.

Façana de l'Ajuntament de Tarragona

Façana de l'Ajuntament de Tarragona

La Generalitat s’ha compromès a pagar els 610.000 euros corresponents a la previsió del Fons de Cooperació Local per Tarragona el 2013 i les quantitats que deu a altres 19 municipis del Camp de Tarragona per aquest concepte també del mateix any.

Després d’anunciar que aquesta dotació quedava a l’aire, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha anunciat que el pagament –tant per Tarragona com dels 52 milions d’euros que deu a més de cent municipis de Catalunya– es farà efectiu en tres anys. En un primer moment, la Generalitat havia decidit retallar un 58% la quantitat d’aquest fons per aplicar nous criteris de càlcul per al repartiment.

En concret, el nou repartiment que es va publicar al DOGC del 27 de desembre, en plenes festes de Nadal i amb els ajuntaments tancant l’any fiscal, deixava fora ciutats com Tarragona al·legant l’absència d’aportació per la manca de disponibilitat pressupostària. Així mateix, la mesura castigava els municipis amb més ingressos procedents de l’Estat, com seria el cas de Tarragona i donant prioritat a les localitats més petites.

De moment, l’Ajuntament de Tarragona ha hagut de posar de la seva butxaca 610.935 euros per a despeses corrents a l’espera de rebre la diferència. Una situació que colla encara més les arques municipals, tal i com va declarar a aquest mitjà, el tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Pau Pérez: “El deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Taragona ronda els 13 milions d’euros i això crea forces tensions de tresoreria. I, a més, provoca que els nostres proveïdors no cobrin quan toca i els ciutadans de Tarragona assumeixin uns costos que no els pertoca”.

A la demarcació de Tarragona són una vintena els ajuntaments que estaven pendents d’aquesta situació, entre els quals destaquen Torredembarra, Altafulla, Reus o Cambrils. En conjunt, fins a 109 municipis catalans es troben a data d’avui en aquesta situació i molts d’ells han presentat recursos al respecte.

37 milions d’euros pels municipis més petits

L’any passat, els Fons de Cooperació Local van patir una reducció del 60% i el Govern va decidir destinar els 37 milions d’euros restants als municipis petits, ja que els grans, segons ha argumentat Ortega, van rebre importants bestretes de l’Estat, de fet superiors al que havien de rebre per part de la Generalitat. L’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes (PPC), ha recriminat que el Govern comuniqués a alguns ajuntaments només quatre dies abans d’acabar l’any que no rebrien res del Fons de Cooperació Local.

A causa de les tensions pressupostàries, el Govern va retallar el Fons de Cooperació Local del 2013 en un 60%, i alhora va decidir canviar els criteris de repartició dels recursos. En lloc de fer una retallada lineal del 60% en les aportacions a tots els municipis, va decidir prioritzar els ajuntaments més petits i que tenen una dependència més gran d’aquest fons en els seus pressupostos, deixant a zero als consistoris més grans, ja que aquests havien rebut recursos per part de l’Estat, en alguns casos amb quantitats molt superiors al que havien de rebre de la Generalitat. I ha posat l’exemple de Badalona, que tenia pressupostada una aportació del Fons de Cooperació Local d’un 700.000 euros, però ha rebut aquest 2013 uns ingressos per valor de 5,6 milions d’euros per part de l’Estat.

La vicepresidenta ha anunciat que aquests recursos que han deixat de cobrar alguns ajuntaments, els més grans, els rebran en els propers tres anys.

Ortega ha reconegut aquest dijous en sessió parlamentària que aquests ajuntaments comptaven amb els recursos de la Generalitat, perquè els havien pressupostat, però han rebut ingressos extra que compensen de sobres el que han deixat de percebre de la Generalitat. “Aquest és el criteri que vostè en diu innovador, però jo li dic de justícia, de tenir una visió global del país”, ha dit la vicepresidenta a Reyes, a qui ha preguntat si preferia que el Govern donés 200.000 euros a Badalona quan ja ha rebut més de cinc milions de l’Estat, deixant sense recursos els consistoris petits.

“Vostè m’està demanant que amb aquesta nul·la disposició de recursos, el que hauríem de fer és prendre compromisos que no podem complir? O m’està demanant que reduïm linealment el 60% de tots els ingressos a tots els ajuntaments? Hem de deixar de donar fons a municipis que han vist reduïda la seva participació en els ingressos de l’Estat? No ho faré”, li ha etzibat.

Prèviament, Reyes, que és alcalde de Castelldefels i per tant part afectada, ha recriminat a Ortega que hagin deixat alguns municipis a zero, canviant els criteris de repartició, i a més ho hagi avisat en una resolució del 27 de desembre, “quan l’administració està pràcticament de vacances”. “I ara que han de fer els ajuntaments amb aquests serveis que han pagat gràcies a aquest fons? Aquestes ajudes que hem donat per pagar els rebuts de la llum, les beques menjador, li demanem que ens tornin els diners?”, ha preguntat.