.

L'alcalde de Torredembarra, junt al regidor d'Hisenda i la primera tinenta d'alcalde, en una imatge d'arxiu

L’Ajuntament de Torredembarra té previst aprovar aquest dijous els pressupostos municipals de 2014, que tot i estar marcats per la contenció de la despesa, aposten per incrementar les partides de Benestar Social, en el context de la forta crisi i de les demandes socials derivades d’ella. L’aportació a Benestar Social, així, pujarà un 25 per cent respecte a  2013 i serà l’increment “més significatiu” del pressupost, en paraules de l’alcalde, Daniel Masagué. Seran 350.000 euros. L’alcalde ha presentat avui a la premsa les xifres del pressupost, acompanyat del regidor d’Hisenda, Santiago Ardèvol; la primera tinenta d’alcalde, Francina Falguera, i els regidors José Oviedo i Elia Rodríguez.

Masagué ha definit els pressupostos com “pensats per la gent”. L’aposta per Benestar Social es traduirà, a més, en la creació d’una taula social que es presentarà properament.

El pressupost consolidat sumarà 22,2 milions d’euros, molt similar al de 2013. La contenció ha estat la norma de les diferentes partides i especialment perquè el consistori ha d’assumir més costos (com ha succeït en 2013 amb l’increment de l’IVA, IVA que han d’assumir els consistoris, però també amb l’increment de carburants o de la llum), mentre la part més important de la despesa, que és fixa, no es pot reduir.

També en 2014 hi haurà novetats en la neteja, amb el nou contracte, que provocarà més despesa. Així, la contracta es veurà doblada i passarà dels previstos 350.000 euros a 700.000. “Es tracta d’una prioritat per al municipi fer una bona neteja de la vila”, ha destacat l’alcalde.

El capítol d’inversions destina 1.268 MEUR, dels quals 1,1 MEUR van destinats al dipòsit de pluvials del carrer Pere Badia i la resta, a la millora de vials, senyalització, alguna rotonda i els parcs de la ciutat. El consistori té un endeutament del 108% i calcula acabar 2014 haurà reduït la ratio fins al 97,8%. El dipòsit és necessari per la recollida de les aigües pluvials i per evitar inundacions. També s’estudia connectar el dipòsit amb la canalització de la Rasa. El dipòsit compta amb una aportació dels Fons Feder de 500.000 euros.

D’altra banda, es preveu endegar les obres de la piscina amb les aportacions previstes en principi per la teatre, amb un traspàs de partides. També es compta a acabar les obres al clavegueram i aigua del casc antic i la enllestir la connexió amb Altafulla.

Els impostos i el pressupost

El regidor d’Hisenda, Santiago Ardèvol, ha apuntat que els pressupostos demostren que l’increment impositiu de l’IBI no és del 4,9, com deia ERC, sinó “del dos per cent” quant a impostos directes. L’ICIO es manté com en 2013. D’altra banda, les taxes suposen un increment al pressupost del 0,7%, mentre les tranferències baixen un 0,8%. Justament, la manca de pagament de la Generalitat i el fet que endarrereixi els seus pagaments crea “pressions” a la tresoreria municipal, ha subratllat Ardèvol. És un altre dels problemes dels municipis catalans.

Ardèvol ha afegit que s’ha hagut de “racionalitzar la despesa i buscar noves maneres de generar ingressos” davant del fort descens de l’activitat constructora dels darrers anys i també la notable baixada de les aportacions de les administracions superiors.