.

Foto de família ed les empreses que formen la nova companyia. Al centre de la imatge, Anne Berg, directora de BASF Espanyola a Tarragona

La multinacional química alemanya BASF preveu posar en marxa la seva estació intermodal de mercaderies al polígon petroquímic de Tarragona durant el primer trimestre de 2017, dos anys després del que tenia inicialment previst.

La data de posada en marxa, segons reconeix la companyia, està condicionada per l’inici de les obres del tercer carril ferroviari que porti l’ample europeu a Tarragona i el seu calendari d’execució.

Tot i que encara no hi ha data d’inici de la construcció, BASF ha constituït la societat Combiterminal Catalonia SL, una ‘joint venture’ amb Contank SA, Hoyer España SA, Schmidt Holding Gmbh i Tradillo Inversiones SL -del grup Pañalón- perquè construeixi i operi l’estació.

Avui s’ha constituït l’empresa Combiterminal Catalonia, SL, que construirà i operarà l’estació intermodal de mercaderies dins del centre dels terrenys del centre de producció de BASF Espanyola al polígon petroquímic de Tarragona.

L’empresa s’ha constituït como una ‘joint-venture’ entre les empreses BASF Española S.L.U., Contank S.A., Hoyer España S.A., Schmidt Holding Gmbh i Tradilo Inversiones S.L. (empresa del Grup Pañalon).

Segons la previsió oficial quant a l’inici de les obres del tercer carril i el calendari d’execució del projecte, la companyia espera poder tenir la terminal en funcionament durant el primer trimestre de l’any 2017.

Actualment no existiex una data concreta per a l’inici de la construcció de la terminal, donat que la mateixa està supeditada a l’arribada de l’ample de via internacional (UIC) a Tarragona. Amb un volum d’exportacions en continu creixement per al sector químic, les mercaderies, tant d’entrada com de sortida, ja no tenen a la península como a únic origen o destí, sinó que se situen en els mercats d’Europa.

La construcció de la terminal suposarà una inversió de prop de 30 milions d’euros. La terminal “estarà completament oberta a les mercaderies d’empreses terceres, que amb el seu ús podran beneficiar-se d’uns costos logístics menors i per tant augmentar la seva competitivitat”, i estarà dotada “de les instal·lacions necessàries per assegurar la màxima qualitat del servei”, subratlla la nova companyia.

El projecte bàsic preveu disposar de tres vies de 520 metres de longitud, capacitat de vuit trens al dia i de moure 120.000 contenidors a l’any. És obert a tot el sector industrial del territori, amb disponibilitat les 24 hores del dia.

L’ample de via internacional

La diferència de l’ample de via espanyol i internacional “penalitza econòmicament” el transporte de mercaderies per ferrocarril entre Espanya i la resta d’Europa, de tal forma que el percentatge de transport per ferrocarril a Espanya és molt més baix que en els països centreuropeus. Per tot això, l’adaptació a l’UIC i la construcció de l’estació intermodal “posicionarà de manera competitiva en termes logístics la producció fabricada en Tarragona respecte als mercats europeus”.

“El projecte d’estació intermodal en el site de BASF a Tarragona suposa una inversió que generarà noves oportunitats per al territori, com la creació de nous llocs de treball directe i possibles futures inversions”. Els avantatges del transport de mercaderies per ferrocarril “estan demostradas tant des del punt de vista dels costos com de la seguretat i la reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera i l’augment de seguretat en el transport”.