérica busca punts en comú entre la cançó tradicional catalana i el flamenc utilitzant el jazz lliure com a vehicle conductor, en el seu concert “Arrels”.


Altres notícies:


D’altra banda, i al Celler de Vila-seca, el dissabte 20 d’abril també a les 8 del vespre, el pianista del Priorat Lluís Capdevila presentarà els seus “Standards &  Originals”. Capdevila torna a Vila-seca per celebrar una nit d’estàndards de jazz coneguts i alguns dels seus temes originals que formen part dels sis àlbums que ha publicat com a líder. En aquest concert, l’acompanyaran Joan Chamorro al contrabaix i Esteve Pi a la bateria.

Les entrades als dos concerts es poden obtenir a https://entrades.vila-seca.cat/. El primer concert té un cost de 15 euros (entrada general) i és gratuït pels abonats a l’Auditori. Pel que fa el concert de Lluís Capdevila, l’entrada té un cost de 5 euros i 3 euros en el cas de ser reduït.

 

L’Ajuntament de Vila-seca convoca 6 places en un nou Pla d’Ocupació Municipal

Dos dels operaris contractats en una de les darreres accions del POM de Vila-seca. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vila-seca posa en marxa un nou Pla d’Ocupació Municipal amb el qual es crearan un total de sis llocs de treball. La presentació de les sol·licituds es podrà fer fins al proper 29 d’abril (inclòs), a través de dues vies: presencialment a l’OAC o de forma telemàtica a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament de Vila-secahttps://vila-seca.eadministracio.cat

Mitjançant el Pla d’Ocupació Municipal, es pretén fomentar la contractació temporal de persones en situació d’atur i desenvolupar projectes d’interès general i social per al municipi. Els perfils laborals d’aquesta convocatòria són de peó/na de brigada (un total de 4) i de tècnic/a administratiu/va (un total de 2), que comportaran contractes per un període de 6 mesos al 70% de la jornada.

Cal recordar que des de l’any 2012 l’Ajuntament de Vila-seca ha posat en marxa diversos Plans d’Ocupació Municipal amb finançament propi, per a fer front a les difícils circumstàncies socials i econòmiques de les persones aturades amb especials dificultats d’ocupació.

 

Doble concert a l’auditori de Vila-seca el proper cap de setmana

La Franz Schubert Filharmonia, dirigida per Tomàs Grau, oferirà el concert “La gran de Schubert”. Foto: Cedida

Aquest cap de setmana Vila-seca gaudirà de dos concerts a l’Auditori Josep Carreras. El divendres 12 d’abril a les 8 del vespre, la Franz Schubert Filharmonia, dirigida per Tomàs Grau, interpretarà al concert “La gran de Schubert”, juntament amb la reconeguda flautista Jasmine Choi; mentre que diumenge, el Trio Ruhe, amb Alba Fortuny, Laia Sanahuja i Alicia Gutiérrezo oferiran un recorregut per diferents trios per a piano, clarinet i veu.

En el cas de divendres, la Novena simfonia de Franz Schubert és, sense cap mena de dubte, la més gran de les simfonies que Schubert va escriure mai. Descoberta per Schumann, entre una immensa pila de manuscrits i documents desordenats 10 anys després de la mort de Schubert, la simfonia es va estrenar a Leipzig sota la direcció de Mendelssohn. La ‘Gran’ de Schubert, que va tenir un extraordinari èxit entre els compositors romàntics, és considerada la darrera simfonia del classicisme i un salt endavant cap a la modernitat.

A la primera part del concert, la reconeguda flautista coreana Jasmine Choi delectarà el públic de l’Auditori Josep Carreras amb el segon concert per a flauta i orquestra d’un altre geni del classicisme, Wolfgang Amadeus Mozart, tot sota la direcció del director titular i artístic de l’orquestra, Tomàs Grau.


Altres notícies:


D’altra banda, el cap de setmana finalitzarà amb el concert del Trio Ruhe, el diumenge 14 també a les 8 del vespre. La poesia musical d’Alba Fortuny, veu; Laia Sanahuja, clarinet i Alicia Gutiérrez, piano, ens oferirà un recorregut per diferents trios per a piano, clarinet i veu de la mà d’alguns dels compositors més representatius del romanticisme com són C. Kreutzer, L. Spohr, J. W. Kalliwoda, F.Lachner i F. Schubert.

Com bé sabem, tota la música té una història al darrera i, en el programa que presentaran el Trio Ruhe, la veu explicarà un relat on el clarinet i el piano contesten i interaccionen.

En ambdós concerts, les entrades es poden adquirir a la web https://entrades.vila-seca.cat. El primer dels concerts l’entrada general té un cost de 25 euros i el segon és gratuït.

 

Port, Generalitat i Vila-seca donen forma a la restauració de la zona dels Prats d’Albinyana

La comissió està integrada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vila-seca i l’APT. Foto: Cedida

Aquest final de setmana s’ha reunit per primera vegada la comissió de seguiment mediambiental de les obres de restauració de l’espai natural dels Prats d’Albinyana inclosos dins de la Xarxa Natura 2000 i situats a la Pineda, al terme municipal de Vila-seca. Amb aquest acte es dona és un pas imprescindible per a poder iniciar les obres de restauració que tindran una durada de 12 mesos i un pressupost assignat de 2,3 milions d’euros. Els Prats d’Albinyana és un espai natural de gran valor mediambiental i paisatgístic amb una extensió total de 37,78 hectàrees situat al costat de la Zona d’Activitats Logístiques de Vila-seca que està impulsant el Port de Tarragona.

La Sala Roger de Llúria de la Seu Institucional del Port de Tarragona ha servit per trobar per primera vegada la comissió de seguiment mediambiental de la Xarxa Natura 2000. Aquest acte ha comptat amb la presència de representants de les tres administracions implicades en aquest projecte, Port de Tarragona, Ajuntament de Vila-seca i Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.

Per part del Port de Tarragona, han assistit el seu president, Saül Garreta, el director general, Ramón I. García, el subdirector general, Carles Segura, el cap de divisió d’Infraestructures, David Borrell, la cap de divisió de Medi Ambient, Cristina Miret i el cap de departament d’Acció Climàtica i Territori, Rafel López. L’Ajuntament de Vila-seca ha estat present amb el seu alcalde, Pere Segura, la cap de Serveis Territorials i Planificació, Mònica Bernal, i l’ arquitecte municipal, Josep Maria Castells. I per part del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha assistit Glòria Tibau, directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona i Laureà Giner, cap de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Tarragona.


Altres notícies:


El projecte de restauració dels Prats d’Albinyana té com a objectiu restaurar els hàbitats i ecosistemes propis d’aquest espai natural protegit i potenciar els elements d’interès ecològic, naturalístic i sociocultural presents. El termini d’execució per aquest projecte és de 12 mesos des del moment en què s’iniciïn les obres, previst durant aquest mes d’abril. En la primera fase d’obres es durà a terme el tancament perimetral de tota la zona per continuar amb el moviment de terres.

La primera intervenció es tracta del projecte de restauració de l’espai natural protegit dels Prats d’Albinyana. El passat 25 d’octubre, l’APT va licitar l’execució del projecte de recuperació d’aquesta zona humida amb l’objectiu de potenciar els seus elements d’interès ecològic i sociocultural. Recentment, el projecte s’ha adjudicat a la UTE formada per les empreses Romà Infraestructures, J.Morell i ILERSIS, per un import de 2,3 milions d’euros (IVA inclòs).

Una llacuna  de 107.000 m2

La segona actuació consistirà en la construcció d’una llacuna de 107.700 metres quadrats i d’una illa de 26.990 metres quadrats, juntament amb la creació d’un bosc de ribera que envoltarà la llacuna i connectarà amb la platja existent. Amb aquesta actuació es vol recuperar la vocació de zona humida de l’espai. Per poder realitzar aquesta part, es va procedir a fer el desviament del canal de drenatge de l’A-7, que estava situat dins de la zona protegida, mitjançant una actuació amb un cost d’aproximadament 1 milió d’euros.

La tercera línia d’actuació es tracta de la finalització de les accions de consolidació arqueològica del conjunt patrimonial de l’antiga vil·la romana de Cal·lípolis, com són, la neteja i l’eliminació superficial del paviment dels camins que creuen el jaciment i la consolidació de les estructures existents.

En darrer lloc, l’APT portarà a terme l’execució de la instal·lació de serveis viaris interns, com són, la projecció de camins, miradors faunístics i passarel·les.

 

Els Mossos detenen dos homes i un menor i recuperen la bicicleta de Miguel Induráin

El ciclista navarrès, amb els agents que li van lliurar la bicicleta recuperada a la Pineda. Foto: Cedida/CME

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra del Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de Salou van detenir els dies 27 i 28 de març dos homes de 18 anys i un menor d’edat respectivament, com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força a interior de vehicle, danys i resistència als agents de l’autoritat.

Els fets es remunten a la matinada del 18 de març a la Pineda (Vila-seca) on es van produir dos robatoris amb força a interior de vehicle i danys a dos vehicles més. Tots es trobaven estacionats correctament a la mateixa zona.

Segons van poder comprovar els agents, tres individus van trencar un vidre de cada vehicle per buscar a l’interior objectes de valor. En un dels casos, una furgoneta, els detinguts van sostreure una bicicleta valorada en 6.500 euros.

Gràcies a les gestions policials i la recollida d’informació, els mossos van poder identificar els presumptes autors, un d’ells amb diversos antecedents per fets similars. Una vegada identificats, els agents del Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de Salou van detenir-los durant un dispositiu de prevenció a la zona de platja de la Pineda. Pels volts de les 22.30h del passat 27 de març els agents de paisà van veure dos homes que, amb actitud vigilant, portaven una bicicleta pel carrer Amadeu Vives.

Ràpidament, els mossos es van identificar com a policies i, tot i que els dos individus van intentar fugir i van mostrar resistència, els agents els van interceptar i detenir. La bicicleta era la que havien sostret 10 dies abans. A més, en l’escorcoll els van intervenir una navalla.

L’endemà de la detenció dels dos homes, els agents van fer la tercera detenció, en aquest cas d’un menor d’edat, que també va participar en els robatoris.

Aquest divendres, els mossos han lliurat la bicicleta sostreta al seu propietari, el ciclista Miguel Induráin. La data del robatori, Induráin es trobava a la Pineda amb el seu equip per preparar la cursa Titan Desert Morocco 2024 que es disputarà entre el 28 d’abril i el 3 de maig.

El dos detinguts majors d’edat van passar el 28 de març a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona mentre que el menor va ser posat a disposició de la Fiscalia de Menors.

 

Vila-seca presenta els actes de Sant Jordi, amb tot un mes replet de cultura

La presentació del programa, amb la regidora de Cultura, Manuela Moya, i l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura.

L’Ajuntament de Vila-seca ha presentat aquesta setmana el seu programa de Sant Jordi 2024, que compta amb una trentena d’actes culturals per a tot tipus de públic. La presentació, que ha anat a càrrec de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i la regidora de Cultura, Manuela Moya, ha servit per a donar a conèixer les 6 presentacions de llibres, la multitud d’activitats a la Biblioteca, els actes en col·laboració amb les escoles de disseny i art de la Diputació de Tarragona, així com la proposta del Sant Jordi Jove i els tradicionals que farciran la Diada de Sant Jordi.

La programació va iniciar-se ja el passat 2 d’abril amb la presentació del llibre “La dansa dels dies” d’Àlex Susanna, al Castell de Vila-seca. Continuarà amb la presentació, aquest divendres 5 d’abril, de “Confeti” de Jordi Puntí, a les 19.00 h; “Caminos al Multiverso” d’Isabel Sánchez, el 8 d’abril; “Història d’un piano” de Ramon Gené, el 9 d’abril; “Materials per a un estudi del paisatge pretèrit a ponent del Francolí” de Josep Llop, el 15 d’abril i “La nissaga dels Kies del segle XVII al XX” de Josep Fàbregas, Ginés Puente i Judith Vidal.

A banda d’aquestes presentacions es farà el dijous 18 d’abril al Celler un homenatge a la que va ser mestra de l’Escola Mestral, Mayte Bravo, que girarà al voltant del seu llibre “Manos de tiza”. “Aquest acte, de caire molt sentimental, recordarà a la mestra en un homenatge que anirà a càrrec de l’Escola de Dansa Begoña Ramos, amb la col·laboració de l’Escola Mestral” ha explicat la regidora Manuela Moya.


Altres notícies:


Els joves de Vila-seca, novament, podran gaudir de l’experiència “Micro obert” per a nous talents, actuacions musicals i tota la creativitat que vulguin aportar. Aquest acte està programat el 13 d’abril a les 18.00 h al Celler.

Per la seva banda, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha expressat que “a la nostra ciutat, aprofitem aquesta diada i tot el mes d’abril per a omplir els carrers, les places, els jardins i els edificis singulars d’un esclat de sensacions a través de l’art”. En aquest sentit, i un any més, a Vila-seca arribarà el 23 d’abril “Efímera. Art al Carrer”, a càrrec d’alumnes de les escoles d’art i disseny de la Diputació a Tarragona i a Reus. D’una banda, els alumnes de Tarragona faran una exposició amb diverses instal·lacions en espais del Centre Històric, i els de Reus dissenyaran l’espai urbà del Jardí del Castell.

Enguany, a més, els alumnes de joieria exposaran “El primer tast”, una mostra de peces confeccionades pel mateix alumnat i vinculades amb el món del vi. L’exposició, que serà inaugurada avui a les 7 de la tarda al Celler de Vila-seca, acompanyarà també l’activitat Tap de Suro sobre joieria contemporània i vins, que es durà a terme el proper dissabte 6 d’abril.

La Diada de Sant Jordi, el 23 d’abril, comptarà amb la festa popular a càrrec d’entitats de Vila-seca, com la Colla Gegantera, els Xiquets de Vila-seca o l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina, que amenitzaran la Diada que, com és tradicional, aplegarà diverses parades al Jardí del Castell de Vila-seca. Un dia especial durant el qual també es presentarà, a les 18.00 h, “La llegenda dels Diables de Vila-seca” d’Andreu Faro, el número 3 de la col·lecció “Elements festius de Vila-seca”.

 

El Port destina més de mig milió d’euros a restauració de la Torre d’en Virgili de la Pineda

L’execució de les obres tindrà una durada de 6 mesos des de la data de signatura del contracte. Foto: Cedida

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha licitat el projecte de restauració de la Torre d’en Virgili per un import de 577.786,48 euros. Aquest import prové de la subvenció que ha aconseguit a través del programa “2% cultural”, finançat des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i gestionat pel Ministeri de Cultura, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca.

La torre és una construcció medieval del segle XIII, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), que està ubicada en el terme municipal de Vila-Seca, prop de la població de la Pineda, en els terrenys que ocupa la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL). L’execució del projecte de restauració té prevista una durada de sis mesos des del moment en què s’iniciïn les obres.

L’APT ha iniciat el procés de licitació de les obres de restauració de la Torre d’en Virgili gràcies al programa “2% cultural” que estableix l’obligació de destinar en els contractes d’obres públiques una partida d’almenys el 2% per a treballs de conservació del Patrimoni Cultural o per al foment de la creativitat artística. En aquest fons cultural, i en el cas concret d’aquesta actuació, hi participa el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i el Ministeri de Cultura, i el seu objectiu és proporcionar ajudes per al finançament de treballs de conservació o enriquiment de béns immobles del Patrimoni Històric.

La Torre d’en Virgili és una construcció del segle XIII que ha estat declarada BCIN està situada en un extrem dels terrenys del Port de Tarragona destinats a acollir la ZAL de Vila-seca. És accessible des de la carretera TV-3146 que uneix La Pineda i Tarragona dins del terme municipal de Vila-seca, i està situada a uns 800 metres del mar. Aquesta torre, que pertanyia a la família Virgili, té les seves arrels a l’edat mitjana i va ser construïda com a punt de guaita i defensa.

Amb aquesta licitació per a la restauració de la Torre d’en Virgili, el Port de Tarragona vol recuperar el patrimoni històric situat dins del domini públic portuari, fomentar-ne la divulgació i facilitar l’accés al públic. L’estat actual de la torre presenta lesions greus per qual cosa és necessària una intervenció important.


Altres notícies:


L’edifici presenta una planta rectangular d’aproximadament 5,60 x 6,60 amb metres, murs d’un gruix de 60 cm aproximadament i uns 11 metres d’alçada. A l’interior, es divideix en una planta baixa i dos pisos i, per sobre dels dos pisos, un terrat. La porta d’accés es troba a la planta baixa. La restauració preveu actuar en aquestes dues plantes superiors que han patit el despreniment de part del forjat i han deixat al descobert l’interior de la torre. El projecte de restauració de la torre, així com la millora dels accessos i l’entorn, preveu la restauració de les façanes i l’adequació de l’interior per a un ús públic futur que permeti el seu accés de forma regulada. Pel que fa a l’entorn de la torre, el projecte que es treu a licitació preveu l’adequació dels accessos per integrar-lo a la ruta patrimonial municipal i facilitar la visita.

De guaita contra el pirates als avions de la Guerra Civil

La Torre d’En Virgili es va utilitzar durant la Guerra Civil com a caseta d’obres i com a torre de vigilància del camp d’aviació de La Pineda. A pocs metres de la torre es conserven les restes d’una de les tres entrades que tenia el refugi subterrani construït també en aquesta època. El projecte de restauració de la Torre d’En Virgili no inclou les edificacions annexes d’època contemporània. No obstant, l’adequació del refugi antiaeri serà objecte d’una rehabilitació en un altre projecte que encara no té data.

La Torre d’En Virgili és considerada una torre de vigilància. Les torres de vigilància o guaita són torres de defensa que es van construir a la costa tarragonina, com a tota la vessant mediterrània de la península, durant els segles XVI i XVII, amb l’objectiu de prevenir les poblacions veïnes dels atacs de pirates el nord d’Àfrica i servir com a refugi pels habitants pròxims a aquestes construccions defensives.

Al terme municipal de Vila-seca hi ha una alta densitat de torres, en gran part, a causa de la presència de petits nuclis de població que existien a la regió amb la conseqüent activitat comercial que generaven. Les torres permetien vigilar el territori des d’una perspectiva panoràmica i avisar la població amb temps per buscar refugi o per a la fugida.

Vila-seca comptava anys enrere amb diverses d’aquestes torres de guaita o defensa per protegir-se de possibles atacs. Moltes d’aquestes torres encara es conserven avui en dia dins del nucli urbà com a element patrimonial i formen part de la ruta per conèixer el centre històric a través dels monuments patrimonials que disposen d’un codi QR que ofereixen la informació en 5 idiomes: català, castellà, anglès, francès i rus. Repartides pel terme també hi ha altres torres de defensa, com és el cas, per exemple, de la Torre d’en Virgili, i també de la Torre d’en Dolça, la Torre de la Pineda, la Torre dels Carboners i la del Mas d’en Ramon.

 

Joieria i vins s’uneixen a la nova edició de “Tap de Suro” al Celler de Vila-seca

Imatge de l’edició de l’any passat del “Tap de suro”. Foto: Cedida

El proper dissabte 6 d’abril a les 7 de la tarda, tindrà lloc una nova edició de Tap de Suro al Celler de Vila-seca. En aquesta ocasió, es fusionaran el món de la joieria contemporània amb els vins. Concretament, els joiers Lluís Comin, Rosa Nogués i Eliana Negroni parlaran de la connexió de les joies i el vi, tot passant per la Toscana. A més de les seves explicacions i el tast de vins tematitzat, hi haurà també l’actuació musical a càrrec de Guillem Anguera Quartet, format per Xavier Pié, Guillem Anguera, Pau Duran i Alexis Lanza.

La reserva d’entrades es pot fer a https://entrades.vila-seca.cat i tenen un cost de 20 euros (general) i 15 euros (reduïda).

Cal recordar que el Tap de Suro és una activitat innovadora pensada per al públic adult on s’hi fusionen l’art i una temàtica introduïda per persones expertes en la matèria, i un tast de vins vinculat amb la temàtica. Una trena que vol alliberar al públic assistent de les presses per endinsar-se de ple i amb calma en el món de les emocions, el coneixement i els nostres sentits.

Seguint amb la doble temàtica de joieria i vi, el Celler de Vila-seca acollirà, paral·lelament, una exposició de joieria contemporània anomenada “El primer tast”, produïda per diversos alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona.

La mostra, que es presentarà aquest dijous 4 d’abril a les 19.00 h, comptarà amb l’exposició d’arracades, fermalls, escultures, penjolls, anells, collarets i tot tipus d’objectes relacionats amb el món del vi, que han estat confeccionats pels alumnes Christian Abraham, Elena Aguirre, Maria Ángeles Roy, Laia Barril, Carlos Posada, Gemma Molero, Emili Castells, Esther Escoda, Winnifer Ortiz, Anna Mateu, Anna Mejías, Júlia Forcadell, Ana Linaje, Assumpció Claramunt, Júlia Santó, Laura Pedroche, Isabel Riola, Manel Aguirre, Núria Plana amb Xavier Roura, Darya Melnyk, Jennifer Morales, Renata Miquel i Alba Lorenzo.

 

L’empresa NT Sensors, de la URV als cinc continents

La societat derivada de la URV es consolida arreu del món amb instruments per mesurar la concentració de nitrats. Foto: Cedida

L’empresa NT Sensors, fundada fa 15 anys com a derivada de la Universitat Rovira i Virgili, està plenament consolidada en el mercat mundial de l’anàlisi d’aigües. Exporta la major part dels seus productes, sobretot a Europa però també a Amèrica del Nord i del Sud (Estats Units, Canadà, Xile, Brasil, Equador…) i a països com ara Austràlia i Indonèsia. “És un orgull exportar la tecnologia de la URV, de Tarragona, a fora, arreu del món, és el nostre segell”, afirma Cristina Cid, director general de l’empresa i una de les cofundadores.

L’última innovació és el desenvolupament d’instruments automàtics que mesuren a temps real la concentració de nitrats al sòl en diferents contextos agrícoles. Aquest avenç permet als agricultors ajustar de manera precisa la fertilització nitrogenada i optimitzar el regadiu, reduint així el risc de contaminació. “Les zones vulnerables al nitrogen requereixen una gestió eficient del seu ús agrícola per controlar i reduir les emissions de nitrats al medi ambient. En aquest sentit, les tecnologies de monitoratge i mesura de nitrats són essencials per avaluar i gestionar aquest impacte ambiental”, assegura Cristina Cid. A mes, el context normatiu, amb una legislació que estableix criteris estrictes pel que fa a la delimitació de les zones vulnerables i les mesures a prendre per reduir la contaminació, fa que sigui molt avantatjós disposar d’equips automàtics per a la mesura precisa dels nitrats.

A més dels sensors de nitrats a temps real, els nous equips automàtics inclouen sistemes de regadiu intel·ligents que permeten optimitzar l’aplicació d’aigua i fertilitzants, assegurant una distribució eficient dels nutrients i minimitzant les pèrdues de nitrats per escorrentia o percolació. Aquests equips també disposen d’estacions de monitoratge ambiental, dissenyades per a la vigilància continuada de la qualitat de l’aigua. Amb sensors de nitrats integrats, permeten detectar i quantificar les concentracions de nitrats en rius, rieres i aqüífers, facilitant la presa de decisions en matèria de gestió de recursos hídrics i protecció del medi ambient.

En resum, segons Cristina Cid, l’objectiu de l’empresa “és proporcionar tecnologies innovadores i fiables que compleixin amb els estàndards de qualitat i precisió requerits per la normativa espanyola i europea i adaptades a les necessitats específiques dels agricultors i els gestors ambientals”. “Es tracta de contribuir a una gestió sostenible del nitrogen i a la preservació dels recursos naturals”, sentencia.


Altres notícies:


Des de la seva fundació fa 15 anys com a spin-off de la URV, NT Sensors ha estat pionera en l’oferta de solucions d’anàlisi de la qualitat de l’aigua i del control de paràmetres iònics en tot tipus de mostres líquides, ràpides i econòmiques, amb l’ús de la nanotecnologia com a eina principal, que han estat adoptades en més de 50 països d’arreu del món. Els clients habituals de NT Sensors provenen del món de l’agricultura, de les potabilitzadores d’aigua, dels processos industrials i dels centres d’investigació. En total, són catorze els diferents models de sensors que l’empresa té al mercat. Actualment, els esforços de l’empresa estan molt centrats en consolidar el pla comercial per portar aquesta tecnologia a tot arreu on faci falta.

El president del Consell d’Administració és el professor emèrit del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV Xavier Rius, satisfet amb què una empresa sorgida de la URV no només s’hagi consolidat, sinó que s’hagi convertit en un referent a nivell internacional, fet que demostra, segons afirma, que el talent i els projectes de la universitat tenen recorregut i viabilitat, i reverteixen en la societat. “És un exemple d’èxit del qual aprendre, però cal tenir en compte que ha costat molt arribar fins aquí, no és fàcil”, assegura. Com a mostra del creixement de l’empresa, acaben de canviar les instal·lacions del Catllar per unes de més àmplies i modernes a Vila-seca.

 

Dilluns de Pasqua, Aplec al Santuari de la Mare de Déu de la Pineda

Cartell de l’aplec d’enguany. Foto: Cedida

El proper dilluns de Pasqua, 1 d’abril, Vila-seca celebrarà el tradicional Aplec al Santuari de la Mare de Déu de la Pineda, un esdeveniment que comptarà amb actes religiosos i  festa popular.

Organitzat per la Parròquia de Sant Esteve de Vila-seca, l’Ajuntament de Vila-seca, els Amics del Santuari de la Pineda, l’Esbart Dansaire ‘Ramon d’Olzina’, l’Aplec de Dilluns de Pasqua s’iniciarà a les 10.30 h del matí amb el Rosari a la Mare de Déu i la posterior celebració de l’Eucaristia. Continuarà a les 12.00 h amb una Festa Popular en la que hi participaran l’Esbart Dansaire ‘Ramon d’Olzina’ amb les seves danses catalanes. Finalment a les 12.30 h hi haurà un vermut popular.

Per a poder assistir a l’Aplec, l’Ajuntament de Vila-seca ofereix gratuïtament un servei de transport amb sortida a les 9.30 h des de la semirotonda del Camí dels Morts de la Plana, a les 9.45 h des de la plaça de Manuel de Falla de la Pineda i a les 10.00 h des de la plaça dels Països Catalans de Vila-seca. La tornada es durà a terme des del Santuari fins als diferents nuclis de població a partir de les 13.45h.

Com ja és tradició, per a tothom que vulgui continuar gaudint de la festivitat del Dilluns de Pasqua, el C.F. Vila-seca organitza un dinar al mateix Santuari de la Mare de Déu de la Pineda. La venda anticipada de tiquets, que es durà a terme als establiments Bricolage Colomí-Park i a la Llibreria Vanessa, serà fins al dissabte 30 de març. Tots els participants podran assaborir un menú de 15 euros (13 euros si es compra abans del 30 d’abril), que inclourà un plat de paella mixta i pollastre amb salsa, acompanyat de postres, pa, vi, aigua i cafè. El menú infantil val 8 euros i consta d’un sol plat, postres, pa i aigua.

 

Vila-seca aprova inicialment la seva nova ordenança de Civisme i Convivència

Imatge de la sessió plenària del darrer divendres. Foto: Cedida

El plenari de l’Ajuntament de Vila-seca celebrat el passat divendres 22 de març, va aprovar inicialment l’ordenança de Civisme i Convivència del municipi de Vila-seca. Aquesta ordenança, que s’haurà d’aprovar definitivament, proposa un model regulador adaptat a l’ètica actual, representant les noves sensibilitats de la ciutadania i fomentant els valors de la cultura, la convivència, la seguretat i el respecte amb el medi ambient.

Dins els assumptes de serveis generals, relacions cíviques i seguretat, el ple de l’Ajuntament va aprovar també el reglament regulador del servei de recàrrega de vehicles elèctrics o híbrids endollables al municipi, així com la memòria justificativa per a l’exercici de l’activitat de serveis funeraris mitjançant una societat pública de caràcter supramunicipal (FuneCamp) formada pels Ajuntaments de Reus, Salou, Constantí i Vila-seca.

D’altra banda, també es va aprovar la modificació de crèdits 4/2024 del vigent pressupost general i el calendari de festes locals del municipi pera l’any 2025. En concret seran els dies 17 de gener (dimecres) i el dilluns 4 d’agost ja que pel proper any 2025 el dia 3 d’agost cau en diumenge.

 

L’Oficina de Català de Vila-seca ofereix 4 cursos i una nova edició del VxL

Una de les darreres activitats de Voluntariat per la Llengua realitzades a Vila-seca. Foto: Cedida

Novament, l’Oficina de Català de Vila-seca ofereix quatre cursos presencials de català de nivells Bàsic 1, Bàsic 2, Bàsic 3 i Elemental 3 i una nova edició del Voluntariat per la Llengua.

La inscripció als cursos serà el dia 2 d’abril, de manera preferent per als alumnes del CPNL del darrer any, i els dies 3 i 4 d’abril per a tothom. Es pot fer de manera presencial en qualsevol dels centres de normalització lingüística o en línia a través de la plataforma d’inscripció i tràmits: inscripcions.cpnl.cat.

Cal recordar que la informació per a la inscripció ja es pot consultar a la pàgina web i les persones interessades ja poden consultar-ne l’oferta detallada a www.cpnl.cat.

També es poden sol·licitar les proves de nivell. Es tracta d’una forma de determinar els coneixements de català dels nous alumnes per poder-se matricular al curs que s’adeqüi al seu nivell de llengua. És un pas previ a la inscripció si no es disposa d’un certificat oficial de català o si no s’ha fet aquesta prova de col·locació en els últims dos anys.

D’altra banda, el programa Voluntariat per la Llengua consisteix a practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una persona aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Les parelles es troben 10 hores per parlar en català en un ambient relaxat i distès, i el programa en fa el seguiment.

Les persones que estiguin interessades a participar en noves edicions del Voluntariat per la Llengua, tant com a aprenentes o com a voluntàries, poden adreçar-se a l’Oficina de Català de Vila-seca, situada al carrer de l’Hospital 1, per telèfon al 977 39 43 25 o per correu electrònic a vila-seca@cpnl.cat.