La calamarsa satura el Baix Gaià i el trànsit de l’AP-7 (vídeos)

La marquesina d’un aparcament privat no ha suportat el pes de la pedregada i ha cedit. Foto: ACN/Bombers

El 112 va atendre 85 trucades i 66 expedients fins a la una de la matinada d’aquest dimarts per l’episodi de tempestes. La majoria de trucades provenien de Torredembarra (22), on va caure una forta calamarsada, i Barcelona (17). De la seva banda, els Bombers van rebre 38 avisos entre les 22.00 hores i la una de la matinada per la tempesta a la regió de Tarragona, concentrats també principalment a Torredembarra i Altafulla, com es pot comprovar en els diversos vídeos que veïns i veïnes d’ambdues localitats han penjat a les xarxes socials.

La calamarsada d’aquest dimarts a la nit que ha afectat Altafulla i Torredembarra ha deixat zones cobertes de glaç. L’estampa, més pròpia de l’hivern que no pas de finals d’abril, ha fet que moltes persones s’acostessin a la platja emblanquinada per fer-se fotos. A Altafulla els veïns dels carrers de l’entorn del passeig Marítim treien les boles de glaç que s’han acumulat en diversos punts, arrossegades per la pluja que també va caure.


Altres notícies:


En un aparcament privat, el pes del gel ha tombat una marquesina i ha causat danys en uns quants cotxes que hi havia aparcats a sota. Al municipi torrenc, la brigada s’afanyava a restablir la normalitat, especialment en alguns carrers i passos subterranis que han acumulat més d’un metre de gel.

Vídeo: Xarxes socials

Vídeo: Xarxes Socials

 

 

 

 

 

 

 

En cap dels serveis efectuats pels Bombers durant la nit hi ha hagut cap persona afectada, tot i que la imatge dels carrers d’Altafulla i Torredembarra parla per si sola i en alguns punts la dificultat per circular amb vehicles convencionals ha estat notable.

Vídeo: Xarxes socials

Per altra banda, les afectacions en el trànsit han estat força intenses a mida que avançava la nit i matinada, arribant a crear nombrosos problemes circulatoris a l’AP-7 de bon matí en la mateix zona del Tarragonès, on s’han creat retencions a causa de la calamarsa acumulada.

 

El Centre d’Estudis i l’Ajuntament cerquen imatges antigues d’Altafulla per un llibre

Les imatges serviran per a proveir de fotografies el llibre ‘Altafulla desapareguda’ de l’Editorial Efadós. Foto: Cedida

El Centre d’Estudis d’Altafulla ha acordat amb l’Editorial Efadós que subministrarà el contingut d’imatges i text per a la publicació del llibre ‘Altafulla desapareguda’, que formarà part de la col·lecció ‘Catalunya desapareguda’, amb la que l’editorial està realitzant una història gràfica de pobles i ciutats del Principat.

És per això que des del Centre d’Estudis d’Altafulla, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, fa una crida a tothom que tingui fotografies del poble en blanc i negre, fetes fins els anys 50 o 60 del segle XX, per a què de manera voluntària ens les cedeixi temporalment per a fer una còpia i valorar la conveniència de poder formar part del llibre. En el seu cas s’hi farà esment del propietari de la fotografia.

El termini de recollida d’imatges finalitzarà a finals de maig. Per a poder-les lliurar es pot fer presencialment a la seu del Centre d’Estudis, a les antigues Escoles Teresa Manero, qualsevol dimecres per la tarda, de 18 a 20 hores. També us podeu posar en contacte amb el centre mitjançant el correu electrònic cestudis@tinet.org, o a través del Whatsapp 669828742.

 

 

El carrer Marquès de Tamarit serà l’epicentre de la Diada de Sant Jordi a Altafulla

La fira comptarà amb un total de 18 parades de llibres, roses i artesania i estarà acompanyada d’un ampli programa d’activitats per a les famílies. Foto: Cedida

L’espai firal del carrer Marquès de Tamarit tornarà a convertir-se en l’epicentre de la celebració de la Diada de Sant Jordi a Altafulla el pròxim dimarts, 23 d’abril, amb un total de 18 parades de llibres, roses i artesania amb motiu de la jornada, així com d’entitats locals, partits polítics i la participació d’autors locals que signaran les seves publicacions. L’horari de la fira serà de 10 a 20 hores.

L’Ajuntament d’Altafulla, a través de les regidories de Cultura i Educació, encapçalades per les edils Gemma Maymó i Eva Martínez, respectivament, han organitzat un ampli programa d’activitats per a les famílies.


Altres notícies:


Aquest és el programa d’actes:

17:00h. Lliurament de premis del concurs literari de les escoles a l’escenari de la fira.

17:30h. Espectacle de contacontes amb la companyia Traüt espectacles, davant de l’escenari.

19:00h. Assaig obert dels Castellers d’Altafulla.

Al llarg del dia. Presentacions de llibres i signatures d’autors locals i del Baix Gaià a l’estand de la Biblioteca:

Matí: Cristina Pallàs, Albert Pardo, Hugo Folk, Imma Vallmitjana, Pere Inglés, Edu Cubero i Edmon Amill.

Tarda: Pepi Miró, Luca Sanmniatelli, Jordi Suñé, Fernanda Quintana, Víctor Fernández, Rosalia Ciuró i Cristina Pallàs.

Quant a les parades que hi participaran seran Alnatur, Biblioteca, Altafulla Ràdio, Centre d’Estudis, Diana García, Etcètera Associació Cultural, Garden Gaià, Mans per l’Acció Solidària, Mariscal Sarroca, Montse i Paquita Blanch, Regal i Paper, Ateneu de Dones, Núria Calvet, Castellers d’Altafulla, Alternativa Altafulla, Convergents, l’EINA i Junts per Altafulla.

Altafulla Ràdio, en directe des de la fira

L’emissora municipal Altafulla Ràdio romandrà a l’espai firal de Marquès de Tamarit amb una programació especial en directe durant tot el dia. D’aquesta manera, la ràdio local sortirà un cop més al carrer per celebrar Sant Jordi. En horari de matí els continguts especials començaran a les 10h i s’allargaran fins a les 13h. I a la tarda aniran de 16h a 20h.

Pels micròfons de l’emissora passaran tots els autors locals i de la contornada que al llarg de la jornada s’establiran al taulell de la Biblioteca Municipal així com d’altres que participaran de les parades que organitzaran tant el teixit associatiu com les empreses locals. I de fet, tots aquests negocis i entitats també seran els protagonistes de les set hores de programació radiofònica.  Uns continguts amb la temàtica de Sant Jordi com a eix vertebrador que aniran alternats amb espais més distesos i de tertúlia, per exemple amb la participació dels alumnes de primària de les escoles d’Altafulla, o una secció sobre música romàntica idònia per al dia dels enamorats.

A més a més s’ha de destacar que el programa ‘Carrer Major’, el magazín de tardes coproduït per la Xarxa Audiovisual Local i vuit emissores del territori (Ràdio Ciutat de Tarragona, Altafulla Ràdio, La Nova Ràdio de Reus, Ràdio Montblanc, Ona la Torre, Ràdio la Selva, BXC Ràdio i Ràdio l’Hospitalet de l’Infant) s’emetrà en directe des de la fira d’Altafulla, amb múltiples connexions arreu del Camp de Tarragona.

 

L’Ajuntament d’Altafulla celebra la inclusió en la llista de municipis amb el lloguer controlat

Altafulla se suma a la llista de zones tensionades on es posarà un topall al preu d’arrendament. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla ha celebrat l’anunci del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya per incloure Altafulla en la llista dels municipis on es limitarà el preu del lloguer.

En aquest sentit, el regidor d’Habitatge, Àlex Cañas, ha rebut la notícia amb molta satisfacció i ha recordat que “feia temps que així ho havíem reclamat”. L’edil ha afegit que “la decisió del Govern és una eina més que permetrà facilitar l’accés a l’habitatge de la gent d’Altafulla, i especialment de la gent jove, i per una altra banda, evitarà el mercat de l’especulació”.

Cañas ha insistit que la inclusió d’Altafulla com un dels 27 municipis tarragonins que s’enclaven en àrees tensionades permetrà que “els joves del municipi que volen independitzar-se no hagin de marxar del seu poble perquè els preus són prohibitius”.


Altres notícies:


Precisament, el regidor d’Habitatge, Àlex Cañas, va ser qui va impulsar en l’anterior mandat l’encàrrec d’un estudi sobre aquesta problemàtica a la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV). El Pla d’Habitatge que la Càtedra va elaborar per a l’Ajuntament d’Altafulla l’any 2021 recollia que el 55% dels habitatges construïts al poble del Baix Gaià eren unifamiliars, una xifra que duplica la mitjana de Catalunya (27%). Destacava que aquest progressiu encariment dels preus amenaçava en particular els més joves i les famílies amb recursos limitats.

De fet, el catedràtic de Dret Civil i primer director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, Sergio Nasarre, va deixar clar en el seu moment que “un model de municipi com Altafulla que té més xalets que blocs de pisos no és compatible amb una oferta assequible de lloguers i compravendes”.

Nasarre també va afegir: “Una de les propostes que nosaltres vam fer era la convocatòria anual d’una taula local d’habitatge amb tots els agents implicats, públics i privats, per tal de posar en comú els grans reptes, preocupacions i prioritats a abordar. El que no té cap mena de sentit és que el plenari aprovi un pla que no s’acabarà desenvolupant mai perquè no tindrà continuïtat cada cop que canviï el govern municipal de torn”.

La regidoria d’Habitatge està treballant intensament per tornar a obrir l’Oficina Municipal d’Habitatge, i donar continuïtat així al pla aprovat el 2021 per tal de dur a terme les accions i situar la problemàtica “com una qüestió de poble”, ha sentenciat Àlex Cañas.

Enllaç al Sistema Estatal de Referència de Preus de Lloguer de l’Habitatge (Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana).

 

Un camp de roses fet amb tècnica de grafit centra el cartell de Sant Jordi d’Altafulla

Alba Muntadas, Marta Torrell i Gemma Maymó, amb el cartell de Sant Jordi. Foto: Aj. d’Altafulla

Aquest any Altafulla s’expressa com un camp de roses per a tothom que el vulgui recórrer per Sant Jordi. Un camp que es podrà explorar el pròxim dimarts 23 d’abril en la gran festa del llibre i la rosa que tindrà lloc a l’espai firal del carrer Marquès de Tamarit d’Altafulla.

Amb aquesta premissa s’ha presentat aquest dijous el cartell i la part gràfica d’aquest any: un camp de roses que “d’una manera abstracte representa l’element més naïf de Sant Jordi”, tal com ha explicat la jove dissenyadora gràfica Marta Torrell, il·lustradora del cartell per a aquesta edició 2024. Una composició feta a mà, mitjançant la tècnica del grafit, i traslladada posteriorment al format digital.


Altres notícies:


La regidora de Cultura, Gemma Maymó, ha remarcat el fet de “continuar posant en valor la il·lustració en un dia marcat essencialment pels llibres i donar la rellevància que té a allò que acompanya el text”. L’edil de Cultura també ha volgut remarcar la línia que segueix l’elecció de la persona que il·lustra el cartell “amb il·lustradors i dissenyadors gràfics del nostre territori per a donar-los l’oportunitat de promocionar el seu talent i la seva obra”.

La presentació ha tingut lloc a l’espai firal del carrer Marquès de Tamarit on se celebrarà la fira de Sant Jordi 2024 el dimarts 23 d’abril, una mostra que preveu omplir l’espai de paradistes, roses, llibres i diverses activitats per a celebrar un any més la gran festa del llibre i la rosa. L’acte de presentació ha comptat amb la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas; la regidora de Cultura, Gemma Maymó, i la jove il·lustradora Marta Torrell, veïna del barri de Clarà, de Torredembarra.

 

El sector de la garrofa millora les explotacions per l’increment de la demanda

Imatge de la cooperativa de Mont-roig del Camp, una de les capdavanteres del sector a Tarragona. Foto: ACN/M.Rovira

L’increment de la demanda de garrofa de les últimes campanyes ha propiciat un augment de l’interès per aquest cultiu i de retruc, la implementació de noves tècniques, varietats i maquinària per millorar la productivitat dels garrofers.

El coordinador tècnic de les Empreses de la Garrofa, Joan Tous, ho ha qualificat com una “petita revolució tecnològica” en la jornada tècnica d’aquest dijous a Altafulla. Segons Tous, l’evolució ha consistit en la selecció de noves varietats productives amb major interès comercial, la intensificació del conreu i la mecanització de la recollida d’aquest fruit.

La trobada ha reunit més de 150 productors i experts per compartir experiències a Catalunya, País Valencià, Andalusia i les Illes Balears.

ACN/Ariadna Escoda

L’Arxiu d’Altafulla digitalitza els seus documents històrics per la consulta en línia

Un dels documents digitalitzats. Foto: Cedida/Arxiu Municipal

Durant els mesos de gener i febrer s’ha dut a terme la digitalització d’una selecció de documents que pertanyen al fons de l’Arxiu Municipal d’Altafulla. La tasca s’ha pogut fer gràcies al marc del Servei de suport als municipis de la comarca que presta el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Comarcal del Tarragonès. La digitalització s’ha fet a l’Arxiu Històric de Tarragona, que també exerceix funcions d’Arxiu Comarcal.

La digitalització permet la conservació dels documents, perquè permetrà l’accés online, evitarà el seu deteriorament i garantirà l’accés lliure i gratuït des de qualsevol part del món. Un dels avantatges de la digitalització és que els documents estaran en un repositori segur de la Generalitat de Catalunya (DIDAC).

En total s’ha digitalitzat un recull de 12.173 imatges, que inclouen diferents documents (llibres, expedients i documents solts) compresos entre l’any 1788 i 1989. És una part important del fons històric de l’arxiu, i en especial s’han digitalitzat els documents que demanden més els usuaris a la Sala de Consulta: padrons i actes del Ple, entre altres.

Els documents digitals ja són accessibles a “Arxius en Línia”:  arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercabasica/cerca 

Arxius en línia és el portal on es poden consultar els fons, documents i objectes digitals que conserven els arxius d’arreu de Catalunya: l’Arxiu Nacional i la Xarxa d’Arxius Comarcals, i també alguns arxius municipals i privats.


Altres notícies:


A través de cerques intuïtives s’accedeix a tota mena de documents, textuals i no textuals (fotografies, mapes i plànols, audiovisuals i sonors, produccions impreses i artístiques) i se’n poden consultar descripció, contingut i contextualització.

El portal inclou l’opció de fer descàrregues, sol·licitar reserva de documentació, generar un dossier de consultes i compartir les cerques a les xarxes socials. A més, s’hi destaquen les novetats, les darreres descripcions i documents incorporats.

Per tal de fer la cerca al portal “Arxius en línia”, des de l’arxiu s’ha fet un petit manual on s’explica pas a pas com utilitzar el buscador Aquest document es podrà trobar a la pàgina web de l’Ajuntament d’Altafullahttps://www.altafulla.cat/serveis/proximitat/arxiu-municipal-altafulla .

Altafulla s’uneix a la campanya “Mou-te, i viu feliç” del Dia Mundial de l’Activitat Física

Cartell del Dia Mundial de l’Activitat Física. Foto: Cedida

Un any més, la regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, s’ha adherit a la campanya del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que se celebra arreu del món el dia 6 d’abril, aquest any sota el lema “Mou-te, i viu feliç”. La iniciativa està impulsada pel Departament de la Presidència, a través d’Esportcat, i el Departament de Salut, i té la finalitat de fer visible la importància d’una vida activa per a una bona salut.

En el marc del DMAF, s’encoratja a entitats i població a adherir-se a la campanya fent difusió del lema “Mou-te, i viu feliç” i a organitzar esdeveniments des de l’1 d’abril i fins al 5 de maig. Les activitats es poden registrar i difondre a les xarxes socials publicant fotos o vídeos amb les etiquetes #DMAF2024 i #mouteiviufeliç. La participació es pot seguir a través dels comptes d’@esportcat i @salutcat.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer almenys 150 minuts d’activitat física i dos dies d’enfortiment muscular a la setmana en persones adultes, mentre que a partir dels 65 anys, també s’hauria de treballar l’equilibri tres dies a la setmana. En infants i adolescents, s’aconsella acumular 60 minuts al dia d’activitats d’intensitat moderada-vigorosa i potenciar l’exercici físic i l’esport. També es recomana trencar amb el temps assegut, un factor de risc que contribueix a les malalties cròniques.


Altres notícies:


Des de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla, s’anima a la ciutadania a participar el pròxim dissabte 6 d’abril en les dues sessions d’entrenament funcional gratuït que tindran lloc a la plaça Consolat de Mar. Les places estan limitades a 20 persones per a cada sessió. Les inscripcions s’han de fer telemàticament a través del servei de cita prèvia del portal web de l’Ajuntament d’Altafulla citaprevia.altafulla.cat.

Amb una població activa es podrien prevenir més de 10.000 morts prematures l’any en els estats de la Unió Europea (UE) i 11,5 milions de nous casos de malalties cròniques d’aquí al 2050, amb un impacte molt important sobre la salut mental, la diabetis i el càncer. De fet, suposaria un estalvi de fins a 8 bilions d’euros anuals a la UE (un 0,6% del seu pressupost sanitari).

 

La nova ruta gastronòmica ‘Vermut al Baix Gaià’ debuta amb 25 establiments

Presentació de la ruta, que oferirà degustacions els migdies dels cap de setmana amb el nou vermut Duc de Foix. Foto: Cedida

L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria del Baix Gaià i la Cooperativa Covides han presentat la iniciativa gastronòmica Vermut al Baix Gaià en el marc de les Rutes Baix Gaià Experiences, que s’estrena aquest proper dissabte 6 d’abril i s’allargarà fins al 13 de juliol.

Els dissabtes i diumenges al migdia, 25 establiments de Torredembarra, Altafulla, Creixell, La Riera de Gaià i La Nou de Gaià serviran degustacions a un preu de 6€ que variaran cada setmana i que estaran acompanyades del vermut Duc de Foix, el nou producte de la Cooperativa Covides presentat aquest dimecres en primícia i que s’introdueix al mercat en aquesta iniciativa gastronòmica.

En la seva intervenció, la regidora de turisme de Torredembarra, Jovita Baltasar, ha agraït a la federació i els restauradors participants la seva tasca per “aconseguir que, poc a poc, el Baix Gaià tingui el nivell gastronòmic que es mereix i ha animat els presents a començar els caps de setmana amb un bon vermut i unes bones propostes gastronòmiques”.

Per la seva banda, Jorge Piera, president de l’AEH Baix Gaià ha remarcat que “els restauradors ens pensem que tenir els nostres locals un al costat de l’altre és competència, però realment és una oportunitat perquè els visitants puguin gaudir de varietat. Des de l’AEHT volem posar el Baix Gaià en el mapa de la gastronomia i, tot i no ser una feina fàcil, ho tenim tot perquè això sigui una gran festa i una gran ruta que es repeteixi durant molts anys”.


Altres notícies:


Finalment, Ricard Gil, gerent de la Cooperativa Covides, ha afegit que el vermut Duc de Foix “és fruit de la creació d’una comissió transversal per buscar millores continues, que s’ha creat partint del vi més adequat com a base, unes espècies curosament sel·leccionades i una ampolla i disseny de primer nivell”.

Els restaurants que participen a la ruta són:

Torredembarra: Restaurant Cal Silver, 4 Latas Baix a Mar, Cafeteria El Sabó, Cerveceria La Brava, Bar l’Estació, 4 Latas, 4 Makis, Restaurant La Terraza, Pizzeria l’All Negre, Òxid, Sashimi 1 i Sashimi 2

La Riera de Gaià: Restaurant l’Hor

Altafulla: El Pati dels Tarongers, La Xeriueta, Rustic Food Altafulla, Vermuteria La Ramona, El Rinconcito de Elena, Pizzeria Solocomo, Restaurant Hola Playa i Restaurant El Trull

La Nou de Gaià: A la Parra! Casal Nou de Gaià

Creixell: Bar Restaurant Angel Miguel, Bar La Gresca i La Nova Tenalla.

Com a promoció, totes les persones que completin el passaport que trobaran als establiments participants rebran una ampolla de vi Gran Gesta Blanc DO Penedès cortesia de Covides. Per completar el passaport cal haver degustat 25 propostes gastronòmiques a qualsevol dels restaurants.

Els establiments participants, les propostes gastronòmiques setmanals, l’actualitat i les novetats de Vermut al Baix Gaià es podran consultar a les pàgines de Facebook i Instagram amb el mateix nom que s’han creat, especialment, per a l’ocasió.

 

 

 

 

El Pleamar Vintage Market d’Altafulla s’ajorna per la previsió de pluja

Cartell del mercat, que se celebrarà al Parc de Voramar i la plaça Consolat de Mar. Foto: Cedida

El Pleamar Vintage Market d’Altafulla s’ha ajornat per la previsió de pluja. El mercat pròpiament dit s’havia d’estendre des del tram del passeig de Botigues de Mar, a l’altura de la plaça Consolat de Mar, fins al Parc de Voramar. Per l’escenari del Pleamar passarien Tito Ramírez, Ian Kay i La Dona del Sac, que és l’aposta per al públic familiar que l’organització per aquesta ocasió.

El Pleamar havia de celebrar-se aquest cap de setmana, 30 i 31 de març, al Parc de Voramar i la plaça Consolat de Mar.

Un any més, una setantena de parades d’articles de segona mà i vintage, actuacions musicals, zona destinada als infants, espai de restauració i barres de beguda era pevist que es concentressin a Altafulla, transformant-lo en un entorn idíl·lic a primera línia de mar on la cultura i l’oci van de bracet.

Tot a punt per a la 9a edició del Pleamar Vintage Market d’Altafulla

El coalcalde, Jordi Molinera, amb el regidor de Turisme, el codirector del Pleamar i la responsable de Sonora Produccions. Foto: Cedida

L’organització del Pleamar Vintage Market d’Altafulla ja ho té tot a punt per afrontar la 9a edició del certamen pel cap de setmana més fort de la Setmana Santa al municipi, 30 i 31 de març, al Parc de Voramar i la plaça Consolat de Mar.

Un any més, una setantena de parades d’articles de segona mà i vintage, actuacions musicals, zona destinada als infants, espai de restauració i barres de beguda es concentraran al Parc de Voramar transformant-lo en un entorn idíl·lic a primera línia de mar on la cultura i l’oci van de bracet.

La presentació de la 9a edició ha tingut lloc aquest dimarts, a la plaça Consolat de Mar, i ha comptat amb el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; el regidor de Turisme, Tomàs Serra; el codirector artístic del Pleamar, Nico Leo, i la responsable de Sonora Produccions, Paula Naval.


Altres notícies:


El regidor de Turisme i Comerç, Tomàs Serra, ha posat en valor el contingut del certamen quant a activitats i la programació musical i ha animat “a les famílies tant d’Altafulla com dels voltants a gaudir d’aquest esdeveniment inigualable a la comarca”. L’edil de Turisme ha vaticinat “una molt bona Setmana Santa amb una ocupació que se situarà a l’entorn del 80% a Altafulla si el temps acompanya”.

Per la seva banda, el codirector artístic del Pleamar, Nico Leo, ha subratllat, com a novetat destacada, el cartell musical d’enguany encapçalat per Los Fresones Rebeldes, que actuaran el dissabte 30 de març a les 17:30 hores. Aquest serà l’únic concert de pagament, ja que la resta d’actuacions musicals són d’entrada lliure. L’entrada anticipada té un preu de 8 euros (entradium.com), i de 10 euros a la guixeta el dia del concert.

Leo també ha avançat que la zona del Pleamar Chill amplia les franges horàries amb més sessions de discjòqueis. Això sumat als objectes vintage, el món retro i de segona mà, les foodtrucks i tot un seguit d’activitats i iniciatives més que esperades per la gent nostàlgica, fa que el Pleamar Vintage Market esdevingui el primer mercat d’aquestes característiques de la Costa Daurada.

El mercat pròpiament dit s’estendrà des del tram del passeig de Botigues de Mar, a l’altura de la plaça Consolat de Mar, fins al Parc de Voramar. Per l’escenari del Pleamar passaran Tito Ramírez, Ian Kay i La Dona del Sac, que és l’aposta per al públic familiar que l’organització ha apostat per aquesta ocasió.

Cartell del mercat, que se celebrarà al Parc de Voramar i la plaça Consolat de Mar. Foto: Cedida

Com no pot ser d’una altra manera, hi haurà sessions amb discjòqueis amb DJ Amable, DaBeat, Alter Edgar, DJ Ecléctico, Música Moderna Dj’s, Alex Oró, DJ Espar o Vinilos Implicados.

Quant a la procedència dels paradistes, la gran majoria provenen de Catalunya, d’entre els quals destaquen una vintena de locals, i d’altres punts de l’Estat com Aragó i València. En menor mesura, del sud de França.

L’organització preveu que d’entre 6.000 i 7.000 persones passin pel Pleamar Vintage Market durant els dos dies que s’allarga la mostra.

Portal web del Pleamar Vintage Market.

 

Una vintena de joves reben el Certificat de Primera Acollida en un acte a Altafulla

Foto de família de l’acte d’entrega del Certificat de Primera Acollida a Altafulla. Foto:Cedida/Ajuntament d’Altafulla

Aquest divendres 22 de març ha finalitzat el curs del Servei de Primera Acollida que el passat mes de desembre van iniciar una vintena de joves menors d’edat de l’SPAAI Vela. Per aquest motiu, tots ells han rebut, durant un acte celebrat al consistori d’Altafulla, els corresponents certificats que emet la Generalitat de Catalunya i que és un requisit imprescindible per tramitar l’arrelament social o accedir a programes de primera oportunitat laboral impulsats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

L’acte ha comptat amb l’assistència i participació de la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Salvador Ferré; la directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Igualtat i Feminismes, Eva Ferran; a més de la regidora d’Educació, Benestar Social, Gent Gran, Salut i Protecció Animal de l’Ajuntament d’Altafulla, Eva Martínez, i la directora d’Execució i Qualitat de la Fundació Gentis, Rosa Cardona, entre d’altres.

També durant l’acte s’han lliurat els certificats corresponents al projecte ‘Conversa i vila’. Aquestes formacions i iniciatives suposen una forma d’integració comunitària, que esdevé un suport de qualitat amb els Menors No Acompanyats d’Altafulla. I és que el Consell Comarcal del Tarragonès ha apostat fermament per mantenir i millorar els recursos de suport al municipi d’Altafulla per a l’atenció d’aquests joves. Es tracta d’una vintena de menors que el passat mes de desembre van arribar procedents de les Canàries, que actualment estan tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), i acollits al recurs d’estada l’SPAAI Vela, gestionat per INTRESS.

Així doncs, les accions impulsades amb aquests joves corresponen a la voluntat d’acompanyar-los en la primera oportunitat a nivell d’alfabetització, coneixement de la llengua catalana, descoberta de l’entorn de la vila, dinamització d’activitats esportives i prevenció de conductes de risc. A més, també suposen un suport en les activitats d’orientació vinculades al coneixement de les oportunitats formatives i laborals del territori relacionades amb els seus interessos, així com la vinculació progressiva dels joves amb els veïns del municipi. Es tracta, en definitiva, de projectes que busquen la integració dels joves i la cohesió social del municipi.

Sumar sinèrgies

L’acció conjunta DGAIA-INTRESS, Ajuntament d’Altafulla i Consell Comarcal del Tarragonès ha donat com a fruit aquests projectes d’acollida i primeres oportunitats per als menors acollits. Queda palès un cop més que sumant les diferents administracions i actors implicats es pot arribar molt més lluny en l’àmbit de l’atenció social i el suport als col·lectius en risc d’exclusió. També cal posar en valor la feina duta a terme durant tot aquest temps per part de la Fundació Gentis, entitat adjudicatària de servei de Primera Acollida Comarcal i responsable d’executar el Mòdul A i el Mòdul C del programa formatiu.

A més, també cal ressaltar la tasca del tècnic d’Acollida Comarcal, responsable d’executar el Mòdul B, i de la dinamitzadora d’Acció Comunitària Comarcal, responsable d’executar el projecte de vincle i relació en català ‘Conversa i Vila’, amb la participació de veïns i veïnes voluntaris del municipi d’Altafulla. Per últim, cal ressaltar també el paper del mediador sòcio-comunitari de l’empresa Imperial Tarraco Consulting SCCL, adjudicatària del Servei de Traductors i Intèrprets per a nouvinguts de l’Àrea Bàsica de Benestar Social del Tarragonès.

El teatre i l’esport com a eines integradores

Aquests joves també han participat en diverses activitats esportives i culturals con a eines d’integració. Així doncs, el Consell Esportiu del Tarragonès ha dut a terme amb ells activitats esportives finançades pel Consell Comarcal del Tarragonès. A més, molts dels joves han mostrat interès pel teatre social arran d’algunes activitats dutes a terme durant els mesos en què han participat en els projectes de primera acollida. De fet, l’acte de lliurament dels certificats ha comptat amb una petita dinàmica teatral, promoguda per la coordinadora de Teatre Social del municipi.

 

El carrer Llevant d’Altafulla serà de vianants durant la Setmana Santa

El carrer Llevant de Baix a Mar ja va ser peatonal l’estiu passat i la iniciativa va ser ben rebuda. Foto: Cedida

El carrer Llevant, a Baix a Mar a Altafulla, es tancarà a la circulació de vehicles durant la Setmana Santa amb l’objectiu de conciliar el descans del veïnat i fomentar tant la dinamització comercial com l’estil de vida saludable. L’experiència positiva de l’estiu passat ha fet que es torni a repetir la conversió temporal del carrer en illa comercial i de vianants.

El tancament a la circulació de vehicles es farà efectiva a partir del dissabte 23 de març fins el dilluns 1 d’abril, coincidint amb el període de vacances de Setmana Santa. Per tant, no s’hi podrà ni circular ni estacionar els vehicles entre les dates indicades.

Cal recordar que els comerciants comptaran amb tres zones habilitades per a càrrega i descàrrega: una a la plaça dels Vents; una segona, en la intersecció entre els carrers Jovera i Llevant, i una tercera, en la intersecció dels carrers Llevant i del Prat.

D’altra banda, cal recordar al veïnat que podrà accedir als seus habitatges per a càrrega i descàrrega amb un document acreditatiu de veïnatge. Aquesta identificació s’ha de tramitar a la Policia Local d’Altafulla, al carrer Marquès de Tamarit, 16, o bé, per correu electrònic a capplaltafulla@altafulla.cat.

 

La primera Volta a Catalunya amb sortida des d’Altafulla comença a pedalar

Àlex Cañas, Alba Muntadas i Saül Garreta, en la presentació de l’etapa altafullenca. Foto: Cedida/Ajuntament d’Altafulla

Altafulla viurà aquest divendres 22 de març un autèntic espectacle sobre rodes. El municipi ha fet història en matèria esportiva en diferents esdeveniments de caràcter nacional i internacional. I aquest 2024, la vila donarà un pas més en acollir la línia de sortida de la 5a etapa de la 103a edició de La Volta Ciclista a Catalunya, convertint-se en un referent de l’esport en bicicleta.

La coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, acompanyada pel president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, i el regidor d’Esports, Àlex Cañas, han fet aquest dimecres la presentació d’aquesta històrica prova esportiva des del mateix entorn del Castell des d’on sortiran els ciclistes dels 25 equips participants a La Volta, entre els quals es troben els 18 equips més importants del món i més de 170 ciclistes internacionals com el dues vegades guanyador del Tour de França, Tadej Pogacar.

La coalcaldessa Alba Muntadas s’ha mostrat molt orgullosa que Altafulla ‘tingui una sortida pròpiament dita de La Volta amb tot el que això comporta i la gran afició ciclista que hi ha a la nostra vila’. ‘Es tracta d’un espectacle únic al món que donarà una imatge ben bonica d’Altafulla’. Muntadas espera que el 22 de març tothom surti a veure la prova esportiva, siguin o no aficionats, de totes les edats.

Per la seva banda, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, ha destacat els valors de La Volta ‘on el Port s’hi sent identificat amb l’esforç, la constància, i especialment, en la sostenibilitat, que relaciona la bicicleta com un dels mitjans de transport avui en dia més rellevants en les ciutats més importants del món i que, des del Port, hi apostem fent plans de mobilitat on la bicicleta hi juga un paper clau’.

La línia de sortida s’ubicarà al carrer de la Pedrera, a l’altura del Castell, i l’hora de sortida serà a les 13:35h. Els corredors sortiran des d’Altafulla i enfilaran carretera amunt cap a la T-214 en direcció a Torredembarra, la Riera de Gaià i Brises del Mar. Així el perfil de la 5a etapa, amb un ascens de 2.306 metres i un total de 167,5 quilòmetres, passarà per Altafulla, Nulles, la Bisbal del Penedès, Coll de les Ventoses, Pontons, Sant Martí Sarroca, Sant Llorenç d’Hortons, Alt de la Creu d’Aragall, Sant Vicenç dels Horts i l’arribada finalitzarà a Viladecans.

Aquest és un pas més per consolidar Altafulla com a referent esportiu català, ja que ha estat escollida pel seu fort caràcter esportiu i la seva aposta per l’esport local i base. Més enllà d’això, el regidor d’Esports, Àlex Cañas, ha posat èmfasi en l’impacte mediàtic i el retorn econòmic de la prova al municipi en què, a tall d’exemple, ha concretat que “dels 25 equips participants, 13 s’allotjaran a Altafulla, una bona manera d’avançar la Setmana Santa turística a la nostra vila’.

El regidor d’Esports també ha subratllat que Altafulla aposta per un estil de vida saludable, que és també un dels eixos de l’estratègia de promoció de la vila amb l’organització d’esdeveniments esportius tant de caràcter popular com professional, obrint camí perquè el municipi sigui un referent esportiu i saludable. Àlex Cañas ha volgut agrair també a l’Autoritat Portuària de Tarragona i la Diputació de Tarragona la seva col·laboració en aquesta fita històrica per Altafulla.

Visita altafulla.cat/volta amb tota la informació de la 5a etapa a Altafulla.

 

Altafulla ofereix tres casals d’esport i oci durant la Setmana Santa

Cartell del campus de bàsquet. Foto: Cedida

Aprofitant l’arriba de la Setmana Santa, Altafulla ofereix fins a tres ofertes d’oci per als seus infants i joves, que van des de la tecnificació futbolística, al bàsquet, passant per les activitats de lleure.

Concretament, el Centre d’Esports Altafulla prepara la 7a Tecnificació Setmana Santa Alberto Benito, que començarà el 25 de març i finalitza el dia 28. En el cas del Bàsquet Baix Gaià, s’ha preparat el seu Campus Altafulla Setmana Santa, amb el programa centrat en les mateixes jornades.

Finalment, també de dilluns a dijous de la Setmana Santa es durà a terme el Casal de Primavera Altafulla 2024 que organitza Viu Lleure.

Altafulla inicia un seguiment de la platja amb dron per controlar-ne l’evolució

L'aparell sobrevolarà el litoral per comprovar els efectes dels temporals i les mesures correctores. Foto: Cedida

L’aparell sobrevolarà el litoral per comprovar els efectes dels temporals i les mesures correctores. Foto: Cedida

La coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, i un dels responsables de l’empresa Inspectia & Control Services, Albert Hidalgo, han presentat aquest dimarts el dron DJI Matrice 30 thermal, dotat amb tecnologia RTK, que sobrevolarà la platja d’Altafulla per a fer un seguiment constant de l’estat de l’ecosistema.

Com ha destacat la coalcaldessa Alba Muntadas, l’objectiu “és poder tenir imatges aèries a vol d’ocell per conèixer els canvis de la platja entesa com un espai viu i dinàmic i ser més curosos i precisos a l’hora de prendre mesures per a disposar d’un ecosistema en condicions”.

L’ús del dron està emmarcat en el pla de gestió de la platja, liderat pel geòleg Xisco Roig i l’enginyer de Ponts i Camins, David Vendrell, amb la finalitat d’analitzar l’espai natural davant del canvi climàtic i els seus efectes sobre el litoral. D’aquesta manera, permet obtenir dades actualitzades i traçar un mapa dels volums de sorra acumulats, els efectes dels temporals i en quins punts estan funcionant millor les mesures aplicades. Està previst que es duguin a terme set vols fins a finals d’any.

El fet que s’utilitzi aquest tipus de dron amb tecnologia RTK, com ha subratllat Albert Hidalgo, d’Inspectia & Control Services, permet que el marge d’error “sigui molt menor” en comparació al sistema GPS que pot ser “d’entre tres i deu metres”. Així,  la tecnologia RTK és una tècnica de geolocalització diferencial que utilitza correccions en temps real des d’una estació base propera o una xarxa de referència per aconseguir una precisió de nivell centimètric on “el marge d’error és només d’uns 20 centímetres”. La inversió en aquest servei ha estat de 8.167 € amb IVA inclòs.

Altafulla aplica fa anys mesures per intentar retenir sorra a les platges amb sistemes naturals. Des de la plantació d’espècies vegetals autòctones que amb les arrels assenten la sorra i la fan resistent als temporals, així com fent aportacions de sorra puntuals en les partes més afectades. L’ús del dron permetrà també precisar en la manera de col·locar la sorra per a què acabi assentant-se en la platja. Totes aquestes mesures són consensuades amb el Ministeri de Transició Ecològica.

Una de les imatges que ja ha captat el dron és que la platja té prou espai per a banyistes i per a les àrees de protecció dunar que estan delimitades i on es plantes les espècies vegetals com és el cas del Parc de Voramar on la platja ja té una amplada d’uns 35 metres.

 

Altafulla habilita un espai web amb informació de la 5a etapa de la Volta Catalunya

Imatge virtual del recorregut de l’etapa amb sortida a Altafulla. Foto: Volta/Youtube

Els carrers d’Altafulla esdevindran aquest divendres 22 de març l’escenari de la sortida de la 5a etapa de la La Volta Ciclista a Catalunya que finalitzarà a Viladecans després de recórrer un total de 167’5 quilòmetres, tota una festa de l’esport única al país.

L’espai web altafulla.cat/volta compta amb tota la informació de l’esdeveniment quant a recorregut, afectacions en la mobilitat, aparcaments per als equips participants i organització, entre d’altres càpsules informatives d’interès per a la ciutadania.

Arriba una de les proves per etapes més antigues del calendari ciclista mundial, que assoleix la seva 103a edició i Altafulla acull per primera vegada la sortida d’una competició ciclista de primer nivell.

L’Ajuntament d’Altafulla ha apostat per ser part important de la cursa com a una oportunitat per a la projecció com a vila esportiva i saludable i ha comptat amb la col·laboració del Port de Tarragona i la Diputació de Tarragona.

A La Volta, que compta amb set etapes del 18 al 24 de març, hi participen 25 equips ciclistes, entre els quals estan els divuit millors equips del món. Així, a la sortida es podran veure algunes de les estrelles més destacades del moment del ciclisme mundial. Està previst que hi participin guanyadors del Tour de França com l’eslovè Tadej Pogacar, el galès Geraint Thomas o el colombià Egan Bernal, així com de La Vuelta a España, com l’estadounidenc Sepp Kuss o el colombià Nairo Quintana; a més d’alguns dels ciclistes nacionals més destacats del pilot com Enric Mas i Mikel Landa.

La línia de sortida s’ubicarà al carrer de la Pedrera, a l’altura del Castell. Els corredors sortiran des d’Altafulla i enfilaran carretera amunt cap a la T-214 en direcció a Torredembarrala Riera de Gaià i Brises del Mar. Així el perfil de la 5a etapa, amb un ascens de 2.306 metres i un total de 167,5 quilòmetres, passarà per Altafulla, Nulles, la Bisbal del Penedès, Coll de les Ventoses, Pontons, Sant Martí Sarroca, Sant Llorenç d’Hortons, Alt de la Creu d’Aragall, Sant Vicenç dels Horts i l’arribada finalitzarà a Viladecans.

 

La Diputació de Tarragona subvenciona Altafulla amb més de 73.000 euros

L’Escola Municipal de Música ha rebut un dels ajuts més importants. Foto: Cedida

La Diputació de Tarragona ha subvencionat amb una suma total de 73.513,46 euros diferents accions i actuacions que ha realitzat l’Ajuntament d’Altafulla durant l’any 2023.

Es tracta d’una subvenció de 1.500 € pel distintiu de qualitat de la platja d’Altafulla amb el guardó de Bandera Blava 2023; 5.073,38 € en concepte d’interessos de préstec de l’entitat CaixaBank; 7.000 € pels interessos de préstec de l’entitat Banc de Sabadell; 2.189,89 € per la gestió de plagues urbanes i d’animals domèstics; 16.886 € pel servei de socorrisme a la platja d’Altafulla durant l’estiu de 2023; 21.105,25 € més pel funcionament de l’Escola Municipal de Música pel curs 2022-23, i 19.758,94 € en concepte de Festivals de Música de 2023.

La Diputació de Tarragona treballa principalment per a contribuir en la millora de la qualitat de vida de les persones, dels municipis i de les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Per això, subministra serveis a petits municipis que per si mateixos no podrien prestar-los, els donen cobertura tècnica i jurídica i els reparteix fons estatals per a infraestructures, cultura o educació.

 

La reclamació d’Altafulla de fer-se amb 70 hectàrees ja és oficial

Els coalcaldes d’Altafulla, Jordi Molinera i Alaba Muntadas. Foto: Tots21

Segueix endavant la determinació de l’Ajuntament d’Altafulla de reclamar 70 hectàrees del terme municipal de Tarragona. Aquest dimecres 13 de març, s’ha viscut un altre capítol per quant s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) l’expedient relatiu a l’alteració del terme municipal entre Altafulla i Tarragona.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, així ho va anunciar argumentant casos en què els serveis els presta Altafulla en sectors de Tarragona. El seu homònim de Tarragona, Rubén Viñuales, va respondre negant la voluntat de cedir aquesta superfície.

D’aquesta manera, se sotmet a exposició pública la proposta de l’Ajuntament d’Altafulla de modificació territorial entre ambdós municipis al sector de la Plana del Vinyet, amb una superfície de 70 hectàrees.

El termini per a formular al·legacions i suggeriments és de 60 dies hàbils i finalitzarà l’11 de juny, ja que s’ha de comptar a partir de l’endemà de la darrera publicació oficial.

 

Troben caminant pel voral de l’AP-7 a Altafulla una dona desapareguda dos dies abans a França

Mossos d’Esquadra i Gendarmeria francesa es feliciten per la col·laboració per identificar la dona. Foto: Mossos d’Esquadra

Una dona de 55 anys desapareguda el 29 de febrer a Saint-Laurent-du-Pont, municipi francès situat al departament d’Isère, a la regió d’Alvèrnia-Roine-Alps, va ser localitzada divendres passat caminant desorientada pel voral de l’AP-7 a Altafulla.

Una patrulla dels Mossos va detectar la dona i es va aturar per auxiliar-la. Ella no va saber dir qui era ni d’on venia i només s’expressava en francès, per la qual cosa els agents van decidir dur-la a l’Hospital Santa Tecla de Tarragona on va quedar ingressada per motius mèdics. La policia va descobrir posteriorment que a la roba que duia hi havia un codi QR, a partir del qual van poder aclarir la seva identitat amb la col·laboració de la Gendarmeria francesa.

Les tasques d’investigació conjuntes entre els dos cossos policials van permetre esbrinar que el 29 de febrer s’havia emès una denúncia per desaparició a França per una dona que coincidia plenament amb la descripció física de la que s’havia localitzat a Altafulla.

Els Mossos han explicat també que la família havia denunciat la desaparició després que la dona no tornés al centre sanitari on havia d’ingressar a Saint-Laurent-du-Pont.

El cap de la Unitat d’Investigació de Tarragona dels Mossos d’Esquadra, Marc Bayon, ha indicat en roda de premsa que el cos policial intenta “reconstruir” la manera com la dona va poder fer el recorregut sense cap mitjà econòmic. Es descarta ara com ara cap indici de criminalitat i es treballa amb la hipòtesi aportada per la Gendarmeria francesa que la dona va pujar en un autobús.