.

El tinent d'alcalde de Serveis a la Persona, Javier Villamayor; amb Romà Solé i Josep Boronat

El Festival Eclèctic torna a Tarragona del 27 de novembre al 5 de desembre n la seva quarta edició. Les dates escollides no han estat a l’atzar, s’ha buscat que coincideixi ab algun esdeveniment important. Així, durant la setmana de l’Eclèctic també es celebra, el 3 de desembre, el dia mundial de les persones amb discapacitats. En aquesta és la quarta edició s’espera superar les xifres dels darrers anys. L’última edició va ser el passat maig del 2013, en la qual hi va participar 232 artistes en setze espectacles diferents, als quals hi van assistir més de 2.000 espectadors. El tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Javier Villamayor, s’ha mostrat convençut que aquest any es superarà la xifra d’assistents ja que “el festival va adquirint protagonisme amb el pas de les edicions i té una tendència a l’augment, tant en artistes com en espectadors”.

Amb un pressupost superior als 20.000 euros, els espectacles de l’Eclèctic d’aquest any es centraran, novament, al Metropol. Igualment, s’incorporen altres espais a part del teatre com el Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, la Sala Zero, la Sala d’Actes de la ONCE, el Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau i el Centre Cívic de Bonavista. Els espectacles seran d’accés gratuït, en excepció de la representació Fòssil del 5 de desembre, què s’ha de comprar ticket.

El festival vol esdevenir un referent territorial  pel que fa als espectacles  i festivals que protagonitzen les persones amb discapacitats. En aquesta edició s’organitzen més de vint activitats culturals de dansa, música i teatre. A més, també hi haurà cicles de conferències, tallers i xerrades on es parlarà dels avenços que hi ha en matèria política d’incursió social de les persones amb discapacitat.

Villamayor ha comentar que els objectius per aquesta quarta edició són, primerament, crear un espai de descoberta mútua entre els espectadors i les persones que tenint alguna discapacitat, volen ser protagonistes i actuar d’una manera convençuda en el món de les arts. També es vol apropar als centres educatius com la Universitat, escoles de secundària o primàries, el fet que “en el món la discapacitat hi ha molta feina en matèria artística que s’està fent en la nostra ciutat”. En tercer lloc, el tinent d’alcalde ha remarcat el fet que tothom pot actuar al festival i que cada vegada hi ha més proliferació d’entitats que protagonitzen persones amb discapacitat”.

“Aquesta edició va a la recerca d’un públic jove, universitari. És l’aposta perquè aquesta edició sigui més exitosa encara” ha afirmat el tinent d’alcalde. Així, també s’organitzaran activitats nocturnes musicals. A la Sala Zero hi participaran dos dj amb música; un francès afincat a València i un tarragoní, membre del taller La Muntanyeta.

El Romà Solé, membre de la Fundació Muntanyeta, ha destacat la singularitat de les matinals als centres cívics, on “tant la paltea com l’escenari s’abocaran a una descoberta mutua tant artísticac com humana” afegint que “és una forma de sensibilització genial pels que pensem que hem d’avançar i anar més enllà”.