Constantí es prepara per gaudir d’una diada de Sant Jordi amb activitats al carrer

Les activitats culturals i festives es concentraran durant tot el dimarts 23 d’abril al carrer Major. Foto: Cedida

Constantí es prepara per celebrar un Sant Jordi ple d’activitats culturals i festives que es concentraran durant tot el dimarts 23 d’abril al carrer Major, que des de fa uns anys s’ha convertit en el centre neuràlgic d’aquesta diada. Durant els dies previs l’ambient de Sant Jordi ja es viu als carrers i places del municipi, amb la decoració que un any més s’ha preparat especialment per a l’ocasió amb la decoració floral a places, carrers i equipaments municipals, i diverses novetats.

El dimarts 23 d’abril, des de les 10 del matí, el carrer Major tornarà a acollir les paradetes de Sant Jordi amb la presència d’entitats, associacions, els serveis socioeducatius municipals i Constantí Ràdio, que emetrà una programació especial.  A més, al llarg de tot el dia tindrà lloc una mostra de tallers i oficis tradicionals. Durant el matí, es farà a la plaça de l’Església una sessió de contes infantils amb música en directe: “Toca’m un conte”, a càrrec de la companyia Cuentropia.


Altres notícies:


Les activitats continuaran a la tarda amb la representació de la Llegenda de Sant Jordi i una mostra de balls tradicionals a càrrec dels Balls de Cercavila de la Societat El Casino. La jornada finalitzarà amb la tradicional Ballada de Sardanes, amb l’actuació musical de la Cobla Dansaires del Penedès. Durant tot el dia també es podrà veure una mostra del bestiari i els elements que conformen el Seguici Popular al municipi,

D’altra banda, durant tota la setmana vinent també hi ha haurà jornada de portes obertes a l’antic refugi, que es podrà visitar fent inscripció prèvia a través del correu mmasia@constanti.cat o al telèfon 977 52 40 36.

La Torre celebrarà Sant Jordi amb parades a la plaça Mn. Boronat i signatura de llibres d’autors locals

Imatge de la celebració de Sant Jordi de 2023. Foto: Cedida/Anna F.Aj. Torredembarra

La plaça de Mossèn Joaquim Boronat tornarà a acollir la celebració de la Diada de Sant Jordi a Torredembarra el pròxim dimarts, 23 d’abril, amb les tradicionals parades de llibres i roses, així com de les entitats locals, i la participació d’autors locals que signaran les seves publicacions. L’horari serà de 9.30 a 20 h.

Els expositors que tindran parada a la plaça seran Cal Serenet, llibres de vell Sardà, Pupi Flors, Ingrid Virgili i La Rasa. L’Ajuntament de Torredembarra, a través de les regidores de Cultura i de Turisme, també hi serà present amb a venda d’edicions pròpies i la promoció d’activitats com la Gimcana Troba els 20 llibres ‘Amb olor de romaní pels camins de Torredembarra’.

També hi haurà representació d’entitats amb Agrupament Escoltes Els Salats d’Escoltes Catalans, Associació Torrecat, Centre d’Estudis Sinibald de Mas, Càritas Torredembarra, Fundació Onada, Agrupació Sardanista l’Antina, Colla Castellera Xiquets de Torredembarra, Asociación Iberoamericana La Torre, Asociación Fotoamigo, Associació de Pessebristes de Torredembarra i Assoc. de Voluntaris de Protecció Civil.


Altres notícies:


El programa es complementarà amb la signatura de llibres de diversos autors, com ara Enric Grangel Llop, de 10 a 12 h i de 17 a 20 h –amb els llibres “Miklagart” i “Torroja”–; Núria Gómez Granés de 10 a 12 h –amb el llibre “Desde mis labios”; Josep Pujol i Vila de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 20 h –“El meu paissatge interior”–;  Jordi Suñé Morales, de 12 a 13.30 h –amb el llibre “10 retalls de Baix Gaià”–; Gabriel Comes Nolla d’11 a 13 h –“Petites estones de lectura amb avis i àvies. Retalls de vida de Baix a Mar. Més retalls de vida de Baix a Mar”–; Víctor Fernández García d’11 a 13 h –amb els llibres “El sistema del Gusano”, “Pax” i “Pyramidal”; i Fernanda Quintana d’11 a 13 h –amb els llibres “Marilé y el bosque perdido” y “Gardenia”.

L’emissora municipal de ràdio Ona La Torre estarà a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat amb un programa especial en directe de 10 a 13 h. Entrevistaran autors locals com Rosalia Ciuró, Jordi Suñé, Gabriel Comes, Núria Gómez Granés, Maria Dolors Garcia Pastor, Víctor Centelles, Vlad Strange, Víctor Fernández i la cantant i col·laboradora d’Ona La Torre Sol Baker, que estrena la seva biografia.

A les 20 h, emetrà un programa especial amb el Centre d’Estudis Sinibal de Mas que han dissenyat per participar en la commemoració de les efemèrides d’escriptors que enguany ha convocat la Institució de les Lletres Catalanes (Àngel Guimerà, Joan Salvat-Papasseit, Vicent Andrés Estellés i Montserrat Vayreda). El programa, produït per Ona la Torre amb continguts elaborats pel Centre d’Estudis, inclourà lectures breus de textos dels autors esmentats a càrrec de representants de les associacions, entitats, clubs i institucions de Torredembarra.

 

Filmin estrena l’1 de maig un documental sobre l’església jujoliana de Vistabella

Careta promocional del documental que es podrà veure a partir de l’1 de maig a la plataforma Filmin. Foto: Cedida

El pròxim 1 de maig, dins dels actes organitzats amb motiu del 75 aniversari de la mort de l’arquitecte Josep Maria Jujol, la plataforma de streaming Filmin estrena el documental “Jujol, l’església de Vistabella”.

El documental ha estat dirigit per Luis Campo Vidal, en una producció de Sagesse SL, i té una durada de 26 minuts. Es podrà veure en versió original en català, amb subtítols en castellà i anglès. La peça està rodada en format digital HD amb preses i càmeres amb les quals fins ara no s’havia contemplat aquest monument de Vistabella (la Secuita).


Altres notícies:


El treball té com a objectiu donar a conèixer l’església de Vistabella i donar a conèixer la imatge de Josep Maria Jujol, geni de l’arquitectura catalana i gran col·laborador d’Antoni Gaudí.

La història relata com el poble de Vistabella no tenia església parroquial, i els seus habitants es veien obligats a anar a l’església de la Secuita, bastant allunyada, a través de camins de terra que, quan plovia, es transformaven en fangars. Per això en 1917 els seus habitants van encarregar a Jujol la construcció d’una església modesta, però que fos reflex del poble, i que estigués dedicada al Sagrat Cor de Jesús.

Vistabella és el gran espectacle la promoció de la pedra. En les seves obres hi ha una incorporació d’elements propis del territori. Per tant, hi ha una harmonia, una unió perfecta entre l’edifici i els terrenys del voltant.

https://www.filmin.es/corto/jujol-lesglesia-de-vistabella

 

La prova de sirenes del Plaseqta del 24 d’abril inclou 189.500 persones i alertes mòbils

Els responsables de Protecció Civil i de la Generalitat recorden que si s’escolten les sirenes, cadria confinar-se. Foto: ACN/A.Escoda

La prova de sirenes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, prevista pel 24 d’abril al migdia, inclourà alertes mòbils i englobarà unes 189.500 persones. En total sonaran 49 sirenes del sector químic de Tarragona i tres a Flix i Campredó. Protecció Civil pretén familiaritzar la població amb el so de confinament i els protocols en cas d’emergència. “Desitgem que la prova, pel fet de ser sistemàtica, no es converteixi en un element rutinari i la gent la normalitzi fins al punt de no fer-ne seguiment. És important que tothom dediqui aquells minuts en pensar com hauria d’actuar en un cas real”, ha afirmat el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado. Sis escoles ebrenques i disset del Camp de Tarragona es confinaran durant la prova.

La prova de sirenes tindrà lloc dimecres vinent, 24 d’abril, a les dotze del migdia. Es tracta de la primera que es farà enguany al conjunt de Catalunya i que en aquesta ocasió, tindrà un abast de dotze municipis inclosos en el Plaseqta i dos a les Terres de l’Ebre. Concretament, es tracta de Constantí, el Morell, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, la Pobla de Mafumet, Perafort, Reus, Tarragona, Salou, Vila-seca, Vilallonga del Camp, Flix i Campredó (Tortosa). En aquestes localitats s’activaran 52 sirenes, la majoria de les quals situades al Camp de Tarragona. Protecció Civil calcula que la prova afectarà unes 185.000 persones del Camp de Tarragona i unes 4.500 de les Terres de l’Ebre, si bé l’enviament d’avisos mòbils pot variar, ja que dependrà de la presència de persones en l’entorn on es dugui a terme la prova.


Altres notícies:


Com a novetat, Protecció Civil ha posat especial èmfasi en l’afectació que puguin tenir tant les sirenes com els avisos mòbils a diferents col·lectius de la societat, com és el cas de persones amb hipersensibilitat al so, trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles. En aquest context, s’ha reforçat el contacte amb associacions que tracten aquestes persones, a més d’entitats veïnals de la zona per donar a conèixer el procediment de la prova.

L’exercici, que tindrà una durada aproximada de quinze minuts, preveu ajudar la població a familiaritzar-se amb el so que emeten les sirenes de risc químic, així com els protocols que cal seguir en cas d’emergència. En aquest context, des de Protecció Civil han recomanat a les persones afectades que segueixi les pautes d’autoprotecció. Alhora, s’ha confirmat la participació en el confinament que duran a terme les disset escoles al Camp de Tarragona, les dues escoles de Campredó, les quatre de Flix i el Campus Educatiu de Tarragona.

Més enllà d’ajudar a la familiarització amb el so de les sirenes de risc químic entre la població, la prova també pretén posar en pràctica l’activació de les sirenes per part del CECAT, així com l’enviament de les alertes mòbils. També es comprovarà tant els radis de percepció del so de les sirenes com el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic. És per això que, com és habitual, un cop es doni per finalitzada la prova, es demanarà a la població que completi una enquesta en línia per registrar-ne l’abast.

Nous simulacres generals després de l’estiu

La prova de sirenes d’aquest dimecres serà la primera que es farà enguany, però la voluntat és que després de l’estiu es repeteixi un simulacre general, previsiblement centrat en el polígon nord del complex químic de Tarragona. De moment, s’està treballant l’escenari d’aquest simulacre, que es pretén repetir anualment. Pel que fa a la prova de sirenes, està previst que en els pròxims mesos es facin a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès, Aran, Bages, Berguedà i la Selva.

En el marc de la presentació de la prova de sirenes, Protecció Civil ha confirmat que, de cara a finals d’any, es preveu que s’instal·lin 575 sensors de risc químic al voltant del polígon nord i sud químic de Tarragona. Segons el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, podrien estar operatius durant el primer semestre de l’any vinent.

Paral·lelament, i coincidint amb el quart aniversari del retorn de la gestió del Plaseqta al Camp de Tarragona, Xifré ha posat en relleu la proximitat i la rapidesa en la comunicació que ha promogut aquest canvi amb els municipis i la població que hi viu en casos d’emergències.

ACN/Ariadna Escoda

‘Sabor Salou’ torna del 3 al 5 de maig per omplir de cuina el passeig Jaume I

Vista del passeig Jaume I durant l’última edició del ‘Sabor Salou’. Foto: Cedida

La XII edició de Sabor Salou es prepara per ser una festa sensorial que unirà gastronomia i cultura a la capital de la Costa Daurada, del 3 al 5 de maig, al passeig Jaume I.

Aquest esdeveniment emblemàtic, que cada any congrega més de 40.000 aficionats a la bona cuina, tant residents com visitants, es presenta com una finestra oberta a la riquesa culinària de Salou, oferint una mostra excepcional de la gastronomia local, juntament amb els productes més selectes amb Denominació d’Origen Protegida del territori.

Sabor Salou, organitzat per la regidoria de Dinamització Econòmica, no només pretén celebrar la diversitat i qualitat de la cuina local, sinó també potenciar el teixit empresarial del municipi, donant visibilitat als establiments i professionals que treballen perquè Salou es converteixi en un punt de referència gastronòmic.


Altres notícies:


Es preveu que aquesta edició superi les expectatives, tant en nombre de visitants com en experiències culinàries ofertes, gràcies al nivell excepcional de la varietat gastronòmica i de restauració de la localitat. Els 42 establiments, que ocuparan els diferents estands instal·lats al passeig Jaume I, estan preparats per oferir més de 40.000 degustacions que prometen delectar els paladars més exigents.

La varietat i la qualitat seran els protagonistes d’aquest cap de setmana gastronòmic, on també es podran descobrir més d’11 activitats lúdic-formatives totalment gratuïtes a la ‘carpa d’activitats’, accessible per a tots aquells que es registrin, prèviament, a través de saborsalou.cat

La inauguració del divendres, 3 de maig, comptarà amb la presència de la comunicadora audiovisual i copresentadora del programa Cuines, de TV3, Gessamí Caramés; pastissera, barista i xef del seu propi restaurant Meleta de romer, a l’Ametlla de Mar.

Sabor Salou no és només un esdeveniment per als amants de la bona taula, sinó també un punt de trobada cultural i social que fomenta la cohesió entre els residents de la capital de la Costa Daurada i ofereix una plataforma única per als professionals del sector, per exhibir el seu talent i creativitat.

L’alcalde Pere Granados i el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, destaquen la importància de Sabor Salou com un dels motors de dinamització turística i econòmica, així com un element clau en la promoció de la identitat cultural de Salou.

Andrea Mazzanti, directora tècnica de la iniciativa, ha subratllat el compromís de l’organització per oferir una experiència renovada i enriquidora, que connecti els visitants amb l’essència i els sabors autèntics de Salou, en una edició que promet ser inoblidable, tot reforçant la dimensió educativa i d’intercanvi de Sabor Salou.

 

L’artista Pilar Díaz presenta l’exposició ‘Universo creativo’ a la Biblioteca de Constantí

L’artista local Pilar Díaz, a la biblioteca municipal, envoltada de llibres i d’algunes de les seves obres. Foto: Cedida

Dins del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”, s’ha inaugurat a la Biblioteca Municipal de Constantí l’exposició “Universo creativo”, de l’artista local Pilar Díaz. Es tracta d’una exposició de pintura que gira al voltant de la infància i la figura femenina, utilitzant la tècnica de l’oli principalment, encara que també hi ha tècniques mixtes principalment aquarel·la i grafit. A l’exposició es pot veure l’obra més recent de l’artista, però també s’hi han inclòs pintures que no s’havien exposat anteriorment i que li feia il·lusió compartir. El color és el gran protagonista, cromàticament predominen els colors càlids

L’artista explica que la inspiració o la motivació a l’hora de crear sempre ve acompanyada per l’observació del seu entorn. L’art, la música, la literatura, el cinema, la moda sempre han estat una font per crear un ventall de pintures que conformen aquesta exposició. Escriptores com Isak Dinessen, Isabel Allende, heroïnes literàries com Ana Karenina i Lisbert Salander han estat referents per realitzar quatre il·lustracions.


Altres notícies:


L’òpera ha estat també inspiració per unir en un llenç les figures de (Carmen. La Traviata, Turandot i Madame Butterfly) i realitzar quatre il·lustracions sobre aquestes òperes. El món de la moda també hi té un espai. La figura de la seva mare també és present amb tres pintures. És una forma d’homenatjar-la després de la seva mort.

L’exposició, que es podrà veure fins el dia 28 de juny, es mostra diferenciada en dues parts: Infància a la part baixa de la Biblioteca i la figura femenina al pis de dalt.

 

El Catllar acollirà el Nomad Festival del 24 al 26 de maig

Cartell del festival, que oferirà música, gastronomia i activitats per la canalla en una proposta d’entorn familiar. Foto: Cedida

El Parc de la Torre d’en Guiu del Catllar serà l’escenari del Nomad Festival entre els propers 24 i el 26 de maig. El Nomad Festival és un esdeveniment itinerant, sostenible, que fusiona diferents disciplines culturals en un sol espai a l’aire lliure i per a tothom, i que aquesta primavera aterra a la localitat del Baix Gaià.

Nomad és una revetlla mediterrània per gaudir-la amb tota la família. Disseny, Gastronomia, Moda, Decoració, Concerts, Teatre, Tallers, Tecnologia i Jocs infantils perquè qualsevol persona de qualsevol edat en pugui gaudir molt a prop de casa. El visitant hi trobarà música en directe en un entorn agradable per gaudir de la cultura, gastronomia, i comprar a petites marques recolzant així les empreses locals i de proximitat.

“Aquest serà el primer cop que el Nomad se celebra al Baix Gaià. Quan els organitzadors van visitar fa un temps l’espai de la Torre d’en Guiu, van veure clar que aquí s’havia de fer el primer Nomad del Baix Gaià. Animo a tothom a venir a gaudir-lo amb els amics i la família. És una experiència que no us podeu perdre”, afirma l’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, que assenyala que la vocació és de continuïtat, perquè el festival és converteixi en una de les principals lúdico-culturals del municipi durant l’any.


Altres notícies:


Un dels espais que podran trobar els visitants és el Petit Nomad, dedicat als petits de la casa, amb jocs de lleure i educatius perquè puguin gaudir de l’esdeveniment. Hi trobaran tallers de manualitats, pintacares, titellarium, jocs de circ, màgia…

L’espectacle al Nomad Festival comença ben d’hora, a partir de les 17 hores, amb una programació d’activitats enfocades als més petits, tals com teatre i animacions infantils. Es posa en marxa el Petit Nomad i es fan exhibicions culturals de la nostra terra com ara, xarangues de carrer.

La programació musical inclou propostes per a tots els gustos, des de sessions de dj amb percussió o solistes fins a concerts molt potents. Cada dia, els assistents podran gaudir de diversos concerts. Músics amb una llarga trajectòria artística i de diferents estils com ara rock, pop, funky, rock nacional, reggae…, a més de grups de tribut.

Al Nomad Market s’ofereix una selecció d’idees innovadores, projectes alternatius, petites iniciatives on es barregen talent i sensibilitat. Es tracta d’una proposta alternativa i original que pretén donar a conèixer al públic diferents productes tant nacionals com internacionals. Amb espais de moda, disseny d’autor, accessoris, decoració, cosmètics, gadgets i articles per a la llar. La creativitat, artesania i exclusivitat és el nexe comú entre totes les marques que hi participen.

Finalment, al Nomad Festival es pot trobar una àmplia varietat d’estils gastronòmics. Mexicà, japonès, mediterrani, cuina tradicional, vegetariana, creps, dolços… Ja sigui en format foodtruck o parada gastronòmica, les elaboracions es cuinen amb productes de primera qualitat i de proximitat per tal d’oferir al públic assistent la millor qualitat.

 

El Celler de Vila-seca acull un acte musical amb Camerata XXI per a col·lectius especials

El Celler de VIla-seca acollirà la iniciativa aquest diumenge, 21 d’abril. Foto: Cedida

“Un matí d’orquestra amb Camerata XXI” és la proposta que ens porta la programació Cultura Vila-seca el proper diumenge 21 d’abril, a les 11.00 h al Celler de Vila-seca. Una proposta que anirà adreçada a col·lectius especials, persones amb discapacitat intel·lectual i malalties neurodegeneratives, amb l’objectiu d’explotar el poder de connexió, expressió i transformació de la música.

L’acte s’estructurarà en un total de tres parts: la participació dels assistents amb tallers i musicoteràpia, la coneixença amb un petit concert i la presentació dels músics i els seus instruments i, per últim, l’escolta d’un assaig obert de l’orquestra.

Totes aquelles persones interessades en aquesta activitat, cal que s’inscriguin enviant un correu electrònic a cultura@vila-seca.cat

 

La Feria d’Abril envaeix el parc del carrer Marinada de Roda de Berà

El Centre de dia per a gent gran Marinada i la Llar de Jubilats comparteixen un matí de ball, sevillanes i volants. Foto: Cedida

Per segon any consecutiu i coincidint amb la Feia d’Abril, el Grup de Sevillanes de la Llar de Jubilats Municipal de Roda de Berà  ha organitzat aquest dimecres un matí de sevillanes per oferir a la gent gran del Centre de dia Marinada, que ha pogut gaudir del ball , els colors i la música a la seva terrassa. L’experiència de compartir edifici, activitats i tallers conjuntament s’ha convertit en un valor afegit per al municipi.

Aquest any, persones grans del centre de dia han decorat espais, amb la temàtica d’un “pati andalús” amb torretes fetes a mà, flors i mocadors (o mantons) de Manila. Mentrestant, la llar de jubilats ha posat l’animació amb sevillanes i rumbes, un treball transversal que ens ofereix resultats bonics i emotius.


Altres notícies:


La complicitat de les persones grans, més grans i encara més grans treballant amb la comunitat i creant xarxa , amb una participació activa i creant vincles socials , dona sentit a la dinàmica comunitària i cohesiona diferents generacions dins de les diferents etapes de al vellesa.

La gerent de L’Arc Serveis –empresa que gestiona el centre de dia–, Jerusalem Torra, considera que “és un valor que la societat s’impliqui i apropi les festes que van viure de joves als majors, ja que ara tenen dificultats per accedir-hi.” Torra destaca que experiències com aquesta posen en valor que “les persones grans formen part de la societat i han de trobar el suport social d’entitats, la comunitat i el voluntariat i han d’aportar la seva pinzellada per seguir construint una societat per a tots”. Finalment, la gerent ha aprofitat per donar les gràcies al grup de ball de sevillanes i a la junta per compartir per segon any aquesta experiència.

 

Dos detinguts a Salou per robar una furgoneta amb 10.000 euros en ‘souvenirs’

La càrrega va ser recuperada i la furgoneta es va localitzar als Pallaresos. Foto: ACN/Mossos

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes a Salou pel robatori d’una furgoneta carregada amb objectes de record. Els fets van passar el 26 de març a la cruïlla dels carrers Murillo i Carles Buïgas. Els lladres van aprofitar que el vehicle estacionat tenia les claus posades i se la van endur. A dins hi havia clauers, encenedors, bolígrafs i altres objectes valorats en 10.000 euros. Dies després, els agents van saber que a dues dones de Mont-roig del Camp les havien obligat a guardar el material robat a casa. Dijous passat van detenir un home de 38 anys com a presumpte autor d’un delicte de robatori o furt d’ús de vehicle, amenaces i coaccions, i aquest dimarts s’ha detingut el segon implicat, de 28 anys.

Els mossos van recuperar fins a 28 caixes d’objectes i van comprovar que els lladres havien venut part de la càrrega a una empresa majorista ubicada al polígon industrial Francolí de Tarragona. Aquests objectes venuts també es van recuperar. El dia 8 d’abril, els agents van localitzar la furgoneta robada al carrer Barcelonès dels Pallaresos.

No es descarten altres detencions en els pròxims dies. El primer dels detinguts acumula fins a 13 antecedents policials. Després de passar a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona, han quedat en llibertat amb l’obligació de presentar-se al jutjat quan siguin requerits.

ACN

Creixell es prepara per una intensa setmana de celebració de Sant Jordi

Celebració de Sant Jordi de 2023, amb les parades de la Plaça Major. Foto: Cedida

Creixell prepara un intens cap de setmana cultural per celebrar la diada de Sant Jordi, on es poden trobar actes per a totes les edats i en diferents espais municipals, amb la participació de les entitats de la Vila. Els actes programats arrencaran el divendres 19 d’abril a les 19h a la Biblioteca Municipal Bibliocreixell amb la presentació del llibre “Las Voces del Barranco” de M.Dolores García Pastor. L’acte és organitzat per Papallones Liles.

De cara l’endemà dissabte, a les 12 h a la mateixa biblioteca municipal es presentarà el llibre “La Balada del gos”, de Raquel Gámez-Serrano, acompanyat d’un vermut Literari. El programa continuarà diumenge 21 d’abril, quan a partir de les 11 h a la Plaça Major de Creixell es viurà la festa de “Sant Jordi al carrer”, amb paradetes de les entitats del municipi, jocs tradicionals amb el Ball de Diables de Creixell i la venda i signatura de llibres amb els autors i autores locals. Al punt del migdia s’ha previst una ballada de sardanes amb la Cobla Bellpuig i els Dansaires del Penedès.


Altres notícies:


De cara a dilluns 22, de 10 h a 12 h una ruta literària recorrerà els carrers de la Vila amb els alumnes d’educació infantil de l’escola les Eres de Creixell. Ja a la tarda, a les 17 h, la Biblioteca Municipal acollirà tallers de Sant Jordi organitzats pel programa Tasta del Consell Comarcal del Tarragonès (CCT).
La diada de Sant Jordi es repetirà la ruta literària pels carrers de la Vila amb alumnes de l’escola les Eres i a la tarda se celebrarà la presentació del llibre infantil “El Dídac vol que l’estimin”, de Manuela Castillo, amb un taller de treballs manuals sobre el conte presentat.

El programa no s’acabarà aquí, donat que el dimecres 24, de 9:30 h a 12 h, es tornarà a oferir la ruta literària per la canalla, mentre que a la Residència Mimara i Residència L’Ermita es farà una lectura de contes pedagògics acompanyats a la guitarra per Alba Bermúdez. El mateix dimecres a les 17:30 h, a la Bibliocreixell, es viurà una tarda de contes amb el Menú literari del dia: Amanida de Poesia a càrrec d’Imma Pujol.

Les activitats finalitzaran el divendres 26 d’abril amb el lliurament de diplomes del Curs de Tècnica de Bonsai, amb Antonio Melgar, que es farà a les 17 h a la biblioteca municipal.

 

El Trofeu 15 d’abril de La Canonja acull aquest dissabte la Copa Espanya de ciclisme

El president del Club Ciclista, Francesc Fortuny; l’alcalde, Roc Muñoz; el regidor, Miquel Pérez, i el tresorer del club, Ferran Mañé. Foto: Cedida

El millor ciclisme júnior de carretera estatal s’aplega novament a la Canonja aquest dissabte, 20 d’abril, amb la celebració de la 8ª edició del Trofeu 15 d’Abril, que aplegarà 200 corredors. La cursa és puntuable per la Copa d’Espanya júnior Cofidis i és la segona del calendari d’aquest circuit, després que Don Benito (Badajoz) acollís la primera al Circuito del Guadiana, al mes de febrer.

El Club Ciclista La Canonja, organitzador de la cursa, ha dissenyat un recorregut exigent de 121 quilòmetres que posarà a prova els participants. La sortida està prevista a les 15.00 hores des del davant del Poliesportiu de la Canonja. Els ciclistes es dirigiran des d’aquest punt cap al Morell, la Selva del Camp, Vilallonga, el Milà (sprint especial) i Alcover, en una primera hora de cursa de perfil pla.

Després d’aquest primer tram arribaran les primeres complicacions pels ciclistes, que hauran d’encadenar fins a tres ports de muntanya. El primer serà el coll de Mont-Ral (1a categoria, 10 km al 5,5%), al quilòmetre 58; posteriorment, es pujarà al coll de Capafonts (2a categoria, 3,7 km al 6,5%) i tot seguit el coll de la Mussara (3a categoria, 11,5 km a l’1,9%), situat a només 33 quilòmetres de la meta.


Altres notícies:


A partir d’aquí, i amb un terreny novament assequible, els corredors passaran pels municipis de Vilaplana, l’Aleixar (sprint especial) i Maspujols fins arribar altre cop a la Canonja, on se’ls espera a la meta al voltant de les 18.00 hores.

Un total de 29 equips prendran la sortida a la Canonja: Alimco, Autovivo, Baque Team, Bathco, Bonillo Team, Castillo Onda, Electromercantil, Electro Hipereuropa, El Duende Jerez, El nieto del lobo, Equipos Cortizo, Esetec, Fenavin, Gran Canaria Bike Team, Huesca La Magia, Kalas Pista, KH7, Lucta-Granja, Maguisa Guijuelo, Penya Ciclista, Picusa Academy, Purito, Sanse, Saxun, Sporting, Team Grupo Serman, Team Polti, Tot Net i Valverde Team.

El líder de la Copa d’Espanya és Enrique Maranchón, després de guanyar la primera prova celebrada a Don Benito. Tor i així el ciclista del Picusa Academy no podrà defensar el maillot de líder ja que ha estat concentrat amb la selecció espanyola júnior per disputar les primeres proves de la Copa de les Nacions de la categoria.

 

Paradetes, sardanes i el darrer llibre de Josep Gironès, aquest Sant Jordi al Catllar

El diumenge 21, la plaça 1 d’Octubre acollirà parades de llibres i roses. Foto: Cedida

El Catllar ha preparat una celebració de la Festa de Sant Jordi concentrada entre els dies 21 i 22 d’abril i que inclou diversos actes. El diumenge, 21 d’abril, a partir de les 10 hores, la plaça 1 d’Octubre acollirà parades de llibres i roses. A les 12 hores es presentarà al Centre Cultural el darrer llibre de l’autor local Josep Gironès Descarrega: Justícia de garrot. Els Crims de Gandesa de 1885. I a les 13 hores, la jornada acabarà amb sardanes amb la Cobla Cossetània.

El dilluns, 22 d’abril, la Biblioteca Municipal del Catllar se suma a la XII Revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques. Hi haurà un aparador de bookcrossing al vestíbul del Centre Cultural. S’hi podran portar els llibres usats per fer intercanvi. A les 17 hores, a la Biblioteca municipal, hi haurà ombres xineses amb La Llegenda de Sant Jordi i més… .

Salou acull el II Campus Internacional Femení Lluís Cortés de futbol

Cortés i Navarro, al centre, en la presentació del campus amb la resta d’autoritats. Foto: Cedida

Salou serà l’escenari, del 24 al 30 de juny, de la segona edició del Campus Internacional Femení Lluís Cortés, que tindrà lloc al Futbol Salou Sports Center. Aquest any, el campus es distingeix per la seva diversitat, amb més de 80 participants provinents de l’Estat espanyol, incloent-hi les Canàries, Balears, Navarra, Aragó, Comunitat Valenciana, Andalusia, i Catalunya, a més de participants internacionals de Califòrnia i Aràbia Saudita.

El campus ha estat presentat aquest dimarts durant una roda de premsa, on hi ha pres part l’alcalde de Salou, Pere Granados, l’entrenador i artífex del campus, Lluís CortésBerta Cabré, presidenta de la FEHT; el delegat a Tarragona de la Federació Catalana de Futbol, José Cosano, i Josep Masip, director d’ASB. Aquest campus està adreçat a jugadores de futbol d’entre 12 i 18 anys i ofereix una experiència immersiva en la metodologia de Lluís Cortés.

Les sessions estan dissenyades per desenvolupar habilitats coordinatives, cognitives, socioafectives i emotives-volitives, amb dues sessions d’entrenament diàries, complementades amb sessions de vídeo, xerrades amb esportistes professionals i altres activitats lúdiques. A més, inclourà visites al parc temàtic PortAventura.


Altres notícies:


Complementant l’oferta per a les jugadores, el campus també posa en marxa el Coaches Experience Program, destinat a entrenadors que volen observar i aprendre la metodologia utilitzada. Aquest programa inclou un cicle de cinc ponències impartides per professionals del sector sobre diferents temàtiques relacionades amb l’entrenament de futbol.

Un altre esdeveniment destacat serà la jornada “Anàlisi tàctica per a periodistes esportius”. Aquesta serà dirigida per Lluís Cortés i està orientada a periodistes esportius interessats en l’anàlisi de partits de futbol femení.

Finalment, el campus contribuirà socialment destinant una part dels beneficis a l’ONG ACNUR, demostrant un compromís no només amb l’esport sinó també amb la solidaritat internacional.

 

Roda de Berà ja prepara la Diada de Sant Jordi

Com és habitual, la plaça de la Sardana serà l’epicentre de la festivitat. Foto: Cedida

D’aquí a una setmana se celebrarà arreu del país la Diada de Sant Jordi i Roda de Berà ja té a punt el programa d’activitats. De les 10 fins a les 13h, la plaça de la Sardana s’omplirà de vida, de roses i de llibres. En aquesta tradicional diada de la cultura i de l’amor, la biblioteca municipal Joan Martorell Coca ha organitzat, per segon any consecutiu, una signatura de llibres a càrrec de set autors i autores: Isabel Llavoré, Carme Miró, Anselm Aguadé, Mireia del Castillo, Rosa M. Castaño, Jaci Molins i Teresa Duch (qui només hi serà d’11:30 a 12:30h), per signar totes les seves obres publicades fins al moment.

La biblioteca municipal tornarà a muntar la seva ja tradicional paradeta solidària de venda de llibres a 1 euro, amb la qual recaptarà diners per a destinar-los a La Marató de TV3 2024.

L’equip de Roda de Berà Ràdio ha preparat un programa especial del seu magazine A Mig Matí que s’emetrà en directe des de la mateixa plaça de la Sardana, amb la participació de nombrosos convidats i convidades del món polític, associatiu, cultural i social de Roda de Berà.


Altres notícies:


Sent el llibre un dels elements centrals d’aquesta jornada, és el dia idoni per a lliurar els Premis als Superlectors 2023, un reconeixement a les lectores i lectors més voraços de l’any passat. Per quart any consecutiu, la regidoria de Cultura premiarà les persones que més llibres van agafar en préstec l’any anterior, dividits en quatre categories: petits lectors entre els 0 i els 2 anys; infantil, dels 3 als 11 anys; joves, de 12 a 17 anys; i la categoria adults, per a les usuàries i usuaris majors de 18 anys. L’acte de lliurament tindrà lloc a les 11:30h.

Les Monges Associació Cultural també hi serà present, amb la venda de les publicacions editades pel Centre d’Estudis Rodencs, com ara la miscel·lània rodenca BOI. L’entitat celebrarà la XXXVII Setmana Cultural del 20 d’abril al 4 de maig amb més d’una vintena d’esdeveniments organitzats. El tret de sortida serà aquest proper dissabte, a partir de les set de la tarda, al casal municipal Les Monges.

Finalment, a les 12:30h, el Festival Internacional de Cinema en Català celebrarà l’acte de descoberta del cartell de la 16a edició del festival, la qual està dedicada a “Cinema i Literatura” per posar en valor la gran quantitat d’obres literàries que al llarg de la història s’han adaptat al format cinematogràfic. El FIC-CAT 2024 se celebrarà de l’1 al 8 de juny a Roda de Berà.

 

S’obren les inscripcions per a la VII Caminada de Primavera a Constantí

Cartell de la caminada de Primavera d’enguany. Foto: Cedida

Des d’aquesta setmana ja es poden fer les inscripcions per a la VII Caminada de Primavera a Constantí, que tindrà lloc el diumenge 28 d’abril. Es tracta d’una de les activitats habituals i més participatives del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”. Durant la caminada d’aquest any es farà una visita a la planta solar fotovoltaica de IOSA Green Energy, la més gran construïda fins ara a Catalunya amb una superfície de 17, 46 hectàrees i que es troba situada a la zona de “Mas de Cabaler”, al nord-est del polígon industrial de Constantí.

Seguidament, s’anirà fins a l’ermita de Sant Ramon on tindrà lloc el dinar de germanor. A la sobretaula es farà un taller de danses del món, a càrrec dels Balls de Cercavila de la Societat El Casino.

Les inscripcions es poden fer a l’OAC de Serveis Socials, al carrer Sant Pere 49, al correu mmasia@constanti.cat o al telèfon 977 52 40 36. El preu del dinar és de 12 euros i tots els participants rebran una samarreta de regal. La sortida està prevista a les 10 h. des del Parc de la Mòbila.

Salou remarca que no s’oposa al tramvia del Camp, però que el projecte té irregularitats

Recreació del futur tren tramvia del Camp de Tarragona

Arran de les declaracions i comentaris sobre la implantació del tramvia del Camp de Tarragona, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha volgut sortir al pas per fer una sèrie d’aclariments.

Granados ha volgut remarcar que Salou mai s’ha posicionat en contra d’un projecte tramviari, com va assenyalar la candidata d’ERC, Raquel Sans, sinó que, per una banda, ha advertit que “el que es vol implantar és un sistema obsolet i desfasat per circular en zona urbana”, i que caldria optar per un sistema “més modern, funcional, integrat i compatible amb el paisatge i la vida social de l’espai urbà”.

Les al·legacions presentades al projecte per l’Ajuntament de Salou també posen de manifest que el projecte és “incompatible” amb la connexió del corredor del Mediterrani i amb la línia d’Alta Velocitat Barcelona-Madrid, a més de “poc respectuós” cap a les propostes d’encaix del projecte a la trama urbana i de minimització de l’impacte; a més d’indicar la necessitat d’executar, en paral·lel, la urbanització de l’espai urbà per on ha de transitar el tramvia.


Altres notícies:


L’alcalde també destacava, sobre les declaracions de la candidata d’ERC, que “el més lamentable és el desconeixement que té sobre la realitat del projecte, fent acusacions interessades i fora de context, quan el que hauria de fer, com a diputada que pretén defensar els interessos del territori, és preocupar-se perquè el Govern català, del seu partit polític, deixi de ser morós i compleixi les seves obligacions amb el municipi de Salou”, en referència a l’acord de finançament de les obres d’urbanització de l’Eix Cívic, per on hauria de passar el tramvia.

Per altra banda, Granados responia també que “sobta que la candidata acusi de posar pals a les rodes quan el seu propi grup polític d’ERC, que forma part del Govern de Salou, va defensar i aprovar unes al·legacions al projecte de tramvia, les quals posaven ja de manifest irregularitats en el procediment administratiu, amb infraccions a la llei ferroviària que podrien esdevenir nul de ple dret, ja que el projecte bàsic causa impactes rellevants no avaluats, a més d’afectar a terrenys qualificats pel POUM com zona verda”.

Les al·legacions també posen de manifest que el projecte és incompatible amb la connexió del corredor del Mediterrani i amb la línia d’Alta Velocitat Barcelona-Madrid, a més que poc respectuós cap a les propostes d’encaix del projecte a la trama urbana i minimitzar l’impacte; i la necessitat d’executar, en paral·lel, la urbanització de l’espai urbà per on ha de transitar el tramvia.

 

La millora del circuit visual adaptat dels Muntanyans rep el suport de la Generalitat

Presentació del circuit visual adaptat dels Muntanyans: Foto: Anna F.-Aj.Torredembarra

El projecte d’ampliació i millora del circuit visual adaptat dels Muntanyans, elaborat per l’Ajuntament de Torredembarra a través de la Regidoria de Sostenibilitat, ha rebut una subvenció del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya per un import de 8.820 €, el que representa el 70 % del pressupost total (12.600 €).

L’actuació contempla la substitució de les passeres deteriorades pel pas del temps del circuit que rodeja l’estany del Sol i l’ampliació del circuit a la zona de l’estany de Clarà amb cartelleria especial en braille i amb els elements de corda que ajuden les persones amb ceguesa o altres problemes visuals a orientar-se. També es repintaran les baranes i la línia de terra que permet orientar-se a les persones amb visió reduïda i s’eliminarà vegetació i branques que poden representar obstacles a l’entrada i sortida del recorregut.

El circuit visual adaptat per a persones amb ceguesa va entrar en funcionament el 2019. Era una actuació emmarcada en el projecte MITOMED +, liderat a Catalunya per l’Institut de Recerca en Turisme de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona. En aquell moment, es va dur a terme una primera fase del projecte. La millora i ampliació del ciruit que es vol dur a terme ara té en compte les propostes rebudes de persones usuàries.

 

Constantí obre un parc solar de 15 ha i rep llum verda per un segon de 50 ha

Vista aèria del parc solar de 15 ha que s’ha connectat aquest abril, ubicat al costat del polígon Constantí. Foto: Cedida

La Ponència d’Energies Renovables ha donat llum verda, amb condicions, a la declaració d’impacte ambiental de projecte de central solar fotovoltaica Bellisens 50 MWP, que preveu instal·lar 76.920 panells en 49,52 hectàrees de terreny agrícola del terme de Constantí. La planta, de 50 MW de potència i promoguda per l’empresa Celtis Solar, SL, preveu també una línia d’evacuació d’alta tensió soterrada de 2,8 quilòmetres i una nova subestació elèctrica.

El Departament d’Acció Climàtica ha fet pública l’aprovació del tràmit que incorpora l’obligació per al promotor d’executar diverses mesures correctores en matèria d’espais de connectivitat, manteniment de camins existents o la preservació de la flora, la fauna i el paisatge.

Es connecta una nova planta de 15 hectàres

Per altra banda, Solargest Renovables SL, empresa dedicada a la instal·lació i manteniment de plaques solars i energies renovables al Camp de Tarragona, ha anunciat que realitzarà el manteniment de la que a hores d’ara és la planta solar més gran de Catalunya. Es tracta d’un parc solar de 15 hectàrees format per 27.274 mòduls amb una potència total de 16,6 MW, ubicat també al terme de Constantí, en aquest cas al costat mateix del polígon industrial. Aquest parc solar s’ha connectat a la xarxa a inicis d’aquest mes d’abril.


Altres notícies:


Solargest durà a terme el manteniment integral de tot el parc i desenvoluparà les tasques de treballs elèctrics i anàlisis termogràfics de tots els components dels equips ubicats al parc. Així mateix, cal destacar que la neteja dels mòduls es durà a terme mitjançant robots.

El CEO de Solargest, Gerard Pagès, remarca que els manteniments en les instal·lacions fotovoltaiques “són bàsics per garantir un rendiment òptim de la planta i poder conservar els equips en perfecte estat, ja que són instal·lacions que tenen una vida útil molt llarga (més de vint-i-cinc anys), sempre que existeixi un treball permanent”.

 

L’Ajuntament d’Altafulla celebra la inclusió en la llista de municipis amb el lloguer controlat

Altafulla se suma a la llista de zones tensionades on es posarà un topall al preu d’arrendament. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla ha celebrat l’anunci del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya per incloure Altafulla en la llista dels municipis on es limitarà el preu del lloguer.

En aquest sentit, el regidor d’Habitatge, Àlex Cañas, ha rebut la notícia amb molta satisfacció i ha recordat que “feia temps que així ho havíem reclamat”. L’edil ha afegit que “la decisió del Govern és una eina més que permetrà facilitar l’accés a l’habitatge de la gent d’Altafulla, i especialment de la gent jove, i per una altra banda, evitarà el mercat de l’especulació”.

Cañas ha insistit que la inclusió d’Altafulla com un dels 27 municipis tarragonins que s’enclaven en àrees tensionades permetrà que “els joves del municipi que volen independitzar-se no hagin de marxar del seu poble perquè els preus són prohibitius”.


Altres notícies:


Precisament, el regidor d’Habitatge, Àlex Cañas, va ser qui va impulsar en l’anterior mandat l’encàrrec d’un estudi sobre aquesta problemàtica a la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV). El Pla d’Habitatge que la Càtedra va elaborar per a l’Ajuntament d’Altafulla l’any 2021 recollia que el 55% dels habitatges construïts al poble del Baix Gaià eren unifamiliars, una xifra que duplica la mitjana de Catalunya (27%). Destacava que aquest progressiu encariment dels preus amenaçava en particular els més joves i les famílies amb recursos limitats.

De fet, el catedràtic de Dret Civil i primer director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, Sergio Nasarre, va deixar clar en el seu moment que “un model de municipi com Altafulla que té més xalets que blocs de pisos no és compatible amb una oferta assequible de lloguers i compravendes”.

Nasarre també va afegir: “Una de les propostes que nosaltres vam fer era la convocatòria anual d’una taula local d’habitatge amb tots els agents implicats, públics i privats, per tal de posar en comú els grans reptes, preocupacions i prioritats a abordar. El que no té cap mena de sentit és que el plenari aprovi un pla que no s’acabarà desenvolupant mai perquè no tindrà continuïtat cada cop que canviï el govern municipal de torn”.

La regidoria d’Habitatge està treballant intensament per tornar a obrir l’Oficina Municipal d’Habitatge, i donar continuïtat així al pla aprovat el 2021 per tal de dur a terme les accions i situar la problemàtica “com una qüestió de poble”, ha sentenciat Àlex Cañas.

Enllaç al Sistema Estatal de Referència de Preus de Lloguer de l’Habitatge (Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana).

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */