.

Restes de brutíssia al riu Francolí

El passat dimecres 2 de juliol, després d’un episodi de pluja torrencial, les clavegueres dels barris de Sant Salvador i Sant Ramon es van col·lapsar i en conseqüència una gran quantitat d’aigües fecals van arribar fins al Francolí. Segons l’entitat Mare Terra-Fundació Mediterrània, aquest fet, que es repeteix cada vegada que es donen aquestes circumstàncies meteorològiques, va deixar el riu ple de residus sòlids que s’aboquen al vàter com compreses, bastonets, papers, bolquers, etc.

Aquest problema sorgeix degut a dues raons concretes: “la incapacitat del sistema per a recollir totes les aigües generades durant episodis de pluja al clavegueram i el fet que no existeix separació entre les clavegueres pluvials i les d’aigües negres”, afirma l’entitat presidida per Angel Juárez.

La gran problemàtica existent a la ciutat de Tarragona arran de la manca de recursos hídrics (que ens fan dependre d’un bé que ve de 100 quilòmetres al sud), “encara no ha fet reaccionar els nostres dirigents a l’hora de començar a buscar solucions locals davant la carència d’aquest recurs tan vital”. “La contaminació i salinització dels pous locals des de fa dècades, l’increment de la població o els excessos en l’ús de les aigües del Francolí condueixen Tarragona a una complicada situació”, ja que “ningú pot saber com serà el nostre futur hídric quan el canvi climàtic sigui més sever”.

Mare Terra exigeix ​​a les administracions competents que elaborin un inventari amb l’estat actual dels pous pròxims al Francolí, especialment els més propers a Tarragona. Només així es podrà saber quin grau de contaminació pateix actualment el riu i els aqüífers i qui és el responsable d’això. A més, l’entitat demanda que s’estudiïn alternatives per recuperar els pous que es troben en mal estat.