.

Actuació dels grallers 'Mans petites els Maginets' i la Cobla d'Instruments Tradicionals 'Les Inxetes', a càrrec de l'Aula d'Instruments Tadicionals de l'Escola Municipal de Música de Tarragona. Foto: ACN

Actuació dels grallers 'Mans petites els Maginets' i la Cobla d'Instruments Tradicionals 'Les Inxetes', a càrrec de l'Aula d'Instruments Tadicionals de l'Escola Municipal de Música de Tarragona. Foto: ACN

Des d’ara i fins la matinada, més de cent biblioteques d’arreu de Catalunya escalfen motors per al Sant Jordi amb lectures amb veu alta, jocs, música o tertúlies literàries. Organitzada pel Departament de Cultura, la segona edició d’aquesta peculiar revetlla proposa un extens programa d’activitats. N’hi ha per triar i remenar, dirigides a tots els públics i edats. Animació per als més menuts, trobades entre lectors lletraferits o -per què no?- una primera visita a les biblioteques per aquells qui encara no les coneixen. En aquesta segona edició, la revetlla s’ha agermanat amb la gastronomia i la biblioteca de Cervera acull el lliurament d’un premi que busca la millor recepta inspirada en llibres.

Allà on millor es respira literatura és a les biblioteques. I la Diada de Sant Jordi és una clara oportunitat per reivindicar-ne el seu paper. Per això, per segona vegada, aquest 2014 el Departament de Cultura ha organitzat de nou la Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques. N’hi prenen part més d’un centenar d’arreu del país, que des d’ara i fins a la matinada organitzen tota mena d’activitats.

Cada biblioteca ha proposat una activitat específica. El programa és extens i de propostes n’hi ha per triar i remenar. L’objectiu és convertir-se en punt de trobada de lectors i escriptors, però també atraure aquells altres que generalment no hi solen posar els peus.

Per saber què es fa a cada lloc, Internet i el mòbil són un bon aliat. I és que, gràcies a una col·laboració amb la UOC, es pot consultar tant la geolocalització com la programació de cadascuna de les biblioteques.

N’hi ha prou amb fer un repàs a vista d’ocell per diferents llocs del territori per veure com hi ha propostes adequades per a tots els públics. Tallers infantils, xocolatades o contes en veu alta són les que es dirigeixen als lectors més menuts. I per als grans, el programa inclou tertúlies per als més lletraferits, rutes literàries, revetlles amb coca i cava mentre es conversa sobre llibres, lectures dramatitzades o concerts

Un dels actes més complerts, i que sintetitza l’esperit de la revetlla, té lloc a la biblioteca pública de Tarragona. Des de les cinc de la tarda i ben bé fins a la mitjanit, s’hi fan més d’una desena d’activitats, que apleguen en aquest sol espai un berenar popular, diversos concerts (de gralla i cançó catalana, entre d’altres), un mercat de contes i obres de teatre.

Càsting, homenatges i tricentenari

Entre les propostes per a aquesta segona revetlla, n’hi ha algunes de curioses. A Falset, per exemple, conviden els lectors a anar disfressats a la biblioteca. L’objectiu és participar en un càsting per escollir princesa, príncep i drac per participar en una escena d’una obra de teatre aquest Sant Jordi. I a les Terres de l’Ebre, la biblioteca d’Ulldecona ha impulsat un ‘photocall’ en què es convida tothom a fotografiar-se amb el llibre que vol recomanar per a la diada.

A Hostalric (Selva), els nens d’entre 6 i 12 anys construeixen plegats el drac de la llegenda de Sant Jordi. I a Girona, la biblioteca Antònia Adroher aprofita la revetlla per retre homenatge a l’escriptora i poetessa Joana Raspall. S’hi fan lectures en veu alta de la seva obra per part d’escoles, instituts i associacions del barri.

La directora de la biblioteca, Sílvia Ferrer, diu que la revetlla és “un bon preàmbul” de cara al Sant Jordi. Explica que, amb la lectura de poemes de Raspall, han volgut recordar una poetessa que ha deixat un llegat “que arriba tant als nens com al públic adult”. Entre els assistents a aquesta revetlla, hi havia també l’escriptora Maria Mercè Roca, que també ha llegit un poema. “És una iniciativa fantàstica, que permet crear caliu i portar la festa de Sant Jordi a tots els barris de la ciutat”, ha dit.

La commemoració del tricentenari també té lloc dins la programació de la segona Revetlla de Sant Jordi. Entre d’altres, a les biblioteques de Platja d’Aro (Baix Empordà) i d’Alcarràs (Segrià). Al primer municipi, aquest vespre s’hi fa una lectura dramatitzada del ‘Victus’ d’Albert Sánchez-Piñol, un acte que comptarà amb la presència de l’escriptor. I a Alcarràs, la biblioteca acollirà la conferència ‘Catalunya i la Guerra de Successió’. La xerrada anirà a càrrec del director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro.

Receptes amb gust de llibre

Un dels plats forts d’aquesta segona revetlla a les biblioteques té lloc a Cervera. Aquí, s’hi lliura el primer premi ‘Gust de revetlla’, que ha maridat literatura amb gastronomia. L’objectiu del concurs, que ha comptat amb la col·laboració de la cuinera Ada Parellada, és buscar la millor recepta gastro-literària inspirada en llibres de les biblioteques.

Els guanyadors d’aquesta primera edició han estat, en la categoria d’adults, la ‘Tapa Pitarra’, inspirada en l’obra teatral ‘El Cantador’ de Pitarra elaborada per un grup de lectura de Cervera. Una de les membres del grup, Àgata Alegre, ha explicat que la tapa conté pa, fuet, oli d’oliva, codonyat, ametlles, pebrot escalivat, sal i pebre. Alegre ha valorat molt positivament l’experiència per al grup alhora de pensar en què els inspirava a la cuina una obra literària. La tapa també compta amb la decoració d’unes baules en homenatge als colls de Cervantes i a la seva obra literària.

En la categoria familiar, el plat que ha guanyat ha estat una mousse de maduixes, nata i xocolata picant que s’ha inspirat amb el conte de ‘Els tres bandits’. Dos dels nens que han participat en l’elaboració del plat, en Jofré Torné i l’Ona Ortíz, també de Cervera, han explicat que s’ho han passat molt bé fent el plat i que els ha agradat poder barrejar la lectura i els postres que més els agraden per idear la proposta que ha resultat guanyadora.

Aquesta primera edició del premi ‘Gust de Revetlla’ ha comptat amb la participació d’una trentena de propostes culinàries d’arreu de Catalunya. Els guanyadors s’enduran un pastís i també un sopar al restaurant de la cuinera Ada Parellada, a Barcelona.