.

Fotografia del Singular

La tradició extesa de portar algun record quan algú fa un viatge, omple els carrers més turístics del món de botigues dels anomenats “souvenirs”. Paraula francesa que simplement significa “records” traducció literal i que ha quedat registrada en la majoria d’idiomes per l’ampli recorregut turístic del país veí.

La regulació dels espais d’aquestes botigues és un gran maldecap per les institucions encarregades de legislar sobre aquests establiments. Aconseguir barrejar un indret amb el seu correcte atractiu turístic i per tant que entri per la vista al visitant amb les botigues de productes diversos és un autèntic joc d’equilibris. Si a això li sumem la diversificació dels “souvenirs” en els darrers temps i el ventall ampli de peces (molts cops iguals a moltes parts del món només canviant el nom), la disbauxa és ja completa. Des de samarretes dels equips de futbol més solicitats, ventalls, bosses de la platja amb el nom de l’indret en qüestió, barrets de totes mides, gorres amb ventiladors, imans, pins, clàssiques postals i una llarga llista de productes que serveixen per a recordar aquell moment o per a portar aquell “pongo” a algun amic o familiar proper.

La normativa vingent sobre la venda d’aquests records a Tarragona sembla però que no ha quedat prou especificada i una norma confosa ha aixecat polseguera.

La norma sobre l’ocupació de l’espai públic deixa excessivament oberta la interpretació d’un dels seus punts.

Això ha portat a què es pugui interpretar que les botigues de records de Tarragona només podran vendre a partir del pròxim 1 de gener articles relacionats amb la ciutat o amb Catalunya.

Aquest és el fragment en que es parla concretament de la venda de productes propis.

Fragment de la normativa

La manca d’una clàusula clara que especifiqui una possible prohibició i el moment que viu el país han fet que des de diferents àmbits s’hagin encès les alarmes i criticat durament la normativa del consistori tarragoní.

Des de l’Ajuntament, la consellera de Comerç i Turisme, Patrícia Anton ha explicat a Tarragona21 que “el reglament no prohibeix res i que només limita l’ocupació de l’espai públic”  Anton reconeix que es vol prioritzar la venda de souvenirs propis de la ciutat però que en cap moment pot “triar els productes que es venen des de les botigues”.

Facilitar el pas dels vianant a la Part Alta de la ciutat és, segons Anton, el que buscava la normativa redactada des del consistori Tarragoní.

Les reaccions des de diferents àmbits no han trigat en arribar. Des del partit de Ciutadans a Tarragona també s’han sumat a les crítiques per la nova normativa de l’Ajuntamet i reclama al consitori que “deixi de vulnerar les llibertat en prohibir la venda d’aquest tipus d’articles”. El seu portaveu, Rubén Viñuales, considera que l’alcalde Ballesteros “està governant per complaure a una part dels tarragonins oblidant-se de la resta”.

Les xarxes socials han comentat  també des de bon matí, quan La Vanguardia digital ha publicat la noticia, el fet de la possible prohibició dels records que no sigui propis o catalans a les botigues de Tarragona.

Captura de pantalla del twitter oficial de l'Ajuntament de Tarragona

Si la normativa buscava això, o no, potser no ho sabrem mai, el cert és però que els molts articles escrits parlant d’aquesta norma de  l’Ajuntament de Tarragona, han situat a aquest a l’ull de l’huracà tenint en compte el moment que viuen les relacions Catalunya Espanya.

Text:Quim P.Casadesús