.

Vallet, Vallverdú, Forns, Ventura i Grau, durant el debat organitzat per Súmate. Foto: JM.Salvat

Vallet, Vallverdú, Forns, Ventura i Grau, durant el debat organitzat per Súmate. Foto: JM.Salvat

La plataforma Súmate a Tarragona ha reunit, al Col·legi d’Advocats i de Farmacèutics de Tarragona, cinc dones de cinc partits diferents i diputades al Parlament de Catalunya. Sota aquesta premissa Victòria Forns (CiU), Teresa Vallverdú (ERC), Núria Ventura (PSC), Hortènsia Grau (ICV-EUiA) i Isabel Vallet (CUP) han qüestionat sobre l’escenari actual, les perspectives i les conseqüències del procés participatiu del 9 de novembre i, finalment, sobre el futur més plausible amb l’horitzó d’unes eleccions plebiscitàries.

El periodista Ricard Lahoz ha introduït el debat amb un punt d’actualitat, recordant l’acord de mínims en el sí del Pacte Nacional pel Dret a Decidir per garantir un procés participatiu el 9N i una mobilització per aquella mateixa jornada. Sobre la “consulta alternativa”, Vallverdú ha matisat que “no és l’escenari que volíem però és el que tenim, i hem d’estar amb ell”. La diputada republicana ha remarcat que “en funció de si hi va a votar més o menys gent es prendrà com a baròmetre de la situació política”. Al seu torn, la diputada tarragonina Victòria Forns ha reclamat una nova “jornada de mobilització massiva” malgrat reconèixer que els partits sobiranista van “units però no som uniformes”; i ha defensat el viratge en el nou 9N com “l’únic possible en els moments actuals”.

La diputada contestatària del PSC, Núria Ventura, ha subratllat el valor de “fer les coses bé” per tal que la consulta es faci de la millor manera possible. “Només amb totes les garanties podrem saber i avalar què vol la gent amb el seu vot”. En la mateixa línia s’ha expressat la diputada Hortènsia Grau, que ha demanat un “èxit de participació pel 9N i que els carrers siguin una festa”.

Amb matisos però també reclamant un 9N amb les urnes plenes, la diputada de la CUP, Isabel Vallet ha volgut deixar de banda les ambigüetats: “No seria coherent si no demanés el Sí-Sí pel 9N”. El procés participatiu, ha recordat, “no és el que havíem pactat, tampoc ens agradava la primera consulta perquè no tenia com a subjecte polític els Països Catalans, però vam entendre que era el primer pas per assolir objectius a més llarg termini”.

Grau: ‘Ens tornaran a tots independentistes’

Davant una possible impugnació, aquest cop també, del 9N alternatiu, totes cinc diputades s’han mostrat clares: això només escalfarà el votant independentista i mobilitzarà encara més la gent. Hortènsia Grau és qui ho ha expressat amb més claredat: “Al final ens faran a tots independentistes per exclusió de les altres opcions polítiques”. Les diputades, a més, han posat de relleu la dificultat d’impossibilitar el procés participatiu proposat pel govern atès que es mobilitzaran voluntaris en centres que són d’exclusiva competència i propietat de la Generalitat.

Ventura ha afegit que “la impugnació només seria un error més d’aquest govern, no només amb la Generalitat sinó amb tots els ciutadans de Catalunya”. Per la seva banda, Vallcerdú i Vallet s’han posicionat “al costat del respecte popular” i han deixat en segon terme l’autoritat del Tribunal Constitucional. Més endavant, Vallet ha afegit: “El conflicte de la legalitats és absurd, no hi ha encaix possible d’aquesta Espanya amb el que volem els ciutadans de Catalunya”. I ha establert diversos paral·lelismes històrics: “Avui és l’aniversari de Rosa Parks, la primera dona negra que es va atrevir a desafiar l’status als Estats Units escollint el seient reservat pels blancs a l’autobús; si les dones no ens haguéssim mobilitzat, avui tampoc tindríem dret a vot; sense la insubmissió militar, avui encara seria obligatori el servei militar; o, com la PAH, que evita desnonaments tan legals com miserables”.

I el 10N, què?

Sobre els possibles escenaris el dia després del 9N, les diferents diputades han apuntat cap a direccions múltiples. Ventura no creu que “anem cap a unes eleccions plebiscitàries perquè tampoc tinc molt clar perquè servirien: per una llista unitària? per posar punts comuns en un programa?”. Per Grau, a partir del 10 de novembre cal “saber llegir el mandat democràtic de la ciutadania” i actuar en conseqüència; mentre que Vallet ha reclamat que cap partit s’apropïi dels resultats ni “se’n faci una visió partidista”. Per últim, Forns ha reblat que “les eleccions que vinguin després del 9N seran refrednàries si els partits polítics que surten escollits actuen d’acord amb el mandat popular”.

Joan Marc Salvat