.

Josep Poblet ha comparegut acompanyat de Xavier Farriol i Manuel Moya, també imputats. Foto: Enrique Canovaca

“Tenim la consciència molt tranquil·la”. D’aquesta manera ha iniciat la seva intervenció l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, per a defensar-se de la interlocutòria que el jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan, va fer pública, aquest dilluns, i que l’imposa una fiança de 280.000 euros pels contractes amb l’arquitecte Jorge Batesteza.

Poblet ha subratllat, especialment, que la interlocutòria “deixa clar que no tenim cap relació amb Innova” i que “ningú s’ha apropiat de res”, ni es descriuen converses entre càrrecs polítics i tècnics per modificar la construcció del Centre d’Atenció Primària (CAP). L’alcalde i regidors de Vila-seca presentaran un recurs contra la fiança, que consideren “desproporcionada”, i esperen que el recurs de competència territorial a l’Audiència Provincial tiri endavant.

“La feina del senyor Batesteza va ser importantíssima i no hi havia cap tipus d’incompatibilitat”, ha indicat Josep Poblet, qui ha subratllat que, fins i tot, el propi jutge indica “la seva innegable capacitat tècnica i experiència”. Segons l’alcalde de Vila-seca, la interlocutòria demostra, clarament, que el seu ajuntament no té cap relació amb Innova i que en tot cas la investigació se centra en uns contractes de 58.815 euros més IVA. Davant d’aquesta quantitat, Poblet considera encara més “indignant” que el jutge els hi hagi imposat una fiança tan elevada. Aquest dimarts a la tarda, hi haurà una reunió per valorar com fer front a aquests diners.

Poblet ha qüestionat amb fermesa els arguments del jutge que acusa el consistori de fraccionar els imports dels cinc contractes amb Batesteza per escapolir-se del concurs públic. “Els contractes són en quatre anys i no en quatre mesos”, ha puntualitzat l’alcalde de Vila-seca, per després argumentar que va ser el seu govern qui va avançar els diners per poder tirar endavant l’obra i que aquesta s’anava fent en fases, en funció de les demandes del departament de Salut. A més, ha subratllat que els ajuntaments no tenen assessors tècnics de la vàlua de Batesteza, perquè “no estem preparats per fer aquestes obres”.

“A Batesteza no se’l va contractar per agilitzar res, sinó per fer una bona feina que està acreditada. La nostra actuació va ser correcta”, ha insistit Poblet, qui ha lamentat la imputació de l’arquitecte municipal, Rafael Bertran -“la meva confiança és total i absoluta”, ha dit- i ha remarcat que a la interlocutòria “no es fa cap referència a cap regidor o alcalde sobre converses referents amb tècnics”, que poguessin modificar el procés de contractació. Segons Poblet, el jutge reconeix implícitament que “ningú s’ha apropiat de res”. De fet, “vam aconseguir un estalvi en l’obra de 731.000 euros”, ha afirmat.

Malgrat no voler entrar en un enfrontament directe amb el magistrat, Poblet sí creu que la interlocutòria feta pública aquest dilluns és una resposta al recurs de competència territorial presentat per ell mateix i els sis regidors implicats en el cas. A més, ha acusat Diego Álvarez de Juan de dir coses “falses”, com el fet que la redacció de l’avantprojecte s’hagués encarregat dues vegades, la segona a Jorge Batesteza.

‘Estic al límit de les meves forces’

Visiblement emprenyat, Poblet també s’ha referit a les conseqüències personals que aquestes diligències judicials comporten: “Tenim sentiments, famílies i una vida a protegir. Estem tranquils i indignats. Ens estan fent molt de mal i em dol. Estic al límit de les meves forces i em fa por no poder aguantar la pressió”, ha assegurat. Això sí, l’alcalde de Vila-seca ha volgut deixar clar que no se li ha passat pel cap dimitir. Més bé les seves paraules anaven referides al seu estat de salut.

Poblet ha dit no trobar explicació pel que qualifica com a “setge”, ha reclamat que “algú aturi aquesta actuació desproporcionada” i s’ha preguntat si això “és un càstig per la feina ben feta”. En un exercici de transparència, l’alcalde de Vila-seca ha explicat que tota la documentació relacionada amb Batesteza estarà a disposició de qualsevol ciutadà, cada dia, entre les 10 i les 2 del migdia, amb l’atenció d’un funcionari. “No tenim res a amagar”, ha conclòs.

Reusdigital / Grup de Diaris Digitals de Catalunya