.

Fotografia de família del Sant Jordi 2014, a la nova Casa de les Lletres. Foto: Judit Fernàndez

Fotografia de família del Sant Jordi 2014, a la nova Casa de les Lletres. Foto: Judit Fernàndez

La tradicional recepció institucional de Sant Jordi als autors i autores tarragonins ha coincidit aquest dijous amb l’estrena a de la nova seu de la Casa de les Lletres. L’acte no podia ser més apropiat i és que, des de fa anys, el gremi venia reclamant un espai com l’actual, entre les parets de l’emblemàtic antic Ajuntament, als peus de la Catedral de Tarragona.

En el torn dels parlaments, i enmig d’un nodrit grup d’escriptors que durant la Diada es van passar el dia signant llibres a la Rambla Nova, s’ha posat en valor tant el nou recinte de la Casa de les Lletres com les funcions que s’hi han de dur a terme. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha iniciat el seu discurs amb un recordatori per dues figures de la literatura que ja no hi són, com Gabriel García Márquez i el tortosí Gerard Vergés. El batlle ha reconegut que en els temps que corren “no sempre és fàcil” impulsar iniciatives com la Casa de les Lletres i ha explicat que el projecte es va pensar el 2007, a Frankfurt, on van visitar l’equivalent d’aquest equipament a la ciutat. Allà estant, van veure la necessitat que Tarragona disposés d’un espai de característiques similars.

Set anys després, ha resolt, “ha estat possible”. Amb tot, Ballesteros també ha matisat que la Casa de les Lletres “és molt bonica i està molt ben situada, però només són pedres. Cal donar-li vida”, ha etzibat.

En la mateixa direcció ha pronunciat la conferència inaugural la degana de l’escriptura tarragonina, Olga Xirinacs. Amb més d’una cinquantena de títols a la seva esquena, Xirinacs no només ha fet gala del seu do per la paraula, sinó que ha mostrat al públic un record “entranyable”: un dibuix fet per ella mateixa, al mateix espai que ocupava l’antic ajuntament, on va prendre classes de piano.

Xirinacs, guardonada amb la Creu de Sant Jordi i la medalla de plata de la ciutat de Tarragona, ha repassat alguns dels titulars més amargs que ha donat de si, darrerament, la premsa a la ciutat. Un repàs que ha culminat amb el desig que “es confirmin aquests brots verds dels quals parlen” i amb l’anhel que, a més de ser forts en sol, vins i platja, la ciutat també es doni a conèixer en l’àmbit cultural.

Per últim, Xirinacs ha fet entrega de l’exemplar del seu darrer poemari, editat però pendent d’arribar encara a les llibreries.

Joan Marc Salvat