.

Una de les activitats de la Setmana de la Ciència celebrada a la URV

Una de les activitats de la Setmana de la Ciència celebrada a la URV

Un grup d’una trentena de persones, entre les quals químics, famílies i curiosos, passejava dissabte pels carrers de la Part Alta de Tarragona. Ho feien seguint a Antoni de Martí i Franquès, científic que va néixer a Altafulla el 1750 i que va contribuir a diversos camps del coneixement de forma destacada. Es tractava d’una visita teatralitzada, una de les novetats de la URV i l’empresa Itinere per a la Setmana de la Ciència d’enguany. L’activitat havia de tancar els actes de la URV oberts al públic amb motiu de la Setmana de la Ciència, però no serà així: degut a la demanda, que ha superat les previsions, se’n farà una nova edició el proper dissabte, 29 de novembre. Sortirà a les 11 h des del Portal del Roser i cal reservar plaça (mentre n’hi hagi disponibles) a través de l’adreça electrònica comciencia@urv.cat

Aquesta és només una de les moltes activitats que s’han ofert al llarg dels darrers deu dies, i que han tingut una gran acollida tant de número de participants com pel que fa a les valoracions dels participants. Uns 300 alumnes han gaudit també de les explicacions de Martí i Franquès, al llarg de nou sessions adreçades als centres educatius. Les propostes més multitudinàries, però, han estat els tallers experimentals del projecte APQUA, pels quals han passat 1.300 alumnes de primària i secundària. A través d’onze experiments, i gràcies a la col·laboració amb l’AEQT, els participants han après diferents coneixements sobre els processos químics, i han pogut posar-los a prova en primera persona.

La Setmana de la Ciència d’enguany també ha servit per consolidar propostes. És el cas de “Ciència al teatre” que, per segon any, ha omplert el Teatre Bartrina de Reus amb els monòlegs científics dels estudiants de doctorat de la URV. També han pujat a l’escenari del Bartrina els científics de The Big Van Theory que, amb les seves intervencions, han fet riure les 350 persones assistents, entre públic general i alumnes de Reus, Tarragona i l’Espluga de Francolí. Tarragona també ha comptat amb ciència en un espai teatral, en aquest cas al cafè del Teatre Metropol. Allí s’ha inaugurat el cicle de tertúlies científiques “Ciència al Metropol” amb una xerrada emmarcada a l’Any Internacional de la Cristal·lografia. Aquest cicle s’allargarà cada mes fins al juny.

Una altra proposta consolidada són els tallers del programa “Fem recerca!”. Enguany és la tercera convocatòria d’aquestes activitats, també adreçades a estudiants d’ESO i batxillerat, que obren les portes dels laboratoris i grups de recerca de la URV als Instituts de secundària de la demarcació. L’objectiu és despertar vocacions entre els joves i incentivar l’interès per la ciència i la investigació, així com pels estudis universitaris que la fan possible. Els tallers es duen a terme durant tot aquest darrer trimestre de l’any. Hi participen més de 30 grups de centres educatius de tot el territori.

/* JS para menú plegable móvil Divi */