El Catllar acollirà el Nomad Festival del 24 al 26 de maig

Cartell del festival, que oferirà música, gastronomia i activitats per la canalla en una proposta d’entorn familiar. Foto: Cedida

El Parc de la Torre d’en Guiu del Catllar serà l’escenari del Nomad Festival entre els propers 24 i el 26 de maig. El Nomad Festival és un esdeveniment itinerant, sostenible, que fusiona diferents disciplines culturals en un sol espai a l’aire lliure i per a tothom, i que aquesta primavera aterra a la localitat del Baix Gaià.

Nomad és una revetlla mediterrània per gaudir-la amb tota la família. Disseny, Gastronomia, Moda, Decoració, Concerts, Teatre, Tallers, Tecnologia i Jocs infantils perquè qualsevol persona de qualsevol edat en pugui gaudir molt a prop de casa. El visitant hi trobarà música en directe en un entorn agradable per gaudir de la cultura, gastronomia, i comprar a petites marques recolzant així les empreses locals i de proximitat.

“Aquest serà el primer cop que el Nomad se celebra al Baix Gaià. Quan els organitzadors van visitar fa un temps l’espai de la Torre d’en Guiu, van veure clar que aquí s’havia de fer el primer Nomad del Baix Gaià. Animo a tothom a venir a gaudir-lo amb els amics i la família. És una experiència que no us podeu perdre”, afirma l’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, que assenyala que la vocació és de continuïtat, perquè el festival és converteixi en una de les principals lúdico-culturals del municipi durant l’any.


Altres notícies:


Un dels espais que podran trobar els visitants és el Petit Nomad, dedicat als petits de la casa, amb jocs de lleure i educatius perquè puguin gaudir de l’esdeveniment. Hi trobaran tallers de manualitats, pintacares, titellarium, jocs de circ, màgia…

L’espectacle al Nomad Festival comença ben d’hora, a partir de les 17 hores, amb una programació d’activitats enfocades als més petits, tals com teatre i animacions infantils. Es posa en marxa el Petit Nomad i es fan exhibicions culturals de la nostra terra com ara, xarangues de carrer.

La programació musical inclou propostes per a tots els gustos, des de sessions de dj amb percussió o solistes fins a concerts molt potents. Cada dia, els assistents podran gaudir de diversos concerts. Músics amb una llarga trajectòria artística i de diferents estils com ara rock, pop, funky, rock nacional, reggae…, a més de grups de tribut.

Al Nomad Market s’ofereix una selecció d’idees innovadores, projectes alternatius, petites iniciatives on es barregen talent i sensibilitat. Es tracta d’una proposta alternativa i original que pretén donar a conèixer al públic diferents productes tant nacionals com internacionals. Amb espais de moda, disseny d’autor, accessoris, decoració, cosmètics, gadgets i articles per a la llar. La creativitat, artesania i exclusivitat és el nexe comú entre totes les marques que hi participen.

Finalment, al Nomad Festival es pot trobar una àmplia varietat d’estils gastronòmics. Mexicà, japonès, mediterrani, cuina tradicional, vegetariana, creps, dolços… Ja sigui en format foodtruck o parada gastronòmica, les elaboracions es cuinen amb productes de primera qualitat i de proximitat per tal d’oferir al públic assistent la millor qualitat.

 

Paradetes, sardanes i el darrer llibre de Josep Gironès, aquest Sant Jordi al Catllar

El diumenge 21, la plaça 1 d’Octubre acollirà parades de llibres i roses. Foto: Cedida

El Catllar ha preparat una celebració de la Festa de Sant Jordi concentrada entre els dies 21 i 22 d’abril i que inclou diversos actes. El diumenge, 21 d’abril, a partir de les 10 hores, la plaça 1 d’Octubre acollirà parades de llibres i roses. A les 12 hores es presentarà al Centre Cultural el darrer llibre de l’autor local Josep Gironès Descarrega: Justícia de garrot. Els Crims de Gandesa de 1885. I a les 13 hores, la jornada acabarà amb sardanes amb la Cobla Cossetània.

El dilluns, 22 d’abril, la Biblioteca Municipal del Catllar se suma a la XII Revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques. Hi haurà un aparador de bookcrossing al vestíbul del Centre Cultural. S’hi podran portar els llibres usats per fer intercanvi. A les 17 hores, a la Biblioteca municipal, hi haurà ombres xineses amb La Llegenda de Sant Jordi i més… .

Justícia nomena Carles López nou director de la presó de Mas d’Enric

Protestes per la mort de la Núria, cuinera de Mas Enric. El nou director ve de dirigir el Centre Obert de Tarragona. Foto: ACN

El Departament de Justícia ha anunciat aquest dimarts que Carles López Gripa serà el nou director del Centre Penitenciari Mas d’Enric, en substitució de Francesc Romero, que va ser rellevat a petició pròpia, el 27 de març passat. El relleu a la direcció del centre marca l’inici d’una nova etapa després de la crisi generada arran de l’assassinat de la Núria, treballadora de la cuina del centre a mans d’un reclús.

El canvi es farà efectiu aquest mateix dijous i Romero serà nomenat coordinador de seguretat de l’Àrea d’Informació i Seguretat de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, l’àrea que investiga i fa prevenció de possibles delictes dins de les presons catalanes.

El nou director de la presó té una dilatada experiència en l’àmbit de la gestió penitenciària i des del 2015 fins avui ha dirigit el Centre Obert de Tarragona (COTA). Es dóna la circumstància que en aquell moment també va substituir Francesc Romero en aquesta responsabilitat. El COTA és l’equipament penitenciari més modern i avançat tecnològicament, amb l’objectiu de potenciar el règim obert.

Carles López és llicenciat en Dret i diplomat en Turisme per la Universitat Rovira i Virgili (URV), té un postgrau en Direcció de Seguretat Integral per la Universitat de Vic i té dos màsters, un en Gestió i Dret local per la Universitat Autònoma de Barcelona, i un en Ciències Jurídiques per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.


Altres notícies:


El nou director és funcionari de carrera del cos superior de la Generalitat de Catalunya i ha ocupat diferents responsabilitats directives en l’àmbit de l’execució penal des de 2005. Abans d’accedir a la direcció del Centre Obert de Tarragona va ser cap de l’àrea de Règim Interior Penitenciari durant sis anys, i anteriorment va ser subdirector de règim interior dels centres penitenciaris de Lledoners i de Tarragona respectivament.

Francesc Romero havia estat al capdavant del centre penitenciari de Tarragona des de l’abril del 2005 i va inaugurar Mas d’Enric. Segons el departament, ha fet una gestió “excel·lent” del centre i ha exercit les seves responsabilitats amb “gran professionalitat i vocació de servei públic”. Destaca també l’àmplia trajectòria al sistema penitenciari català en una carrera que va començar el desembre del 1988 com a funcionari. Des del 1997 va ocupar responsabilitats directives com administrador de la presó de Ponent o subdirector de règim de Ponent i de Tarragona. Va dirigir la presó antiga de Tarragona des del 2005 al 2015 i després ja va enllaçar amb l’etapa directiva a Mas d’Enric.

 

‘Tornaria a viure com si fos un llangardaix’, de la Sala Trono, arriba a Torredembarra i el Catllar

Oriol Grau protagonitza el paper de l’Àngels i comparteix escenari amb Marc Piñol i Cristina Murillo. Foto: Cedida

L’obra de teatre ‘Tornaria a viure com si fos un llangardaix de la Sala Trono es representarà aquest cap de setmana per partida doble a dos teatres del Tarragonès, concretament, el dissabte 13 d’abril, a Torredembarra, i, el diumenge 14, al Catllar.

La posada en escena torrenca serà a les 20 h, al Casal Municipal. Les entrades es poden comprar a la pàgina web de l’Ajuntament (link aquí) i el seu preu és de 7€, la general, i de 5€, la reduïda.

Pel que fa al Catllar, es representarà diumenge a partir de les 19 hores al teatre del Centre Cultural i és una de les principals propostes teatrals de la programació d’aquest segon trimestre de 2024 de l’equipament catllarenc. En aquest cas les entrades es poden comprar per 5 euros a www.entrapolis.com (link aquí). També es poden adquirir entrades mitja hora abans al mateix Centre Cultural, en efectiu o targeta. L’Ajuntament del Catllar ofereix la possibilitat que, qui no pugui o no sàpiga comprar les entrades on-line, les compri, amb targeta o efectiu, a les oficines municipals en horari d’atenció al públic.


Altres notícies:


L’obra està escrita per Glòria Granell i dirigida por Pau Ferran. En ella s’hi explica la història de l’Àngels –interpretada per Oriol Grau–, a qui no li importa morir sola ni abans d’hora. No li importa morir atropellada o engegar-se un tret. L’Àngels està llesta per fotre el camp. Però només marxarà sabent que alguna cosa en ella és certa, que alguna part de la seva vida ha estat viscuda amb autenticitat. Un racó a la penombra; una actriu en decadència; una desconeguda; un poeta vergonyós. Acompanyen a Oriol Grau a l’escenari Marc Piñol i Cristina Murillo.

 

‘No em ratllis’, un espectacle que aborda l’adolescència, arriba al Catllar

Cartell de l’obra, que es representa aquest divendres 5 d’abril al Centre cultural catllarenc. Foto: Cedida

L’Auditori del Centre Cultural del Catllar acull aquest divendres, 5 d’abril, a les 18:00 hores, l’espectacle No em ratllis, dirigit especialment als adolescents i els seus pares. L’objectiu del muntatge és estimular i potenciar l’esperit crític dels joves d’una forma amena i interactiva i està recomanat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta obra promou la reflexió sobre el consum de drogues entre els joves, es tracta d’una eina educativa per treballar la informació, la prevenció i la sensibilització de les conductes de risc associades al consum d’algunes drogues com ara l’alcohol, els porros, les drogues de síntesi, i altres.

Les entrades, a un preu de 5 euros, es poden comparar on-line a www.entrapolis.com/entradas/no-em-ratllis.

 

Retirats de la cuina de la presó 15 presos condemnats per delictes violents

Els treballadors de Mas d’Enric quan es van concentrar en protesta per la mort de la cuinera. Foto: Neus Bertola

La direcció de la presó de Mas d’Enric del Catllar ha retirat de la cuina quinze presos condemnats per delictes i homicidis violents, segons ha avançat El Nacional i han confirmat fonts del departament de Justícia a l’ACN.

La mesura arriba tres setmanes després de l’assassinat de la cuinera del centre penitenciari tarragoní per part d’un intern que treballava a la cuina i de les posteriors mobilitzacions dels treballadors de les presons catalanes. Es tracta d’una decisió que se suma als canvis fets a les presons de Ponent i Lledoners, on ja s’han apartat cinc i tres reclusos respectivament d’aquest servei.

ACN

 

El Catllar s’incorpora al Cicle Gaudí de cinema català

La primera de les pel·lícules que es podrà veure és ‘El mestre que va prometre el mar’, el 12 d’abril. Foto: Cedida

El Catllar s’incorpora aquest mes d’abril al Cicle Gaudí, un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Fundació SGAE i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Les pel·lícules es podran veure al Centre Cultural a les 20:00 hores el darrer divendres de cada mes.

Excepcionalment aquest mes d’abril es projectaran dues pel·lícules al Catllar. La primera pel· que es podrà veure serà del 12 d’abril, El mestre que va prometre el mar, i el 26 d’abril s’oferirà un segon film, El saben aquell.

El Cicle Gaudí constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta 10 pel·lícules catalanes l’any, una cada mes, a més d’un centenar de poblacions de tot el territori. Arriba allà on la ciutadania no té un accés fàcil a l’oferta en pantalla gran, ja sigui per manca de sala de cinema o bé per absència de programació catalana a les sales de cinema properes.


Altres notícies:


Des del seu naixement, el Cicle Gaudí s’ha expandit ràpidament pel territori, passant de les 12 sales amb què va engegar el 2016 a la província de Barcelona, al més del centenar que formen part de la xarxa que cobreix tota Catalunya i part de l’estranger.

La voluntat que hi ha darrere aquest projecte és promoure el consum de cinema català, prestigiar la cinematografia fet aquí i fomentar un hàbit de consum en el públic, facilitant-li l’accés a les històries que més directament l’interpel·len.

Programació Cicle Gaudi al Catllar

12 d’abril – El mestre que va prometre el mar

26 d’abril – El saben aquell

31 de maig – Un amor

28 juny – Robot dreams

El preu és de l’entrada general és de 4,5 euros, i hi ha entrades de 3 euros per titulars del Carnet Jove, per jubilats per membres de la Federació d’Ateneus i un 2×1 de l’entrada general per socis de La Vanguardia.

 

Pablo Martínez: ‘Hem d’arribar al final perquè es depurin responsabilitats per la mort de la Núria’

Pablo Martínez, nebot de Núria López. Foto: Cedida

Nebot de Núria López, la cap de cuina de la presó de Mas d’Enric assassinada el passat dia 13 i portaveu de la família, Pablo Martínez ha concedit una entrevista a TotsTarragona21 en què es mostra rotund: “Hem d’arribar al final perquè es depurin totes les responsabilitats”.

Pablo informa que la família “està estudiant contractar un advocat per tal de prendre totes les accions legals al respecte quan sigui necessari, poder formar part de la investigació del cas, s’aclareixi què va pasar i també prendre mesures”, ha afirmat el nebot de la Núria.

La família no se’n sap avenir que ni la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ni el secretari de Mesures Penitenciàries, Armand Calderó, no hagin presentat la dimissió, però pitjor porten que el model penitenciari català no es posi en dubte per les autoritats de la Generalitat. “El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ratificat en el seu càrrec la consellera i ella afirma que Calderó és el millor tècnic en aquesta matèria. No sé quina institució pot determinar el seu cessament”, es lamenta.

I respecte a la recent dimissió del director de la presó, Paco Romero, que ha estat la primera víctima política d’aquest cas, Pablo Martínez assegura: “Més que dimissió em sembla un canvi de lloc de treball”. Però la família reitera la petició de doble dimissió de la consellera i el secretari de Mesures Penals.

Bloqueig institucional

La consellera havia acusat els sindicats de presons de provocar “el bloqueig institucional” amb les seves protestes, i afirmava que “es vulneraven els drets dels presos, però reconeixia que calia injectar 700 o 800 treballadors més a les presons”, afirma Pablo. “El bloqueig el provoca ella”, respon Martínez, “és ella la que s’oposa que existeixi una taula de diàleg”. “L’únic que va succeir amb les protestes va ser que els familiars no podien veure els presos. Els treballadors tenen tot el dret a expressar la seva protesta. Segons deia la premsa, el Síndic de Greuges acusava que amb les conseqüències de les protestes, es vulneraven els drets dels presos i per això demanava informes del que estava passant. Aleshores, la consellera amenaçà amb la repressió, amb portar agents de la BRIMO”. Al temps, afirma que “la consellera reconeix que falta personal a les presons, una demanda que fa temps reclamen els treballadors”.

L’assassinat de la Núria ha estat “el cas més greu penitenciari ocorregut a Espanya, han assassinat la mà que els donava de menjar”, afirma en expressió gràfica.

Nuria López. Foto: Cedida per la família

La gran pregunta que es fa la família és com un pres condemnat per haver assassinat una dona a ganivetades l’any 2016 fos considerat que havia millorat de comportament i treballava a la cuina, “on podia fer servir els ganivets”. Amb un d’ells va matar la Núria quan eren sols. “No entenc com pot tenir les mateixes oportunitats que la resta dels presos, facilitant-li el context necessari amb el que va cometre l’anterior crim, donant-li l’accés a una arma blanca i podent estar a soles amb ella. La consellera parlava que l’assassí va actuar de bona fe quan va reconèixer el crim que va cometre en 2016. Encara que afirmés que anava begut, que la Fiscalia li rebaixés 9 anys de pena no és proporcional amb el que va fer. No entenc que es parli de bona fe d’algú que ha segat una vida”.

El més “xocant” és que els informes dels experts afirmaven que l’assassí es trobava “estable” quan va cometre el crim a Mas d’Enric. “Com es fan aquests informes?”, es pregunta Pablo. En aquest sentit es fa ressò d’unes paraules de la consellera, on deia que l’assassí havia estat sotmès a 14 informes, el darrer d’ells, el juliol de l’any passat, “on s’analitzava el control de la conducta o els estímuls de l’intern davant una provocació violenta. Jo no sóc psicòleg, però si davant els insults d’un intern, ell va reaccionar donant-li un cop de puny, és que no és una persona sensata”. Aleshores va ser apartat de la cuina, però més tard va poder tornar-hi. “Els informes deien que no es demostrava transtorn psíquic, ni patologies. És xocant que s’afirmi això en un assassí”, relata.

La Núria era natural de l’Hospitalet de Llobregat, tenia sis germans més, una família, per tant, molt extensa que viu repartida entre Molins de Reis i Esplugues de Llobregat. Havia regentat un bar i havia tingut dues parelles. Amb la segona se’n va anar a viure a Castelldefels, va opositar al CIRE i va treure plaça d’interina. Aleshores va fer cap a Mas d’Enric. Va decidir llogar un pis a Vilallonga del Camp per estar més a prop de la feina, i ja sense la segona parella se’n va endur la seva estimaba gosseta Fiona, que estava molt malalta i ara la cuida l’Antonia, una de les seves germanes.

 

Cau el director de Mas d’Enric per l’assassinat de la Núria

Imatge d’una concentració de treballadors a les portes de la presó de Mas d’Enric per rebutjar la mort de la treballadora. Foto: Mar Rovira

El director de la presó Mas d’Enric, al Catllar, Paco Romero, serà rellevat de la direcció de l’equipament després de posar a disposició el seu càrrec just després de la mort, fa dues setmanes, d’una cuinera del centre a mans d’un reclús, Núria López.

Es tracta del primer canvi en la cúpula directiva de les presons catalanes després d’aquest crim, que va acabar d’encendre els ànims dels funcionaris dels centres penitenciaris. Els sindicats i treballadors van bloquejar els accessos als centres alguns dies i van demanar la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, però fins ara no s’havia rellevat cap alt càrrec.

Segons el Departament de Justícia, es tracta d’una decisió meditada, que Romero ja havia demanat feia temps, abans del crim, i que ha comptat amb l’acompanyament de la direcció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV). La decisió s’ha pres de forma “consensuada” entre el director i la SMPRAV, que convenen que cal ara encarar una nova etapa al centre després de la crisi viscuda en els darrers dies. Romero, un professional de vàlua reconeguda i amb una llarga trajectòria en el sistema penitenciari català, assumirà a partir d’ara noves responsabilitats directives en alguna altra presó o al departament. Els propers dies es farà oficial el nomenament del nou director o directora d’aquest centre.

Romero ha estat al capdavant del centre penitenciari de Tarragona des de l’abril del 2005 i va inaugurar Mas d’Enric. Segons el departament, ha fet una gestió “excel·lent” del centre i ha exercit les seves responsabilitats amb “gran professionalitat i vocació de servei públic”. Destaca també l’àmplia trajectòria al sistema penitenciari català en una carrera que va començar el desembre del 1988 com a funcionari. Des del 1997 ocupa responsabilitats directives com administrador de la presó de Ponent o subdirector de règim de Ponent i de Tarragona. Va dirigir la presó antiga de Tarragona des del 2005 al 2015 i després ja va enllaçar amb l’etapa directiva a Mas d’Enric.

Reforçar la seguretat als centres penitenciaris i reduir riscos

A banda d’aquest relleu, el Departament i les direccions dels centres ja han pres mesures en la línia de reforçar la seguretat als centres penitenciaris i reduir riscos. En concret, es reforça la vigilància en els tallers i cuines del CIRE, es dotarà de dispositius de comunicació i emergència (walkies i/o polsadors d’emergència) a tot el personal i es reforçarà també el personal al servei de cuina. També es revisaran els llocs de feina, avaluant necessitats i mancances en matèria de seguretat i es farà formació en protocols de seguretat als centres penitenciaris al personal CIRE. A banda, es modificarà la circular que regula l’assignació dels llocs de feina dels interns als centres penitenciaris en el sentit de valorar si el recorregut del candidat s’ajusta al risc potencial del lloc de feina de destinació.

De fet, aquest dimarts es va saber que les presons de Ponent i de Lledoners han decidit treure de la cuina els interns que compleixen condemna per homicidi o altres delictes de sang. Per ara ja s’han executat cinc canvis de destinació a Ponent, però Justícia remarca que el motiu a Lledoners és regimental. Treballadors de Ponent han demanat que es vagi més enllà i s’externalitzi el servei de cuina, així com el de la cafeteria, on hi ha interns amb ganivets i productes de neteja que poden abocar al menjar.

A més, el Departament està treballant en mesures que suposen un “salt qualitatiu” del sistema en matèria de seguretat. Millorar el clima social i el benestar emocional als centres reduint la incidentalitat ha estat una aposta que s’ha concretat amb mesures, encara per desplegar, que haurien de poder accelerar-se abans que s’acabi la legislatura, assegura Justícia.

ACN

 

El pres que va matar la Núria feia quatre anys que treballava a la cuina

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, compareixent a la Diputació Permanent.
Foto: Mariona Puig

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha dit aquest dijous al Parlament que el reclús que la setmana passada va matar una cuinera de la presó de Mas d’Enric, Núria López, havia tingut una evolució “favorable” i res feia preveure que tingués una reacció com aquella.

No obstant, a l’octubre va ser sancionat per donar un cop de puny a un altre intern i no va voler participar en intervencions psicosocials perquè no tenia incentius per progressar de grau, ja que no tenia xarxa familiar o social fora de la presó. La consellera no ha concretat què va passar a la cuina en el moment dels fets, però ha refermat la voluntat d’aplicar mesures perquè no es torni a produir un fet similar. La consellera ha reiterat que no pensa dimitir enmig de la crisi.

La compareixença d’Ubasart a la Diputació Permanent del Parlament, al costat del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, ha començat amb un minut de silenci de tots els assistents. La consellera ha recordat que actualment al CIRE, fundat el 1989, hi treballen 3.412 interns, repartits en tallers industrials (1.425), cuina, fleca i bugaderia (1.075), i a botigues, mòduls i espais comuns (893). Alguns dels interns han comès delictes molt greus, ja que “el que s’avalua és si la persona presenta un nivell de risc baix de reincidència delictiva i un comportament i evolució positius en termes de rehabilitació”. El departament recorda que en 40 anys de competències de la Generalitat en matèria penitenciària no s’ha produït cap assassinat d’un treballador per part d’un intern.


Altres notícies:


 

La trajectòria del reclús

La consellera ha donat altre cop el condol a la família i companys de la víctima i ha repassat la trajectòria del reclús que es va suïcidar després de matar la cuinera. L’abril del 2016 I.S.O. va matar, també amb un ganivet, una dona amb qui havia tingut contactes anteriorment i va presentar-se voluntàriament a la comissaria dels Mossos d’Esquadra més propera. Immediatament va ser empresonat a Mas d’Enric. El 2018 va ser condemnat a 11 anys de presó per assassinat amb els atenuants de confessió i embriaguesa i va ser classificat en segon grau, el règim ordinari. Hauria pogut sortir en llibertat l’abril del 2027.

‘Digne de confiança’

Des d’aleshores, el seu pas per la presó havia estat correcte, sense relacionar-se gaire amb altres interns, però sense cap conflicte important, amb bona conducta i “digne de confiança”. El seu risc de reincidència i de violència intrainstitucional va ser sempre baix, excepte el maig del 2020, a l’inici de la pandèmia de covid, quan va ser mitjà. En totes les avaluacions de comportament o de participació en tallers i la feina al CIRE obtenia bona nota. No obstant, l’octubre del 2023 va donar un cop de puny a un intern, de qui deia que l’insultava. Va reconèixer els fets i no es va enfrontar als funcionaris, que el van aïllar a la seva cel·la durant aquell dia. Posteriorment va ser sancionat a 11 dies d’aïllament a la seva cel·la per aquests fets, però la sanció encara no s’havia complert.

El seu pas per la presó havia estat correcte, sense relacionar-se gaire amb altres interns, però sense cap conflicte important, amb bona conducta i “digne de confiança”

 

Els treballadors de la presó el van instar a participar en activitats d’intervenció psicosocial, però ell no va voler. Això va fer que no pogués progressar de grau, però no l’impedia seguir treballant pel CIRE. Segons ell, no tenia suport social o familiar fora del centre, i per tant no tenia gaires incentius per tenir permisos de sortida o el tercer grau.

Quatre anys treballant a la cuina

Feia quatre anys que treballava a la cuina, excepte en els últims mesos del 2023 a causa de la sanció pel cop de puny, i havia arribat a cap de grup perquè tenia formació i dedicació. No hi havia cap queixa contra ell de cap company ni de la cuinera morta. De fet, els responsables de la cuina van demanar al CIRE i a la junta de tractament que el readmetessin després de la sanció de l’octubre passat.

Els ganivets de la cuina

Sobre les mesures de seguretat de les cuines de les presons, Ubasart ha explicat que les eines i ganivets estan custodiats dins d’un armari al búnquer de funcionaris. Quan els interns entren a la cuina després de canviar-se de roba van a recollir les eines necessàries per realitzar la seva feina, i el funcionari del búnquer les entrega amb el degut registre d’identitat. Al finalitzar el torn de treball els interns han de retornar els estris de treball i ningú pot sortir de l’establiment fins que es recompten les eines i ganivets de l’armari de custòdia. Així mateix, els interns han de passar per detectors de metalls tan a l’entrada com a la sortida del torn. Al llarg del torn, a la cuina, hi ha presència de personal de règim interior per exercir tasques de vigilància i manteniment de la convivència.

Es reforçarà el personal de cuina

Per millorar la seguretat a les cuines, Ubasart ja va explicar dimarts que immediatament s’augmentarà el personal funcionari de vigilància, que es reforçarà el personal de cuina perquè mai es quedi un treballador sol i que es reforçaran els sistemes d’emergència, facilitant dispositius de comunicació i polsadors d’alerta. Per a les properes setmanes es revisaran els protocols i els espais conjuntament amb el personal, el CIRE participarà en les reunions de les juntes de tractament i es formarà al personal del CIRE sobre els nous perfils d’interns i formes d’atenció i treball als centres penitenciaris. Per últim, Justícia modificarà una circular del 2002 per avaluar i revisar el nivell de risc dels diversos serveis auxiliars del CIRE, cosa que tindrà un impacte en el perfil d’interns que poden accedir a cada servei.

A banda, la consellera ha reiterat les mesures més estructurals per millorar la vida a les presons, com l’augment de personal o el desplegament de les unitats d’intervenció especialitzada per als interns menys adaptats.

Diàleg i responsabilitat

En la seva segona intervenció, Ubasart ha dit que, davant de les peticions de dimissió per part dels treballadors i de bona part de l’oposició política, el departament assumirà les responsabilitats que pertoquin quan la investigació del cas hagi conclòs. No obstant, ha reiterat que no pensa dimitir ni fer destitucions en un moment de gestió d’una crisi com aquesta. “Una dimissió o cessament avançarà en la prevenció de riscos als centres penitenciaris? Seria més fàcil, però no responsable per part nostra”, ha dit. En tot cas, ha tornat a estendre la mà als sindicats per dialogar. “Dos no parlen si un no vol”, ha reblat.

Entenent que ara mateix hi ha clima preelectoral, ha demanat als parlamentaris fer anàlisis rigorosos i seriosos, i diferenciar entre un incident puntual molt greu, com la mort de la cuinera, amb altres qüestions del dia a dia a l’interior dels centres. Per això, ha recordat les mesures concretes per evitar fets com el de Mas d’Enric i altres més estructurals per millorar el clima de convivència als centres, que s’ha deteriorat en els últims anys.

Calderó també ha intervingut breument per respondre preguntes concretes dels parlamentaris sobre assumptes més detallats dels que ja havia parlat la consellera.

Redacció – ACN

 

La família de la cuinera assassinada exigeix dimissions

Pablo, nebot de la cuinera assassinada a Mas Enric, durant la concentració d’aquest dimecres a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona. Foto: Albert Hernàndez

Treballadors de presons s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume en protesta per les condicions en què treballaen quan fa una setmana de l’assassinat de la cuinera de Vilallonga del Camp Núria López.

Precisament, a la manifestació hi ha participat el nebot de la Núria, Pablo, que han exigit la dimissió de la consellera de Justícia i del secretari de Mesures Penals per “responsabilitat amb el que ha passat”. “Han d’assumir-la, fa set dies que em van treure la possibilitat d’abraçar la meva tieta, és molt greu i en qualsevol país democràtic d’Europa aquests càrrecs ja haurien dimitit”, ha denunciat.

En aquest sentit, ha demanat que no es reprimeixin ni es culpabilitzin els manifestants, que l’únic que volen és “fer justícia” després de la mort de la Núria.

Altrament, la reunió entre els sis representants sindicals de presons i la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, duta a terme aquest dimecres al migdia al Palau de la Generalitat ha acabat sense acord. La responsable UGT presons de Catalunya, Núria Nasarre, ha qualificat el resultat de “decebedor”, ja que s’esperava “una dimissió” i ha apuntat al secretari de Mesures Penals, Armand Calderó, i la consellera de Justícia, Gemma Ubasart.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que la trobada “només és el principi” i ha reiterat que “el punt de partida de les negociacions no pot ser, en cap cas, la dimissió d’un referent absolut”. Plaja, però, ha puntualitzat que quan es diposi “de tota la informació” es faran “les accions necessàries”.

Nasarre ha recriminat que “fa set dies” que exigeixen “depurar responsabilitats”, apuntant cap al secretari i la consellera: “Hi havia una esperança que penjaria un cap, però no en penjarà cap”. La responsable sindical ha recordat que damunt la taula hi ha les negociacions per un nou acord dels serveis penitenciaris, “perquè l’últim és de 2006”, ha subratllat.

Nasarre ha dit que aquest dijous faran una crida per anar al Parlament, on hi ha prevista la compareixença de la titular de Justícia, Gemma Ubasart. Tot i així, la sindicalista no ha descartat que “alguns treballadors” puguin organitzar mobilitzacions als centres penitenciaris.

“Primer pas per tot el camí que queda”

La portaveu del Govern ha afirmat que la reunió ha estat “el primer pas per tot el camí que queda” i el qual cal fer “plegats”. Plaja ha remarcat “la mà estesa” de l’executiu català “a canviar el que s’hagi de canviar si serveix perquè hi hagi més seguretat”. La portaveu, però, ha insistit en el posicionament inicial de la Generalitat de no cessar cap càrrec, perquè, per una banda, Armand Calderó “és un referent”, i, per l’altra, “no suposarà la millora d’aquest sistema i sobretot es pugui treballar amb la màxima seguretat possible”.

ACN

 

L’equip mèdic de Mas Enric no atendrà els presos sense un funcionari present

Treballadors penitenciaris en roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Foto: Blanca Blay

L’equip mèdic del centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès), no farà atenció mèdica programada als mòduls de la presó si no es garanteix la presència d’un funcionari a la porta del consultori mèdic, segons ha avançat ‘Diari de Tarragona’ i ha pogut confirmar l’ACN.

Després del succés “tràgic” del 13 de març passat, la mort d’una cuinera en aquest centre a mans d’un pres que després es va suïcidar, els sanitaris han decidit adoptar la mesura per “l’escalada progressiva” d’agressions a les consultes mèdiques i per la manca de mitjans i de funcionaris de presons.

‘La política d’aquesta administració ha portat a un assassinat’

Per altra banda, els treballadors penitenciaris insisteixen a demanar la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i reclamen al president Pere Aragonès que els destitueixi si no deixen el càrrec. “No volem mans tacades de sang”, han dit aquest dimarts portaveus dels treballadors en roda de premsa. “No les acceptarem en cap moment. El resultat de les polítiques d’aquesta administració han portat a un assassinat”, ha afirmat la Sandra, jurista i criminòloga al CP Lledoners. Els treballadors, al marge dels sindicats, han reclamat més personal i eines així com ser reconeguts com a agents de l’autoritat. “És de sentit comú que se’ns doti de mesures per tornar vius a casa”, han expressat.

Ho ha dit la Sandra, que ha explicat que la legislació penitenciària contempla que tant el règim d’interior com el de tractament són “indispensables”. “Sense règim, seguretat i disciplina no pot haver-hi tractament, i sense tractament no pot haver-hi rehabilitació”, ha comentat.

La Raquel, funcionària de vigilància al CP Quatre Camins, ha denunciat que no tenen eines per assegurar el compliment del règim i de la seguretat. Per exemple, ha relatat com als mòduls hi pot haver 120 o 150 interns i els vigilants es troben allà “pràcticament sols” per mediar. “És un còctel Molotov brutal”, ha dit respecte al fet que els interns estiguin “barrejats” i n’hi hagi amb patologies psiquiàtriques, irascibles, alguns amb condemnes curtes, altres llargues, i també aquells que volen seguir el tractament.

En la mateixa línia s’ha expressat el Gabi, funcionari de vigilància de Ponent, que ha denunciat que la manca de personal “és molt forta” i que és “impossible” dur a terme un servei “amb professionalitat” malgrat la qualitat humana “excepcional” que hi ha dins del col·lectiu.

Denuncien “el bonisme” i reclamen més autoritat

Per la seva banda, la Francina, funcionària de vigilància al CP Mas d’Enric, ha incidit en la necessitat “de treballar en un ordre” per preservar la seguretat a les presons. Aquesta treballadora ha dit, per exemple, que el personal del CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció) és el col·lectiu que treballa “amb més risc”, ja que ho fan en espais com la cuina, on hi ha ganivets, o en tallers on hi ha tisores, cúters o tornavisos que en un moment determinat poden ser armes. “Com l’arma blanca que va matar la Núria”, ha dit en relació a la cuinera morta a mans d’un intern dimecres passat a la presó del Catllar.

La Francina també ha denunciat “el bonisme” de les polítiques de l’administració penitenciària que, en forma de circulars o instruccions, ha minvat l’autoritat i la seguretat del col·lectiu de presons i no els deixa treballar. “Ens lliguen de mans i peus”, ha dit aquesta funcionària, que ha lamentat no tenir mitjans per sancionar agressions verbals o conductes que, a causa d’això, acaben derivant en agressions físiques.

Alguns exemples d’aquesta deriva citats pels treballadors durant la roda de premsa tenen a veure amb el fet que cada vegada poden fer menys escorcolls -on de vegades troben droga, mòbils o armes de fabricació artesanal- o que les sancions als interns s’apliquen a la baixa.

Segons dades facilitades per Justícia, els escorcolls a centres penitenciaris catalans (a interns, cel·les, etc.) van ser 101.163 l’any 2023, dels quals en un 5% s’ha trobat material no autoritzat. Són més que els escorcolls fets el 2022, quan van ser un total de 84.000. Des d’inicis del 2024, se n’han fet 16.478.

“Estem pervertint les eines que tenim fins i tot reglamentàries per adaptar-les a un menor gravamen de cara als interns, ha dit la Sandra. Així, per exemple, han assenyalat que hi ha conductes que fa un temps suposaven una regressió a primer grau i ara ja no perquè se’ls diu que les conductes es poden treballar en règim ordinari.

ACN

 

Vídeos: ‘Consellera, dimissió’, responen els treballadors de la presó

Una treballadora de Mas d’Enric encenent una espelma en record a la dona assassinada al centre penitenciari. Foto: Neus Bertola

 

Els treballadors de Mas d’Enric han carregat contra les propostes de diàleg de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. “No volem mans esteses tacades de sang de la Núria”, han indicat els funcionaris. Els han acusat de mentir i manipular i han exigit a la titular de Justícia que “admeti que no està preparada i plegui”. També han dit que la mort de la Núria no és un fet puntual: “Demà puc ser jo o qualsevol dels meus companys”, ha clamat una empleada visiblement afectada. Prop de 200 funcionaris s’han concentrat a l’exterior de centre des de primera hora per denunciar la “manca de seguretat” que pateixen. A banda, també han exigit la dimissió del director de la presó.

La protesta a la presó de Mas d’Enric ha aplegat prop de 200 treballadors. A dos quarts d’una els manifestants han permès la sortida de 25 funcionaris que es trobaven a l’interior del centre penitenciari des de les set del matí de diumenge. Els crits de “tots som Núria” i “consellera i calderó dimissió” han tornat a ser els càntics més repetits.

 

La Francina, una de les empleades del centre, ha lamentat les paraules de la consellera i del secretari de Mesures Penals i ha criticat que després de cinc dies “ningú hagi assumit culpes” ni hagi sortit “a demanar perdó”. Així mateix, ha avisat que “alguna negligència ha passat quan s’ha emportat una vida per davant”.

També ha reiterat que s’ha obligat els funcionaris a allargar el seu torn i romandre la nit d’aquest diumenge a l’interior de la presó. Ha dit que Calderó menteix i ha afirmat que aquestes ordres s’ha enviat per escrit. “És molt ossat fer aquestes afirmacions però com ell ens dirigeix però no sap com funciona un centre penitenciari fa aquestes declaracions”, ha valorat.

Minut de silenci a Mas d’Enric en record a la companya assassinada. Foto: Autor: Neus Bertola

Una altra treballadora, la Maragda, s’ha mostrat “trista i indignada” amb la situació, no només per la mort de la seva companya Núria, sinó perquè “sembla que als polítics no els importa”, ha dit. En una atenció a la premsa en que s’ha mostrat visiblement afectada, ha recordat que si res no canvia podria tornar a succeir un fet similar: “Demà puc ser jo o qualsevol els meus companys”, ha lamentat.

Per tot plegat ha exigit a Ubasart que assumeixi la seva responsabilitat i plegui: “Senyora consellera només li demanem que accepti i admeti que no està preparada, és com posar la guineu a vigilar la gallina”, ha avisat. Alhora, ha reclamat “mitjans” per protegir, tant als funcionaris com als interns. “Hi ha molts reclusos que estan patint les conseqüències dels quatre matons de torn”, ha assegurat. Així, ha remarcat que no tots els interns són violents.

Demanen la dimissió del director de Mas d’Enric

A les dotze del migdia els concentrats han llegit un manifest en què s’ha exigit la dimissió “immediata” del director del centre, Francisco Romero. En el text, els funcionaris han recordat que aquest és l’únic responsable d’un centre penitenciari de l’Estat sota l’exercici de les funcions del qual s’ha produït un assassinat. “No ha estat un accident ni un fet puntual”, han advertit els membres de la plantilla que han dit que “era qüestió de temps”.

En aquets sentit, han assegurat que el tràgic succés respon a una “cadena d’errors” del qual el fan màxim responsable. “És inacceptable que segueixi al càrrec”, han valorat. Alhora han lamentat la seva “manca de lideratge efectiu” i han afirmat que cal un “canvi de direcció urgent per garantir la seguretat al centre.

També han criticat que després de la mort de la Núria, el director de Mas d’Enric no decretés una jornada de dol. “Es sorprenent i indignant”, han afirmat els empleats que han explicat que el dia després va ordenar que tot seguís com en una jornada ordinària. “La mort de la Núria serà una llosa a la seva esquena de per vida”, han advertit.

Escalada de la inseguretat

Han considerat que des de que el centre penitenciari va obrir les seves portes, la manca d seguretat ha crescut de forma exponencial. “Hem estat testimonis d’una disminució alarmant del nombre de funcionaris de la plantilla interior”, han relatat els afectats que han assenyalat que no s’ha fet cap “esforç per ampliar la plantilla” i que “aquesta negligència ha posat en risc la seguretat de treballadors i interns”.

Els treballadors també han explicat que han estat molts mesos sense subdirector d’Interior i han acusat Romero d’haver desistit de les seves funcions. “La seva inacció i manca de responsabilitat ha anul·lat la nostra autoritat i ha generat impunitat davant les agressions que patim”, han explicat els funcionaris que han dit que els interns “s’han vist empoderats”.

ACN

 

Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar els accessos a les presons

Funcionaris del Puig de les Basses tallant la carretera. Foto: ACN

Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar aquest dilluns al matí els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric.

Pel que fa Mas d’Enric, el tancament es fa a uns 100 metres de la presó amb arbres, pedres i pneumàtics, en aquest cas sense encendre. Hi ha una cinquantena de treballadors que han vingut de matinada per evitar que els Mossos impedissin el bloqueig. Han fet pintades en alguns murs de les instal·lacions demanant la dimissió de la consellera de Justícia i del director de la presó. A la tanca es mantenen les dues pancartes que ja hi havia divendres amb els lemes ‘Justícia Núria’ i ‘Més seguretat, més protecció i més recursos’.

El cap d’unitat del mòdul tres del centre penitenciari Mas d’Enric -que no ha volgut donar el seu nom- afirma que des del centre han “coaccionat” la plantilla i els han “obligat” a quedar-se a dormir, sobretot a aquells treballadors interins que tenen “contractes precaris”. “Hi ha companys que porten 24 hores, els han retingut”, ha denunciat. Aquest treballador ha insistit que els interns tenen cobertes les seves necessitats bàsiques i fins i tot poden comprar i trucar.

Equip sanitari reduït a Mas d’Enric

A Mas d’Enric, els treballadors han explicat que la direcció del centre els ha demanat que a banda del metge i l’infermer de guàrdia, s’afegissin 3 TCAI (tècnics en cures auxiliars d’infermeria). Al final, els treballadors han decidit que s’afegeixi un únic tècnic. Divendres no n’hi havia cap. L’equip sanitari d’avui estarà format per 1 metge, un 1 infermer i 1 TCAI, quan normalment són dos o tres metges, 3 o 4 infermeres i 3 o 4 tècnics.

A la presó de dones, inicialment s’ha permès l’entrada i sortida de persones. Han pogut accedir repartidors d’aliments i també han sortit els interns en tercer grau, però la vintena de treballadors que s’hi han concentrat han avisat que no permetran més moviments. Ara s’hi congreguen una cinquantena.

Pel que fa a les presons de Quatre Camins i Joves, però, els Mossos ho han evitat i han obligat a deixar un carril obert. A la presó de dones, coneguda popularment com a Wad-Ras, hi ha una vintena de treballadors concentrats que han permès la sortida dels interns en tercer grau i l’entrada d’aliments, però no la resta de moviments. Fonts d’Interior asseguren que els treballadors que vulguin poden accedir als centres.

Des del Departament d’Interior han remarcat que a tots els centres en realitat es permet l’accés de funcionaris encara que sigui a peu, però que ja és voluntat seva decidir si ho fan o no. Expliquen que en algunes presons s’ha fet relleu, com ara a Mas d’Enric, alguns a Lledoners i també a Wad-Ras. S’ha constituït el CECOR per controlar la situació.

A Brians, els Mossos han tallat els accessos en vehicle a les dues presons, però un centenar de treballadors han accedit caminant i impedeixen l’últim accés als centres penitenciaris amb una petita foguera i pneumàtics. La presència policial, però, és discreta. Els treballadors que han d’entrar al matí per ara no han volgut accedir a la presó.

En canvi, a Quatre Camins a primeríssima hora hi havia un fort desplegament policial amb unitats antiavalots que han deixat un carril obert perquè la presó no quedés bloquejada. A l’altre carril s’han situat els treballadors, una cinquantena, que han fet una foguera, tot i que els Mossos els han advertit que l’havien d’apagar.

Amenaça dels Mossos de carregar a Quatre Camins

Fernando Fernández, treballador de Quatre Camins, ha denunciat en declaracions a l’ACN l’augment de les agressions a les presons, d’un 700% al seu centre, per les “polítiques nefastes” que aplica la Secretaria de Mesures Penals. També ha denunciat la “coacció” a treballadors perquè es quedessin a dormir i així garantir el torn d’aquest dilluns. “Veurem com acaba a nivell judicial aquest tema, perquè ho han fet en diversos centres”, ha dit. Fernández ha explicat que han parlat amb els Mossos a primera hora i els han dit que si tallaven l’accés carregarien.

A Lledoners, un centenar de funcionaris han barrat el pas a la presó amb pneumàtics i han fet foc, bloquejant el pas a la carretera que dona accés al centre penitenciari.

Al centre de Puig de les Basses només deixaran tornar als interns que tornen del permís de cap de setmana i permetran l’entrada de Mossos. Una cinquantena de persones hi són des de les 4 del matí i han advertit que no marxaran fins que no dimiteixin Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

A Puig de les Basses han muntat un equip d’emergència de 12 persones per si han d’actuar a la presó, perquè els funcionaris que hi ha a dintre no donen a l’abast. El pacte passa perquè un cop acabin puguin tornar a sortir.

ACN

 

La Generalitat preveu ‘tots els escenaris’ per tornar a la normalitat a les presons

Dos treballadors de Mas d’Enric penjant una pancarta, durant les protestes d’aquesta setmana. Foto: Neus Bertola

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha avisat que estan “tots els escenaris sobre la taula” en coordinació amb el Departament d’Interior per garantir que aquest dilluns les presons funcionen amb normalitat.

“La situació d’ahir i abans d’ahir no es pot repetir”, ha dit en roda de premsa. Ha explicat que Justícia treballa en coordinació amb Presidència i “especialment” amb Interior per garantir que dilluns, quan sembla que es repetiran les protestes dels funcionaris, es garanteixen els “drets i la seguretat” d’interns i treballadors. Ha reiterat també la “mà estesa” al diàleg. D’altra banda, ha refermat el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, en el càrrec i aquest ha fet el mateix amb el director de Quatre Camins, Domingo Estepa.

La consellera ha defensat que la millor via per desescalar el conflicte és la de la negociació, per això ha reiterat les peticions als sindicats perquè seguin a negociar. Una negociació a través de la qual estan disposats “a parlar de tot”. “Però per parlar hem de seure a la taula”, ha afegit.

En ser preguntada sobre si un dels escenaris seria que els Mossos d’Esquadra ocupessin els llocs de treball dels funcionaris dins de les presons, Ubasart s’ha limitat a respondre que estan tots els escenaris oberts sense concretar-ne quins són i a dir que no hi ha cap decisió presa. “En situacions de crisi cal comptar amb diversos escenaris i a partir d’aquí prendre decisions quan sigui el moment de prendre decisions”, ha declarat.

La consellera ha insistit que l'”obligació” del Govern és garantir el normal funcionament de les presons i ha recordat que aquest és un servei “essencial i delicat”. Ha reconegut que s’ha de garantir el dret a la protesta però que aquest ha de ser “compatible” amb el funcionament de les presons. “No parlem de talls a les carreteres que ens fan arribar més tard a casa sinó d’un servei essencial molt delicat”, ha afegit.

Referma Calderó en el càrrec

Els sindicats, i els treballadors mobilitzats, han demanat insistentment aquests dies la destitució del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. De fet, aquest mateix diumenge el portaveu d’UGT, sindicat majoritari, ha insistit en declaracions a RAC1 a dir que sense aquesta destitució no hi ha negociació possible. Ubasart hi ha respost refermant-lo en el càrrec: “És la millor persona que podem tenir al capdavant del sistema i de la gestió d’aquesta crisi”.

La consellera ha explicat que el secretari va començar la seva tasca a presons el 1984 com a voluntari i ha dit que porta tota una vida construint el model penitenciari català. També ha destacat que va ser el responsable de tancar la Model i el que va estar al capdavant de la gestió de les presons durant la pandèmia, una gestió que ha assegurat és exemple arreu d’Europa. Per tot plegat, ha asseverat que no té dubtes sobre la professionalitat i la vàlua de Calderó.

Com ha fet amb ell Ubasart, Calderó ha refermat també en el seu càrrec el director de la presó de Quatre Camins, Domingo Estepa. Els funcionaris d’aquell centre que van protagonitzar la protesta d’aquest dissabte van demanar la seva destitució per la seva actitud i una política penitenciària que asseguren que no posa en perill la seva seguretat.

Calderó ha dit però que Estepa és un “excel·lent” professional que porta anys com a director de presons, ara a Quatre Camins i abans a Lledoners; i que ha asegurat que és “valorat per la plantilla”. A més, ha considerat un “incident concret que no es pot extrapolar” el moment en què el director va sortir aquest dissabte a les portes on s’estava produint la protesta i els treballadors li van girar l’esquena, sense produir-se cap diàleg entre ells.

Accions en marxa per millorar el clima a les presons

D’altra banda, Ubasart ha volgut fer un reconeixement a la tasca dels treballadors de presons i els ha agraït la feina d’aquests dies en una situació complicada. Ha demanat que no es barregi la mort d’una treballadora a mans d’un intern amb altres reivindicacions dels treballadors, ja que ha asseverat que el cas de Mas d’Enric és d’una extrema gravetat però “excepcional”.

En aquest sentit, ha defensat que des de la seva arribada a la conselleria estan treballant per millorar el clima social i el benestar emocional als centres penitenciaris. Entre d’altres, ha explicat que al març s’han desplegat 111 professionals per prevenir incidents i que el Govern ha aprovat introduir 407 nous efectius sobre els que caldria planificar el seu desplegament. També es treballava en la posada en marxa d’unitats d’intervenció per treballar amb els perfils més vulnerables i que tenen comportaments més disruptius. Aquestes unitats tenien previst inicialment 185 professionals més. La consellera ha explicat que tot això “ha quedat aturat” per les protestes i per això ha tornat a repetir la crida al diàleg per poder acabar la feina.

Normalitat aquest diumenge

Aquest diumenge les presons catalanes estan funcionant amb normalitat, sense bloquejos i amb l’activitat ordinària de cap de setmana. Així, els interns poden sortir de les cel·les i s’estan fent les comunicacions i les visites de familiars previstes.

ACN

 

El Govern reconeix que el pres ‘no hauria d’haver pogut tenir accés’ a ganivets

El viceconseller de Comunicació i Estratègia del Govern, Sergi Sabrià. Foto: Bernat Vilaró

El viceconseller d’Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, ha admès que “van fallar coses” a la presó de Mas d’Enric amb la mort d’una cuinera a mans d’un intern que després es va suïcidar. “És evident que van fallar coses perquè no hi hauria d’haver pogut tenir accés (a ganivets)”, ha dit Sabrià en declaracions a Catalunya Ràdio en preguntar-li com pot ser que un pres condemnat per un crim amb arma blanca treballés a la cuina amb accés amb ganivets. El viceconseller ha indicat que la situació aquest dissabte “ha millorat moltíssim” respecte a la de divendres, tot i que ha admès preocupació pels dos focus de bloqueig. Sobre una possible intervenció dels Mossos, ha assegurat que “està tot preparat per donar solucions”.

Sabrià ha dit que confia que la normalitat s’anirà recuperant poc a poc a les presons, i ha assegurat que des del Govern “no estan preocupats” perquè es pugui produir un descontrol als centres penitenciaris. “Estem preocupats de resoldre el crim gravíssim i tenir interlocució amb els sindicats. Això ha de passar, continuarem insistint en la nostra disponibilitat de seure en qualsevol moment”, ha dit.

En aquest sentit, ha reconegut que han tingut converses, però “segurament massa parcials”, i no en el format que vol el Govern, asseguts en una taula de forma tranquil·la. Per ara ha fet d’intermediari el Departament de Presidència, per la via de Funció Pública.

Sabrià, que ha assegurat que el sistema de presons a Catalunya “funciona”, ha reconegut que és “increïble” que hagi mort una treballadora pública, i ha demanat esperar al resultat de la investigació policial, judicial i la interna encarregada pel Departament de Justícia. “I si cal que això comporti canvis de protocol s’han de fer, conjuntament amb els sindicats”, ha reblat.

Sobre la possible actuació dels Mossos per restablir la normalitat a les presons, ha explicat que hi ha un “sistema de coordinació permanent”. De fet, aquest dissabte a primera s’han reunit ell mateix amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el titular d’Interior, Joan Ignasi Elena. “Està tot preparat per donar solucions”, ha dit.

En aquest sentit, ha indicat que el treball del Govern és conjunt. “Cadascú ha de fer el seu paper, un de sol no ho resoldrà. Amb la vicepresidenta al capdavant”, ha conclòs.

ACN

 

Crim de Mas d’Enric: la consellera de Justícia no dimitirà

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart. Foto: ACN

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha descartat aquest divendres a la tarda dimitir del càrrec ni tampoc destituir el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, com demanen els sindicats de presons.

Ubasart creu que dimitir “segurament seria la decisió més fàcil, però no la més encertada”, i ha dit que la cúpula de Justícia i dels serveis penitenciaris tenen la “responsabilitat i l’obligació” de gestionar la crisi arran del bloqueig de les presons per la mort d’una cuinera de la presó de Mas d’Enric a mans d’un pres dimecres a la tarda. Per tot això, la consellera ha tornat a demanar que els sindicats dialoguin per posar fi a la “complicada” situació que es viu aquest divendres a les presons i a les portes del cap de setmana.

Dos dies després del crim a la presó del Catllar, Ubasart i Calderó han comparegut per primer cop públicament per parlar del cas, han expressat el seu condol i s’han mostrat “consternats i trasbalsats”. No han volgut donar detalls dels fets de dimecres, ni tant sols de l’expedient del pres que hauria matat a punyalades la cuinera i després s’hauria suïcidat. Aquest divendres els sindicats han bloquejat total o parcialment totes les presons del país, cosa que ha generat problemes al seu interior, principalment, que no hi ha prou plantilles perquè els interns puguin sortir de les seves cel·les. Els sindicats diuen que volen negociar millores de seguretat, però no consideren que Ubasart i Calderó siguin interlocutors vàlids i en demanen la dimissió.

A les 14 hores la consellera havia convocat els representants dels treballadors, però aquests no s’han presentat. La interlocució es fa ara mateix amb càrrecs inferiors, com el director general de serveis penitenciaris. La consellera i Calderó, així com altres càrrecs, s’han reunit diverses vegades de manera telemàtica amb els directors de cada centre per monitorar la situació de cada presó.

Ubasart i Calderó s’han mostrat especialment “preocupats” per la tensió que es viu en alguns mòduls, ja que els presos no poden sortir de les cel·les i han de menjar dins. A més, els divendres a la tarda i els caps de setmana és el moment de les visites familiars i de les sortides de permís. Aquesta tensió acumulada pot representar un risc per als treballadors, han dit. “La situació de molta complexitat no és bona per a ningú”, ha dit Calderó. Tots dos han agraït la feina diària dels funcionaris, i més en un dia com aquest divendres, però han demanat que els sindicats permetin recuperar la normalitat aquest divendres al vespre.

En concret, a les presons de Mas d’Enric, Ponent, Lledoners, Brians 1, Brians 2 i Wad-Ras els presos encara no han pogut sortir de les cel·les. A les de Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves s’han pogut obrir parcialment. De moment no consten incidents importants a cap presó.

Sobre les reivindicacions més genèriques dels sindicats, Ubasart i Calderó han dit que les entenen i les veuen legítimes, i han assegurat que el Departament ha fet un esforç els últims anys per augmentar les plantilles, properament amb 400 treballadors i més endavant amb 400 més. “Estem disposats i preparats per negociar”, ha dit la consellera.

El crim de Mas d’Enric

Pel que fa al cas concret, han dit que col·laboren amb els Mossos d’Esquadra i el jutjat de Tarragona per esclarir els fets, però també s’obrirà una informació reservada interna per aclarir quins protocols han fallat i què es pot fer perquè no es repeteixi un cas similar. De fet, han explicat que el pres, condemnat el 2016 per matar a punyalades una prostituta, feia uns quatre anys que treballava a la cuina del centre, i no els consta cap queixa de la cuinera sobre la seva agressivitat, com han dit alguns companys seus.

Han explicat que no tenen més informació que la que ja s’ha traslladat a la policia, i la investigació interna està previst que acabi la setmana que ve. “És un cas molt greu i complex, i cal un anàlisi reposat, exhaustiu i rigorós”, ha dit Ubasart. “No ens precipitarem, però no ens enrocarem en prendre mesures si les veiem necessàries fruit de la situació i les dades”, ha reblat.

El director del centre i el del CIRE, on treballava la cuinera morta, ja s’han reunit amb la seva família.

Preguntada sobre les crítiques dels sindicats a la gestió d’aquesta crisi i a la comunicació feta per part del Departament, Ubasart ha defensat la seva feina des de dimecres a la tarda, quan ja va anar a Mas d’Enric i des d’aleshores s’ha reunit amb la cúpula del departament i de les presons catalanes. “Creiem que és el que s’havia de fer, sempre es pot dir que es podria haver fet diferent, potser sí, però la seqüència té una certa lògica”, ha reblat.

ACN

 

Vídeos. Els funcionaris de la presó denuncien: ‘Això es veia a venir, el buenisme no funciona”

Una cartell demanant justícia per a la victima en la protesta dels treballadors de la presó de Mas d’Enric que tallen l’accés. Foto: ACN

Els treballadors de la presó de Mas d’Enric, al Catllar, han arribat al límit i denuncien al carrer les mancances en seguretat arrel de l’assassinat de la cuinera Núria López el passat dimecres a mans d’un intern

Miquel López, treballador de la presó de Mas d’Enric, explica que el reclús tenia una expedient per agredir un altre pres, i que la víctima estava sola quan la va matar. Així, el pres que dimecres va matar la cuinera havia estat expedientat fa uns mesos per una agressió a un altre reclús, a qui li va clavar un cop de puny. Arran d’aquest expedient, l’home va ser apartat de la cuina temporalment però se li va permetre tornar un cop superada la sanció interposada. Altres fonts han explicat a l’ACN que l’home era autoritari i que no hauria d’haver tornat a la cuina després d’aquest fet.

També reclama més personal i la dimissió de la consellera de Justícia. I ha denunciat que a la cuina, on va passar el crim, no hi ha cap funcionari a dins: “S’han volgut estalviar funcionaris i al carrer Major i hi ha agressions. Jo he estat l’estiu passat al mòdul 4, amb 100 reclusos, i amb només dos funcionaris, quan el mínim hauria de ser de quatre”.

López creu que el motiu del crim era que l’agressor “era una persona dominant i devia estar fart que el manessin. Jo coneixia com era”. El funcionari és taxatiu: “La consellera ha de dimitir, les seves polítiques de buenisme, aquella que diu que tots som bons, no funcionen”.

 

Al seu torn, Ramón Cobos, un sanitari de la presó, explica en aquest vídeo que ell mateix ha patit agressions: “No tenim seguretat, falta personal i no es fa res. I el que ha passat no es pot permetre”:

Redacció – ACN

 

 

Vídeo: Els treballadors tallen els accesos a la presó de Mas d’Enric reclamant més seguretat

Treballadors de la presó de Mas d’Enric tallant l’accés al centre penitenciari per demanar la dimissió de la consellera de Justícia arran de l’assassinat d’una cuinera. Foto: ACN

Els funcionaris de presons estan bloquejant els accessos a diverses presons catalanes per impedir els canvis de torn com a senyal de protesta per l’assassinat dimecres d’una treballadora a Mas d’Enric.

Precisament en aquest centre del Catllar un centenar de treballadors han tallat l’accés amb pneumàtics i branques. A més, mostren dues pancartes on reclamen més justícia, més seguretat i més recursos. Els empleats han portat un ram de flors i han encès espelmes en record de la treballadora morta. La protesta es repeteix a Brians 1 i 2, Lledoners, Quatre Camins i Joves, Ponent i també afecta el centre de dones de Wad-Ras.

 

La voluntat és aturar la vida interna dels centres penitenciaris en senyal de protesta pels darrers esdeveniments. Els treballadors tenen la intenció de no deixar que els presos surtin a esmorzar, sinó servir-los a les cel·les; i que tampoc es facin els tallers i altres activitats exteriors programades. En aquest sentit, tampoc volen deixar fer les sortides a jutjats ni que entrin les visites.

Els Mossos d’Esquadra s’han desplaçat fins als accessos de diversos centres penitenciaris, on estan fent talls abans de la protesta per evitar que el col·lapse sigui major.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el seu equip es troben reunits per monitorejar els esdeveniments i garantir els serveis penitenciaris.

ACN

 

L’Ajuntament del Catllar condemna el crim i demana més recursos per als treballadors

Imatge d’un dels mòduls del centre penitenciari Mas d’Enric al Catllar. Foto: Arnau Martínez / Ariadna Escoda

El ple de l’Ajuntament del Catllar ha condemnat l’assassinat del dia 13 de març d’una treballadora del Centre Penitenciari de Mas d’Enric, situat en el seu terme municipal, presumptament a mans d’un intern del centre.

El consistori ha expressat: “Volem acompanyar en el sentiment a familiars i amics de la víctima en un moment tan difícil com aquest. També demanem que s’investiguin fins el final els fets per depurar les responsabilitats que se’n puguin derivar”.

Des de la corporació municipal del Catllar, “també volem demanar que des del Departament de Justícia de la Generalitat es prenguin les mesures necessàries perquè fets tan greus com aquest no es tornin a repetir”. Els funcionaris i treballadors de les presons catalanes, com és el cas de Mas d’Enric, “fan una tasca molt important per a la reinserció a la societat de les persones condemnades. Per això, se’ls ha de dotar dels recursos adequats per aconseguir resultats positius en aquesta tasca i minimitzar el risc de situacions que puguin acabar en fets tan greus i lamentables com el succeït aquest dimecres a Mas d’Enric“, conclou el posicionament del plenari.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */