Francesc Larios: ‘Aquest és un any molt ambiciós per l’Ajuntament de La Pobla de Montornès’

L’alcalde de La Pobla de Montornès, Francesc Larios. Foto: Cedida

L’alcalde de La Pobla de Montornès encara un any clau del seu segon mandat i repassa en aquesta entrevista concedida al DiariTots21 les prioritats municipals i els treballas més destacats realitzats darrerament.

Quines són les prioritats de l’Ajuntament per aquest 2024?

Aquest any és un any molt ambiciós pel que fa a les inversions, però també per assentar altres serveis i activitats, com la fira del vi, la celebració de Sant Jordi o el taller de memòria per a la gent gran.

L’any 2019 ens vam trobar certs problemes econòmics per poder fer inversions. El 2020 vam haver de fer front a una de les pitjors pandèmies que recordem, ens va condicionar gran part del mandat, i quan vam retornar a la normalitat i amb una economia més sanejada vam començar a desplegar el nostre programa electoral, amb inversions i serveis pels poblencs i poblenques. Però és ara quan podrem recollir els fruits de la feina feta tots aquests anys.

Per exemple, només aquest 2024 invertirem el doble de recursos econòmics en inversions que en el període 2010-2018.

Quines son les principals inversions?

Hem finalitzat les obres de la plaça de la Bassa, i els pròxims dies començarem les obres de remodelació del passeig de l’estació, que comptarà amb un parc infantil al costat de l’escola. Properament, es durà a terme l’execució de la primera fase de la xarxa d’hidrants i la substitució de més d’un quilòmetre de les canonades i voreres a la urbanització del Castell i Flor de l’Ametller, en les quals es concentren la majoria de les fuites.
També tenim previst la construcció d’una plaça al final del carrer del vent, també sortirà a licitació una empresa de serveis energètics, que suposarà la renovació de tot l’enllumenat públic, l’eliminació dels contenidors soterrats o la compra d’un marcador per al poliesportiu, entre d’altres.

En què ha consistit la reforma de la plaça de la Bassa?

Amb aquesta reforma s’ha reconvertit la plaça de la Bassa en un espai modern, sense barreres arquitectòniques i adaptat per a les activitats esportives i lúdiques que s‘hi fan durant tot l’any.

Aquesta remodelació ha suposat la reducció del nombre de bancals que conformaven la plaça i d’aquesta manera s’ha ampliat la zona d’ús de cadascun dels espais, millorant l’accessibilitat i els serveis per a les persones amb mobilitat reduïda.

El fet de tenir un escenari més gran i sense aixopluc ens permetrà realitzar la majoria d’actes sense haver de posar un escenari addicional, així com tampoc necessitarem llogar una caseta com a vestidors pels artistes.

La plaça de la Bassa és un espai emblemàtic del nostre municipi atès que antigament s’hi ubicaven els rentadors públics que feien servir l’aigua de la gran bassa que recollida l’aigua de pluja, i que dóna nom al lloc. El color blau de la pista esportiva és una referència a la zona dels safarejos, on hi havia un abeurador pels animals, un lloc per rentar la roba dels malalts i un per la resta de la família.

En quina situació econòmico-financera es troba l’Ajuntament?

Com he comentat abans, ara mateix la situació econòmica de l’Ajuntament és excel·lent. L’any 2020 vam liquidar els crèdits bancaris que tenia el consistori per poder fer front a factures pendents de pagament, vam eliminar totes aquelles despeses innecessàries i que en res beneficiaven al nostre municipi i que mes rere mes llastraven l’economia local i així poder estabilitzar el pressupost.

Aquesta gestió, més la cerca de subvencions, ens permet cada any augmentar el nombre de les inversions i poder anar resolent problemes endèmics del nostre municipi, com la presència de canonades molt antigues, on cap govern anterior hi ha invertit mai.

Per fer-nos una idea d’aquest augment, les inversions previstes per enguany representen un 1.738% respecte a les realitzades el 2018.

Pujaran els impostos i taxes, es mantindran o baixaran? I per què?

Des del primer dia teníem molt clar que per poder fer una bona gestió municipal, era capdal tenir sanejades les arques municipals, però alhora també teníem clar que l’augment necessari dels ingressos no podia anar a càrrec de tensar l’economia dels nostres veïns i veïnes.

Aquest sanejament econòmic s’havia de fer tant per la reducció de despeses innecessàries, com serveis que teníem per duplicat, com per la cerca de subvencions, que són les que permeten, sobretot a municipis petits com el nostre, poder realitzar les inversions necessàries.

Encara més, no només hem congelat els impostos i taxes municipals cinc anys consecutius, sinó que alhora hem creat diverses bonificacions, com la del 50% de la quota de l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica pels titulars dels vehicles elèctrics i híbrids, una bonificació potestativa del 50% de la quota íntegra de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) per aquells habitatges que disposin d’instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica, una bonificació del 95% en les plusvàlues i una bonificació del 50% de la quota de la llar d’infants per les famílies monoparentals.

Com està el projecte del nou centre cultural i biblioteca?

El projecte de la remodelació de les antigues escoles per convertir-lo en un espai cultural i polivalent és un dels projectes que aquest any veurà la llum. L’any 2021 es va licitar l’obra, però amb l’encariment dels preus tant per la pandèmia com per la guerra d’Ucraïna va quedar desert. Un cop revisat el projecte i exposat al públic està previst licitar-lo de nou durant el mes de maig.

Des de l’equip de govern considerem que aquest equipament cultural esdevindrà un espai de trobada que crearà comunitat i identitat local i cultural així com també garantirà l’accés a totes les persones a la cultura.

Quines millores hi ha previstes per a les urbanitzacions?

Principalment, les millores que tenim previstes per a les urbanitzacions són les relacionades amb l’aigua. Al Castell i a Flor de l’Ametller hi invertirem en la xarxa d’hidrants, canvi de canonades i la recuperació d’un pou. Aquestes tres inversions estan valorades en 250.000 €. També esperem poder finalitzar les obres de la Zona Esportiva Municipal i així un cop obert, hi podrem fer diferents inversions en l’entorn, on també tenim previst la instal·lació de pistes de pàdel, entre d’altres.

Està millorant el reciclatge de la brossa amb la substitució dels contenidors?

Fins a l’any 2020 no hi havia cap opció per poder reciclar, ja que només disposàvem d’aquells contenidors vells sense tapa i on tot era considerat resta, així que qualsevol inversió en aquest sentit ja era positiva. Tot i que avui en dia el percentatge de reciclatge està en la mitjana de la comarca, ens queda un llarg camí per fer i és per això que durant el 2024 iniciarem una campanya de conscienciació sobre el reciclatge, la qual tindrà com a destinataris principals els nens i nenes de la Pobla.

S’ha creat el cos de Vigilants Municipals?

Una de les primeres accions que vaig impulsar va ser la creació d’una comissió de seguretat ciutadana, concretament el 9 d’octubre del 2019 es va constituir la primera comissió d’aquest ordre, en la qual hi havia un representant de cada partit amb representació a l’Ajuntament (Esquerra, Podem, PP, AMPM i Centrats). Atès que els diferents partits proposaven diversos models fruit de l’anàlisi i la reflexió es va acordar per unanimitat que la recomanació de Mossos d’Esquadra de crear un cos de vigilants era el model més idoni per al nostre municipi tenint en compte que s’havia de dur a terme la construcció d’una comissaria dels Mossos d’Esquadra a Torredembarra.

L’any 2021 vam aprovar, sense cap vot en contra, una nova relació de llocs de treball de l’Ajuntament, la qual creava el cos de vigilants integrat per un coordinador més quatre vigilants. Actualment, tenim un vigilant municipal i s’ha publicat l’oferta de dues places noves, que estaran operatives aquest estiu.

Estem en sequera a Catalunya. Com està el projecte de connexió amb l’aigua de l’Ebre (CAT)?

És un projecte més que necessari per al nostre municipi! La veritat és que va anar de molt poc que no perdéssim la reserva per poder-nos connectar. L’any 2019, quan no feia ni un mes que era alcalde, vam saber que a final de juliol del mateix any acabava la reserva que teníem per poder-nos connectar, atès que l’anterior govern municipal considerava que no era necessari i optava per la construcció d’un nou pou.

A córrer cuita vam poder negociar una pròrroga de dos anys i abans que finalitzés, ja vam comunicar la intenció de fer la connexió. Actualment, el projecte està en revisió i la idea de l’equip de govern és tenir-ho tot enllestit aquest any, per poder cercar totes les opcions de finançament per poder executar el projecte durant el 2025.

Cada any se segueixen creant noves associacions i elements festius al municipi. Com valora el batec de les entitats a La Pobla?

Sempre he dit que el teixit associatiu de la Pobla és un luxe. Gràcies a les entitats, podem dur a terme moltíssimes activitats, considerem necessari continuar amb les sinèrgies generades en els darrers quatre anys, en els quals les entitats i associacions han estat a l’eix vertebrador de les polítiques municipals a través de polítiques de col·laboració i cooperació que han permès l’organització exitosa de nombrosos esdeveniments

 

 

La Pobla de Montornès llueix una nova Plaça de la Bassa més moderna i adaptada

Tres imatges de com ha quedat la Plaça de la Bassa de La Pobla de Montornès. Fotos: Cedides

La remodelació de la Plaça de la Bassa de La Pobla de Montornès ha suposat la reducció del nombre de bancals que conformaven la plaça i d’aquesta manera s’ha ampliat la zona d’ús de cadascun dels espais, millorant l’accessibilitat i els serveis per a les persones amb mobilitat reduïda.

El projecte, redactat pels arquitectes Edgar Miró i Judit Garcia, de l’empresa Entropia Arquitectura SCP, ha reconvertit la plaça en un espai modern, sense barreres arquitectòniques i adaptat per a les activitats esportives i lúdiques que s‘hi fan durant tot l’any.

“A causa de les restriccions estipulades en el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera, atès que el nostre municipi es troba en situació d’excepcionalitat, es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes”, ha subratllat l’alcalde, Francesc Larios, a TotsTarragona21. Per aquest motiu, “no s’han plantat les mates perennes aromàtiques típiques de la zona, que estaven previstes en les diferents zones enjardinades i en el moment que les restriccions es deixin sense efecte es procedirà a dur a terme l’enjardinament pendent”.

Fotografia presa sobre una imatge antiga de la plaça. Foto: Cedida

“La Plaça de la Bassa és un espai emblemàtic del nostre municipi atès que antigament s’hi ubicaven els rentadors públics que feien servir l’aigua de la gran bassa que recollida l’aigua de pluja, i que dona nom al lloc”, deatacava l’alcalde.  Als safaretjos hi havia un abeurador pels animals, un lloc per rentar la roba dels malalts i un per la resta de la família. Els rentadors públics van ser traslladats davant l’escorxador l’any 1954.

 

La Pobla de Montornès obre un camp a la innovació amb el teatre breu

Foto de família de les companyies participants. Foto: Tots21

Deia l’exfutbolista Jorge Valdano que els joves no suporten passar una hora i mitja veient un partit de futbol per televisió. És massa temps per a ells, que reclamen escenes ràpides i breus. Per això s’imposen els highlights, els resums de les millors jugades a través de les xarxes socials.

La Pobla de Montornès s’ha avançat a les programacions del Camp de Tarragona amb una proposta inèdita, el teatre breu, escenificant quatre peces de teatre d’uns 20 minuts cadascuna d’elles per conformar l’exitosa segona edició del Concurs de Microteatre Actua.

La proposta ha sorgit conjuntament entre l’Ajuntament i Daltabaix Teatre, la companyia de teatre de La Pobla on una actriu hi té un doble paper: és a la vegada la regidora de Cultura, Nadine Osaer. Ella i la seva companya de fatigues teatrals Yolanda Borràs han dut aquest dissabte a l’escola Els Ametllers quatre obres de butxaca de companyies barcelonines i d’Altafulla, que han fet les delícies del públic, amb els enrenous de parella com a fil conductor i el to còmic i buslesc bastint-ho tot.

Els actors i l’actriu de l’obra guanyadora, ‘Ningú no és perfecte’. Foto: Tots21

 

 

La proposta va arrencar l’any passat amb una primera edició, ja exitosa, i enguany ha presentat una novetat: la votació del públic, que ha otorgat els guardons com a millor obra, millor actriu i millor actor. Les votacions s’han fet presencialment i també a través d’un codi QR.

Ha estat Peixospeixeres Teatre, amb la desternillant peça ‘Ningú no és perfecte‘, la que s’ha endut el premi. Es tracta d’una obra on el protagonista és el director d’un institut tecnològic que té un robot que ell mateix ha creat… I fins aquí podem llegir. Tres actors, Ramon Pros, Juanjo Hurtado i Fanny Ferran, han mantingut el to còmic des de l’inici i fins al final i han despertat l’eufòria entre el públic amb uns gags continuats.

Laia Isern i Carlos Borrallo, a ‘Bebecidio’. Foto: Tots21

Un moment de l’obra ‘Paraules que no són fàcils de dir’. Foto: Tots21

‘Marxa tu’, amb Pili Muns i Jordi Saladrigas. Foto: Tots21

Altrament, l’actriu Laia Isern, de la companyia Fora Bromes, ha estat escollida millor actriu per ‘Bebecidio‘ -una obra que s’ha presentat al darrer moment donada la baixa que ha patit la peça ‘Romeo y Julieto‘-, amb una gran interpretació d’Isern sobre un infanticidi, que ha anat acompanyada de la seva parella en escena Carlos Borrallo. Finalment, l’actor Joan Maria Vidal s’ha endut el premi al millor actor per ‘Paraules que no són fàcils de dir‘, on ha compartit escena amb Mireia Araez. Tres de les quatre obres han presentat duets home-dona.

Laia Isern, millor actriu per ‘Bebecidio’. Foto: Tots21

Joan Maria Vidal, vencedor masculí per ‘Paraules que no són fàcils de dir’. Foto: Tots21

La tercera obra presentada a concurs era ‘Marxa tu‘, amb Pili Muns i Jordi Saladrigas, de la Companyia del Centre d’Arenys de Munt, que encetava el festival: un enrenou de parella amb el clàssic home asseguat a la butaca del menjador mentre s’entreté jugant a videojocs sense fer cas de les necessitats que té la casa.

Les organitzadores del concurs, Yolanda Borràs i Nadine Osaer, al photocall. Foto: Tots21

El gimnàs de l’escola, on s’ha celebrat el concurs, s’havia decorat a la manera teatral, incloent-hi un photocall, on els actors podien desfilar-hi.

La regidora de Cultura, Nadine Osaer, subratllava que el concurs és “una oportunitat única per presenciar el talent dels artistes i descobrir les seves interpretacions d’aquestes emocionants històries”.

Jaume Garcia

 

La Pobla de Montornès reviu l’esperat Concurs de Microteatre

Després del gran èxit de la primera edició, arriba la segona edició del Concurs de Microteatre de La Pobla de Montornès.

La cita és el 9 de març a les 18 h, i l’escenari serà el gimnàs de l’Escola dels Ametllers a La Pobla de Montornès. S’hi podrà veure les obres “Marxa Tu”, “Paraules que no són fàcils de dir”, “Ningú no és perfecte” i “Romeo y Julieto”.

La regidora de Cultura, Nadine Osaer, subratlla que és “una oportunitat única per presenciar el talent dels artistes i descobrir les seves interpretacions d’aquestes emocionants històries. No volem que la gent es perdi aquesta experiència enriquidora i acompanya’ns en aquesta segona edició del concurs de teatre de la Pobla de Montornès”.

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès i la companyia de teatre DaltaBaix presenten el dissabte 9 de març, “Actua” la segona edició del concurs de microteatre de la pobla de Montornès.

Aquesta proposta és una iniciativa per promoure la cultura del teatre amb un format més dinàmic que permet gaudir de diferents representacions teatrals en un espai més reduït i d’una duració de 20 minuts, aproximadamenbt, per representació.

Les obres seleccionades per aquest any són les següents:

Marxa Tu“: Una comèdia que ens submergeix en les complexitats de la comunicació humana, amb diàlegs enginyosos i situacions captivadores que posaran a prova una parella que vol deixar-se, però el dia a dia no els hi posa fàcil.

Paraules que no són Fàcils de Dir“: Una mirada profunda a la importància de l’expressió i el silenci, on els personatges es debaten amb veritats amargues i emocions inexpressables.

Ningú no és Perfecte“: Una obra futurista que ens trasllada a un món on els robots d’assistència són part de la vida quotidiana. Seguim la història d’un enginyer i el seu robot d’assistència en una cita que no acabarà com esperem, revelant les complexitats de la humanitat i la tecnologia en un futur no tan llunyà.

Romeo y Julieto“: Una paròdia hilarant del clàssic etern, que ens transporta a un món de comicitat i absurdes, mentre ens recorda la intemporalitat de l’amor d’una manera nova i refrescant.

Una de les novetats d’aquest any és la participació activa del públic, que tindrà l’oportunitat de votar per l’obra guanyadora. A més, un jurat decidirà els premis al millor actor i millor actriu, reconeixent el talent excepcional dels intèrprets en escena.

L’entrada al Concurs de Microteatre és lliure i gratuïta, convidant a tothom a gaudir d’aquesta experiència teatral única.

 

La Pobla de Montornès demana un col.legi electoral per cobrir el Castell i Flor de l’Ametller

L’Ajuntament vol facilitar el vot a les urbanitzacions Castell i Flor de l’Ametller. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha sol·licitat a l’oficina del cens electoral poder disposar d’un col·legi electoral a Mas Soler per tal que els veïns i veïnes del Castell de Montornès i Flor de l’Ametller puguin exercir el seu dret a vot d’una forma més còmode i d’aquesta manera fomentar-ne la participació.

L’alcalde, Francesc Larios, ha afirmat a TotsTarragona21 que “actualment només disposem d’un col.legi electoral i això limita la participació en les conteses electorals. El que volem és que els ciutadans de La Pobla de Montornès tinguin més facilitats a l’hora d’exercir el vot”.

J. Garcia

 

Sis detinguts en un operatiu antidroga amb escorcolls

La Guàrdia Civil ha detingut sis persones en un operatiu antidroga que ha començat de matinada a tres municipis de la província de Tarragona: la Pobla de Montornès, Torredembarra i Torreforta.

En total, els agents participen en set escorcolls per desmantellar un grup dedicat al tràfic de drogues. Fonts de la Guàrdia Civil han explicat a l’ACN que poden haver implicats diferents tipus de droga, incloent la marihuana.

ACN

 

La Pobla de Montornès projecta una nova plaça per a la gent gran

Imatge virtual de la futura plaça.

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès aprova del projecte per adaptar l’espai públic situat al xamfrà del carrer del Vent -davant del poliesportiu i al costat de l’església de Santa Maria- en una nova plaça adaptada per a la gent gran, amb diversos equipaments biosaludables per tal de facilitar l’envelliment actiu i millorar la qualitat de vida afavorint hàbits de vida saludable i participativa. Aquest projecte ha estat redactat l’equip tècnic de la Unitat d’Assistència Tècnica-Arquitectura Municipal (SAM) de la Diputació de Tarragona.

En aquest projecte es fa palesa la voluntat de l’ajuntament de preservar el cup existent en el subsòl ja que es procedeix a la il·luminació per tal de permetre la seva observació des de la plaça.

Aquests tipus de cup de base circular i amb sostre de volta de ceràmica era molt típic a les cases de la Pobla, i es destinava a la producció de vi.

El projecte presenta un pressupost d’execució de 51.572,20€ i es sol·licitarà una subvenció a la Diputació del 98% del preu d’adjudicació.

 

La Pobla de Mafumet ha triplicat la seva població al segle XXI

Imatge aèria de la Pobla de Mafumet

El Montmell, Cunit, Calafell, Salou i l’Albiol també registren creixements importants

Les primeres dues dècades del segle XXI han canviat de manera especialment significativa la demografia d’una seixantena de municipis catalans, que com a mínim han duplicat la població entre el 2000 i el 2023. Segons dades del padró analitzades per l’ACN, el Montmell (Baix Penedès) és la població que més ha crescut en aquest període, més que quadriplicant els seus habitants. La Pobla de Mafumet (Tarragonès), Olivella (Garraf), Cabrera d’Anoia (Anoia) i l’Albiol (Baix Camp) els han triplicat, mentre que 60 altres localitats tenen ara el doble de residents que fa 23 anys. Diversos municipis consultats diuen que l’augment de primeres residències a les urbanitzacions i el preu del lloguer a ciutat expliquen els increments.

El Montmell lidera el rànquing de creixement percentual, amb un 362,5% més d’habitants i passant dels 408 el 2000 als 1.887 el 2023. La segueix la Pobla de Mafumet, amb el 265,6%; Olivella, amb el 234%, i Cabrera d’Anoia, amb el 215%.

Cubelles (Garraf) és la població de més de 10.000 habitants que registra un creixement més pronunciat, passant dels 6.497 als 16.914 en els últims 23 anys (160,3% més), seguit de la veïna Cunit (Baix Penedès), que va saltar de 5.943 empadronats l’últim any del segle XX a 15.278 (157%). Les zones costaneres i turístiques de la part nord de la Costa Daurada són un dels punts del país on la població s’ha disparat més, ja que Calafell és el municipi de més de 20.000 habitants amb un augment percentual més gran (150%), seguit de Salou (131%).

Per àmbits territorials en els mateixos anys, el Montmell lidera el Penedès, mentre que la Pobla de Mafumet és la primera al Camp de Tarragona i Tiurana (Noguera) és el municipi que creix més a Ponent, seguit de Torrefarrera (Segrià). A l’Àmbit Metropolità, Vacarisses (Vallès Occidental) se situa en primer lloc, i Castellnou de Bages (Bages), a les comarques centrals, mentre que Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà) és líder a les comarques gironines. Guils de Cerdanya i Bolvir (Cerdanya) encapçalen la llista a l’Alt Pirineu i Aran, gairebé duplicant la seva població, que se situa al voltant dels 500 habitants, i l’Ampolla (Baix Ebre) ho fa a les Terres de l’Ebre.

Barcelona és el municipi que més creix des del 2000 en nombres absoluts, amb uns 163.000 nous residents, mentre que Terrassa i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) segueixen la capital catalana amb augments de 53.000 i 44.000 persones, respectivament.

ACN

 

El Nadal arriba a la Pobla de Montornès

Cartell de la programació de Nadal de la Pobla de Montornès

La Pobla de Montornès ha programat un seguit d’actes per celebrar les festes nadalenques al municipi. El primer serà el concert de Nadal a càrrec del Cor Al·leluia de Tarragona, que es durà terme el 22 de desembre a les 19.00h a l’església de Santa Maria.

Per als més menuts de la casa, el 28 i 29 de desembre tindrà lloc el Parc de Nadal al poliesportiu municipal amb activitats infantils, inflables i paradetes. L’horari serà de les 17.00 a les 20.00 h.

L’últim acte de les festes serà el Sopar de Cap d’Any amb ball i dj al poliesportiu municipal el 31 de desembre a les 21.00h.

 

Una gernació assaboreix els vins a la Fira de La Pobla de Montornès

Una vista nocturna de la Fira del Vi de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

Una gernació de gent ha tornat a respondre a la celebració de la Fira del Vi de La Pobla de Montornès. El canvi d’emplaçament des de la plaça de la Bassa al pati de les escoles ha estat ben acollit per públic i participants i el conjunt ha estat endolcit amb les aportacions de forns i empreses de productes d’alimentació locals. Malgrat que a la tarda va ploure, la Fira va tornar a ser un èxit de públic.

La majoria dels cellers que van prendre part a la primera edició han repetit en aquesta edició celebrada dissabte. Enguany han estat set els cellers que s’hi han fet presents: Cellers Unió (DO Montsant i Priorat), Celler Sant Rafel (DO Montsant), Costers del Priorat (DO Priorat), Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta), Celler Adernats (Cava i DO Tarragona), Forns Raventós (Cava i DO Penedès) i Vins 9+ (vins del Baix Gaià). A més, el Café bar de la Pobla, el forn Virgili i El Petit plaer, els establiments locals, també han presentat una paradeta, on oferien el bo i millor sorgit de les seves mans per acompanyar els vins.

“Hem canviat d’ubicació perquè la plaça de la Bassa es troba en obres justament per millorar-la notablement. L’espai del pati de l’escola és prou ampli”, destacava a Tots21 la regidora de Promoció Econòmica, Esther Giralt. “No obstant això, l’any que ve tornarem a la plaça de la Bassa, que presentarà a més un aspecte immillorable”. El consistori busca “dinamitzar la zona de vins i donar a conèixer els cellers tan bons que tenim al Tarragonès”, recordava la regidora.

La Gisela, servint vins del Priorat. Foto: Tots21

Entre els cellers presents no faltava la DOQ Priorat. Costers del Priorat, del Molà, repetia experiència. La Gisela era la responsable d’explicar les virtuts dels seus vins, que sorgeixen de plantacions escampades per tota la DOQ, “amb la qual cosa s’aconsegueix una gran varietat i riquesa”, relatava a Tots21. L’enòleg de la firma és José Mas.

El Pep Fuster, del Celler Coma d’en Bonet, de Gandesa. Foto: Tots21

Al seu costat es trobava una altra bodega que repetia, el Celler Coma d’en Bonet, de Gandesa (Terra Alta). Pep Fuster, viticultor i enòleg, recordava que “el 35% de la producció mundial de vi blanc de garnaxa surt de la Terra Alta”. A Montornès presentaven el Prohom Experientia, elegit millor vi blanc de l’any al Vinari amb el guardó Gran Vinari d’Or.

Cecilie Weisberg, somelier de la firma de La Nou de Gaià Celler 9+. Foto: Tots21

En una altra carpa atenia la somelier danesa Cecilie Weisberg, que té el gust d’oferir vins naturals i ecològics del Baix Gaià. Representava Celler 9+, amb productes “sense res afegit, ni sulfits, ni clarificants ni estabilitzants”. Són de la veïna La Nou de Gaià i el seu propietari i enòleg és Moisès Virgili.

Sílvia Virgili i el seu fill Ismael, forn més que centenari de Montornès. Foto: Tots21

No només de vins vivia la Fira; calia rebaixar-lo amb bona alimentació i el forn Virgili, de La Pobla i més que centenari, oferia productes amb fórmula pròpia sorgida de les mans mestres del padrí: és el cas de la coca de forner, ens explicava la Sílvia Virgili, descendent del fundador. Oferien també coques farcides amb cabell d’àngel, crema o xocolata. El secret no és només la fórmula original, també ho és que es tracta d’un forn de llenya. I van molt buscats en l’era dels pastissos industrials.

La Chari i la Georgette Katy, pastissos amb sabor francès. Foto: Tots21

En un altre extrem, Le pétit plaisir presentava de la mà de Georgette Katy i la Chari un elenc de pastisseria francesa i internacional: una amandine (un tipus de pastís de Santiago), kukis sense gluten, brownis o pastissos de pastanaga.

La Fira ha estat organitzada per l’Ajuntament de la Pobla de Montornès, però amb la col·laboració clau de la firma d’Exclusives Sardà, empresa distribuïdora de vins, que ha fet el contacte amb els cellers. L’any que ve tornaran a brindar, no en tenen cap dubte.

Jaume Garcia

 

La Pobla de Montornès ho té tot a punt per a la segona edició de la Fira del Vi

Cartell de la Fira del Vi de la Pobla de Montornès

La Pobla de Montornès ho té tot a punt per celebrar aquest cap de setmana la segona edició de la Fira del Vi. La cita és el dissabte 25 de novembre a l’Escola els Ametllers i l’horari de les 11h a les 15h i de les 17h a les 22h.

Enguany són set els cellers que participaran a la fira: Cellers Unió (DO Montsant i Priorat), Celler Sant Rafel (DO Montsant), Costers del Priorat (DO Priorat), Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta), Celler Adernats (Cava i DO Tarragona), Forns Raventós (Cava i DO Penedès) i Vins 9+ (vins del Baix Gaià). A més, el Café bar de la Pobla, el forn Virgili i El Petit plaer, establiments locals, també tindran una paradeta per oferir als assistents alguna cosa de menjar per acompanyar els vins.

La Fira està organitzada per l’Ajuntament de la Pobla de Montornès amb la col·laboració d’Exclusives Sardà, empresa distribuïdora de vins.

Els visitants poden comprar la copa a la Fira per un preu de 3,5 euros o portar-ne una de casa. Els tiquets per als tastos tenen un preu de 2,5 euros i, depenent dels vins que es vulguin tastar, es necessitaran més o menys tiquets.

En la primera edició de la Fira es van portar 300 copes “i ens vam quedar curts. Va tenir molt d’èxit. Esperem que enguany no només igualem xifres, sinó que les superem”, explica la regidora responsable de la Fira del Vi, Esther Giralt.

L’objectiu de la Fira, en paraules de Giralt, “és dinamitzar la zona de vins i donar a conèixer els cellers tan bons que tenim al Tarragonès“.

V.Tapias

 

La 9a Trobada de Pessebres Vivents de Catalunya se celebra a La Pobla de Montornès

Foto de grup de la trobada de 2022. Foto: Cedida

Foto de grup de la trobada de 2022. Foto: Cedida

La Pobla de Montornès acollirà aquest diumenge, 8 d’octubre, la 9a Trobada de Pessebres Vivents de Catalunya amb la participació de representants de diversos Pessebres Vivents del país. Una jornada de germanor, que anualment organitza la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya (FPVC), per fomentar la relació entre les entitats dels diferents pessebres.

La FPVC ha escollit l’escenari de La Pobla de Montornès, una població amb una tradició de 46 anys en el muntatge de Pessebres Vivents, per reunir les entitats organitzadores dels diversos pessebres. Amb aquesta trobada es vol encarar un nou curs que tindrà com a efemèride la commemoració dels 800 anys del primer Pessebre Vivent. Un fet que va tenir lloc el 1223 de la mà de Sant Francesc d’Assís quan va escollir una cova de la població de Greccio (Itàlia) com a escenari per representar-hi el naixement de Jesús.

La trobada, que començarà a les 10h del matí i s’allargarà fins a l’hora de dinar, tindrà lloc al Col·legi Els Ametllers on es durà a terme una sessió formativa a càrrec de l’escriptor Jordi Galves que oferirà una mirada històrica al naixement dels Pessebres Vivents. Per altra banda, també s’abordaran diversos aspectes relatius a l’organització de la temporada, així com també la preparació del ‘Macropessebre Vivent’ que la Federació està organitzant pel 19 de novembre al Monestir de Montserrat amb la participació de 600 figurants. Un dels actes que formarà part del programa d’activitats per commemorar els 800 anys del primer Pessebre.

V.Tapias

 

L’ermita de la Pobla de Montornès serà l’escenari del I Mercat Medieval del Baix Gaià

Una imatge del Mercat Medieval de la Pobla. Foto: Cedida

Una imatge del Mercat Medieval de la Pobla. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha apostat enguany per una renovada fira medieval en un nou espai. Així, l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès acollirà, el divendres 6, el dissabte 7 i el diumenge 8 d’octubre el I Mercat Medieval del Baix Gaià. L’objectiu del govern municipal és convertir aquest esdeveniment ambientat en l’edat mitjana en un referent del territori com ja ho és el pessebre vivent que cada Nadal es celebra al mateix espai.

Durant els tres dies de fira el públic trobarà parades de productes artesanals, una exposició d’aparells de tortura, una exposició de ceràmica, un taller d’enquadernació, un campament medieval amb la recreació de la vida quotidiana d’aquella època i exhibicions d’oficis. Així mateix, els assistents gaudiran d’una cercavila musical, animació de carrer, jocs de fusta gegants, diversos tallers infantils i l’actuació del Gall i el Drac Pigota de la Pobla de Montornès i la batucada Poblatuka. També hi haurà concerts i una taverna on menjar i beure. L’horari de la fira serà de 18 a 22h el divendres, de 10 a 14h i de 17 a 22h el dissabte, i de 10 a 14h i de 17 a 20 hores el diumenge.

El Mercat Medieval es farà a l'entorn de l'Ermita de la Mare de Déu de Montornès. Foto: Cedida

El Mercat Medieval es farà a l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès. Foto: Cedida

Chelo López-Ibarra, regidora de Fires de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès, explica que “hem volgut promocionar el mercat medieval en un nou escenari, a l’entorn de l’Ermita de la Pobla, on ja se celebra cada Nadal el Pessebre Vivent, un espectacle amb molta participació d’assistència, tant pel muntatge de l’obra com per la bellesa del paisatge”, i afegeix: “Volem convertir la fira medieval en un referent com ho és el pessebre”. En aquest sentit, l’edil assenyala que “hem demanat la col·laboració i participació a totes les entitats, empreses i particulars per formar part d’aquesta fira, la volem fer gran. Hem invertit amb molta il·lusió en la promoció de l’esdeveniment per una major difusió i esperem la màxima assistència”.

De fet, l’entorn de l’Ermita és un espai únic, òptim per a l’organització per aquesta mena d’esdeveniments. L’ampli aparcament del qual disposa facilita que el públic hi pugui accedir fàcilment amb el seu vehicle. Així mateix, les vistes que ofereix el mirador fan que l’experiència sigui encara millor.

El I Mercat Medieval del Baix Gaià a la Pobla de Montornès s’havia de celebrar els dies 1, 2 i 3 de setembre, però es va anular a causa de la previsió de pluges per aquell cap de setmana. Finalment se celebrarà un mes després.

V.Tapias

 

Les dones ciclistes donen inici a la Festa Major de La Pobla de Montornès

Alcalde i regidors, amb la pregonera -tercera per la dreta- i la tresorera de l’entitat, primera per la dreta. Foto: Tots21

La Festa Major de La Pobla de Montornès ja és aquí. El tradicional pregó va donar inici a la mateixa el dijous al vespre des del balcó municipal. Fou una entitat de la vila formada per dones, la TGN Women Associació Ciclista de La Pobla de Montornès, l’encarregada de llegir-lo.

Presentada per l’alcalde, Francesc Larios, la presidenta de l’entitat, Núria Santiago, acompanyada de la tresorera, Brigitte Casas, va llegir un pregó breu en el que va destacar l’entorn natural de La Pobla de Montornès, que permet la pràctica de la bicicleta: “Tenim molta sort: disposem d’un entorn i un poble espectacular per la pràctica esportiva: muntanyes increïbles, senderons amb pedres, pistes, carreteres solitàries i la mar és a tocar”. Va demanar, això sí, que “entre tots conservéssim millor els camins”. Santiago va cloure el pregó convidant tothom a assistir als actes de la Festa Major.

 

“És feina de tots omplir la nostra Pobla d’alegria, de festa, de foc, de música i de disbauxa, sense perdre el seny. La Pobla necessita de tots nosaltres per fer-ho possible”, concloïa enmig d’una gran ovació.

 

 

Seguidores del club ciclista, mostrant una pancarta. Foto: Tots21

La TGN Women té legalment només un any de vida, tot i que en duia tres de funcionament, i busca, en paraules de la seva presidenta adreçades a Tots21 arrossegar les dones a aquesta pràctica, ja que els costa fer-ho en solitari o sempre envoltades d’homes. Tot i això accepten homes a les seves activitats.

La guanyadora del concurs del cartell de la Festa Major, Cora Ciuraneta, amb la regidora de Cultura, Nadine Osaer, i l’alcalde, Francesc Larios. Foto: Tots21

L’alcalde, Francesc Larios, recordà en el seu parlament que dijous començaven “cinc dies de gaudi, tradicions, cultura popular i foc” i qualificava l’entitat ciclista de “molt jove, però molt participativa”.

El pregó anà precedit del lliurament del premi al guanyador del concurs del cartell de la Festa Major, que va recaure en Cora Ciuraneta. El pregó també anà precedit d’un tradició molt poblenca: el sorteig de la persona seleccionada per pujar al balcó municipal a seguir el pregó. Fou Ana Montesinos l’agraciada, que tenia dret a fer pujar un acompanyant, en aquest cas una néta.

Les bèsties de foc i els timbalers van ser els altres protagonistes de la festa. Fotos: Tots21

La primera jornada festiva havia arrancat amb la plantada de les bèsties a l’escola Ametllers, amb el Gall, el drac Pigota i Poblatuka, el nou element sortit del forn arran de la creació d’una nova entitat poblenca. Acabat el pregó es feu el despertar sorollós de les bèsties.

La Festa Major d’enguany, que s’allargarà fins l’Onze de Setembre, dilluns vinent, té també com a novetat una intensa campanya contra les agressions a les dones. Així, s’ha disposat un mocador lila, que s’ha repartit entre la ciutadania el dia del pregó, i un braçalet. L’Ajuntament també ha editat uns fulletons en els que s’alerta: ‘Si veus una agressió actua. Avisa a Protecció Civil o als organitzadors’.

Havaneres, teatre Queer, monòlegs, ball amb orquestres, vermut electrònic i un conjunt d’actes tradicionals i populars formen part del cos de la Festa Major, on també hi haurà activitats per a la mainada i la Festa Flaixbac ‘Va parir tour La Pobla de Montornès’, dissabte a les 12 de la nit a l’aparcament de l’antiga estació.

Jaume Garcia

Consulteu la programació en aquest enllaç.

 

La Pobla de Montornès aplaça el I Mercat Medieval del Baix Gaià per la previsió de mal temps

Les parades s'ubicaran al voltant de l'Ermita de la Pobla. Foto: Cedida

Les parades s’ubicaran al voltant de l’Ermita de la Pobla. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha decidit aplaçar la celebració del I Mercat Medieval del Baix Gaià a causa de les previsions metereològiques, que apunten pluges.

L’esdeveniment, que s’havia programat per al pròxim cap de setmana, el primer de setembre, se celebrarà finalment el cap de setmana del 6 al 8 d’octubre.

V.Tapias

 

La Pobla de Montornès fa un viatge en el temps i s’atura a l’època medieval

El Mercat Medieval del Baix Gaià començarà el divendres 1 de setembre. Foto: Cedida

El Mercat Medieval del Baix Gaià començarà el divendres 1 de setembre. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha apostat enguany per una renovada fira medieval en un nou espai. Així, l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès acollirà, el divendres 1, el dissabte 2 i el diumenge 3 de setembre, de 18 a 23h., el I Mercat Medieval del Baix Gaià. L’objectiu del govern municipal és convertir aquest esdeveniment ambientat en l’Edat Mitjana en un referent del territori com ja ho és el pessebre vivent que cada Nadal es celebra al mateix espai.

Durant els tres dies de fira el públic trobarà parades de productes artesanals, una exposició d’aparells de tortura, una exposició de ceràmica, un taller d’enquadernació, un campament medieval amb la recreació de la vida quotidiana d’aquella època i exhibicions d’oficis. Així mateix, els assistents gaudiran d’una cercavila musical, animació de carrer, jocs de fusta gegants, diversos tallers infantils i l’actuació del Gall i el Drac Pigota de la Pobla de Montornès i la batucada Poblatuka. També hi haurà concerts i una taverna on menjar i beure.

Les parades s'ubicaran al voltant de l'Ermita de la Pobla. Foto: Cedida

Les parades s’ubicaran al voltant de l’Ermita de la Pobla. Foto: Cedida

Chelo López-Ibarra, regidora de Fires de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès, explica que “hem volgut promocionar el mercat medieval en un nou escenari, a l’entorn de l’Ermita de la Pobla, on ja se celebra cada Nadal el Pessebre Vivent, un espectacle amb molta participació d’assistència, tant pel muntatge de l’obra com per la bellesa del paisatge”, i afegeix: “Volem convertir la fira medieval en un referent com ho és el pessebre”. En aquest sentit, l’edil assenyala que “hem demanat la col·laboració i participació a totes les entitats, empreses i particulars per formar part d’aquesta fira, la volem fer gran. Hem invertit amb molta il·lusió en la promoció de l’esdeveniment per una major difusió i esperem la màxima assistència”.

De fet, l’entorn de l’Ermita és un espai únic, òptim per a l’organització per aquesta mena d’esdeveniments. L’ampli aparcament del qual disposa facilita que el públic hi pugui accedir fàcilment amb el seu vehicle. Així mateix, les vistes que ofereix el mirador fan que l’experiència sigui encara millor.

V.Tapias

 

Llongonissa i fessols a la Festa d’Estiu de La Pobla de Montornès

Tres moments de l’esmorzar popular celebrat a la plaça de la Bassa de La Pobla de Montornès. Fotos: Tots21

Al voltant de 50 persones han pres part al tradicional esmorzar popular amb què l’Ajuntament de La Pobla de Montornès convida els seus vilatans a gaudir de la Festa d’Estiu, festa que allargarà els seus actes fins 15 dies més, especialment els caps de setmana. Una festa pensada per a totes les edats i on en l’esmorzar d’aquesta diumenge s’ha vist més concurrència que l’any passat.

La plaça de la Bassa, que en aquest mandat viurà una profunda remodelació, ha estat l’escenari de la manduca, amb llonganissa amb fessols i torrada de protagonista, regada amb vi i gasosa. A les 18h, la mateixa plaça acollirà una festa infantil, amb inflables, festa de l’escuma i mindisco.

Els actes continuen el divendres 11, amb una caminada nocturna familiar amb sortida a l’aparcament de l’antiga estació. Dissabte 12 s’ha programat un vermut electrònic a la piscina municipal (12h), la festa holi (18.30h a la zona de l’skatepark) i un concert amb Jove Euphoria seguit d’una sessió amb DJ’s a la plaça de la Bassa.

Diumenge 13 és el dia del teatre, amb The Little Circus a les 18.30h, i havaneres amb Serra de Marina a les 20h, els dos actes a la plaça de la Bassa.

Divendres 18 a les 21h, caminada nocturna al Pic de la Mola, amb sortida a l’aparcament de l’antiga estació. I dissabte 19, l’Ermita acollirà un sopar i el concert de Lolita’s Sisters.

Jaume Garcia

 

La Pobla de Montornès dona el tret de sortida a la Festa Major d’Estiu

Cartell de la Festa d'Estiu de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

Cartell de la Festa d’Estiu de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

La Pobla de Montornès enceta aquest divendres la Festa d’Estiu i ho fa amb el TV Show Comic, un concurs de televisió amb interacció del públic, a les 22.30h a la plaça de la Bassa.

Dissabte la jornada començarà amb un vermut electrònic, a les 13h, i la festa dels avis, a les 18h, a la mateixa plaça. I a la nit, s’ha programat un concert amb l’Orquestra Quartz.

Diumenge, un esmorzar popular a les 8.30h obrirà els actes de la festa a la plaça de la Bassa. I a les 18h, la mateixa plaça acollirà una festa infantil, amb inflables, festa de l’escuma i mindisco.

Els actes continuen el divendres 11, amb una caminada nocturna familiar amb sortida a l’aparcament de l’antiga estació. Dissabte 12 s’ha programat un vermut electrònic a la piscina municipal (12h), la festa holi (18.30h a la zona de l’skatepark) i un concert amb Jove Euphoria seguit d’una sessió amb DJ’s a la plaça de la Bassa.

Diumenge 13 és el dia del teatre, amb The Little Circus a les 18.30h, i havaneres amb Serra de Marina a les 20h, els dos actes a la plaça de la Bassa.

Divendres 18 a les 21h, caminada nocturna al Pic de la Mola, amb sortida a l’aparcament de l’antiga estació. I dissabte 19, l’Ermita acollirà un sopar i el concert de Lolita’s Sisters.

V.Tapias

 

L’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de Montornès passa a ser municipal

D'aquesta manera es garanteix la celebració del Pessebre Vivent i l'aplec de Pasqua. Foto: Cedida

D’aquesta manera es garanteix la celebració del Pessebre Vivent i l’aplec de Pasqua. Foto: Cedida

L’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de Montornès passa a ser de titularitat municipal.

La Direcció General del Cadastre, a instància de l’Ajuntament de La Pobla de Montornès, ha creat el polígon 13 parcel·la 43 corresponent a la finca circular de l’entorn de l’ermita amb una superfície de 3.343 metres quadrats que passa a ser de titularitat municipal.

A partir d’ara, la gestió d’aquesta finca serà assumida íntegrament per l’Ajuntament, un fet que permetrà garantir la celebració del Pessebre Vivent i l’aplec de Pasqua, així com el desenvolupament de les diverses activitats lúdiques i festives que es duen a terme a l’entorn de l’ermita.

 

Així presenta la llista electoral ERC de la Pobla de Montornès

Les germanes Rovira presenten la llista d'ERC a la Pobla de Montornès. Foto: Captura del vídeo

Les germanes Rovira presenten la llista d’ERC a la Pobla de Montornès. Foto: Captura del vídeo

Esquerra Republicana de la Pobla de Montornès ha presentat la seva llista electoral per a les municipals del 28 de maig amb diversos vídeos al seu canal de Youtube. Amb sentit de l’humor i fent teatre, el grup municipal ha donat a conèixer els diferents candidats.

El vídeo presenta dues germanes de la tercera edat, les germanes Rovira, que tenen una conversa sobre els noms de la llista electoral que els republicans presenten a la Pobla de Montornès.

En aquest cas, es presentaven els números 2, 3 i 4. En un moment, una de les germanes diu que vol anar a les llistes i es treu la perruca i la disfressa d’àvia convertint-se en Nadine Osaer, número 4 de la candidatura.

Osaer parla dels tres pilars fonamentals en què vol treballar: la mobilitat, la igualtat de gènere i la gent gran.

La formació republicana està presentant els seus candidats a través de vídeos a les xarxes. El candidat a l’alcaldia serà Francesc Larios.

Les germanes Rovira són la representació del grup de teatre Daltabaix, creat el 2022 com associació de la pobla. Durant el 2022 van fer dos capítols de les germanes Rovira i per fer una aposta per la cultura, ERC les ha contractat per presentar la llista, amb l’afegit que una d’elles va a la llista.

La llista completa queda així:

1- Francesc Larios i Mercadé. 42 anys. Alcalde, president del Baix Gaià Turisme. Consultor i formador
2- Chelo López-Ibarra. 47 anys, vicepresidenta de l’AFA i molt implicada amb les activitats del poble. Funcionària de presons
3- Daniel Guillén Altimira. 43 anys, Integrador social. Participa de forma activa amb l’AFA
4- Nadine Osaer Ferrés. 29 anys, co-fundadora del grup de Teatre poblenc Daltabaix
5- Èric Vicens Segalà 31 anys, atleta i empresari
6- Esther Giralt Cabrerizo. 26 anys, graduada en Turisme
7- Maria del Mar Solé Serna 38 anys, empresària local, forma part d’Amics de Montornès, del Gall de la Pobla i és una de les organitzadores de la Marató de TV3 a la Pobla
8- Marta Ramos Lozano 27 anys. Instructora de fitness i activitats dirigides. Monitora de dansa i patinant artístic de nens de 3 a 12 anys.
9- Núria Danuis Ruscalleda. Jubilada, forma part de l’Associació de Gent Gran, i n’és la professora de ball en línia
10- Natxo Solano Castelló. 54 anys. Actual regidor de Festes i Enllumenat. Empresari local.
11- Gemma Barceló Solé. 40 anys. Actual regidora de Cultura i Ensenyament. Directora d’escola