.

Joaquín Ruiz de Arbulo és membre del comitè científic del Congrés

Amb la celebració del segon Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, Tarragona21 ha parlat amb  Joaquín Ruiz de Arbulo, membre del comitè científic del Congrés i professor de la Universitat Rovira i Virgili. Ruiz de Arbulo defensa la creació d’un consorci que defensi una política unitària per lluitar i conservar el patrimoni històric de la ciutat de Tarragona.

Acaba de començar el congrés, què oferiu?

Ja hem començat, tenim de moment 160 persones i segurament arribarem al voltant de les 200, incloent estudiants que s’escapen de la universitat una estona i també tenim actes oberts, algunes ponències les desplacem a última hora del dia perquè la gent de la ciutat que tingui interès per veure i viure conferències entorn la figura d’August, hi pugui assistir.

Quins objectius teniu?

Els objectius de la reunió científica sempre són, primerament, presentar les novetats, poder discutir-les i finalment publicar-les l’any vinent. Per això ens reunim historiadors i arqueòlegs de la zona, de diferents jaciments arqueològics d’Espanya i també de Itàlia i França; i així conèixer quines són les últimes troballes o plantejaments que s’estan fent en les investigacions.

Per què fer conferències per a tothom?

Senzillament es tracta que la gent pugui participar. Normalment, els congressos són per especialistes. Però no és el mateix fer un congrés d’economistes que no fer a Tarragona un de mon romà. Els tarragonins coneixem el patrimoni de la ciutat gràcies en bona part al Tàrraco Viva, la qual veiem que desperta passions entre els ciutadans. Amb aquestes conferències es vol obrir unes de les nostres sessions  perquè a tothom què li interessi, pugui veure com és un congrés des de dins.

Es podria organitzar aquest congrés de manera anual?

Realment seria molt dur. Ara el congrés funciona, consisteix en un any fer el congrés per a l’any següent fer la publicació del meu estudi. És a dir, aquestes reunions són la primera part on presento el meu estudi als col·legues. Aquests, si hi ha alguna cosa a debatre o possible modificació, ho parlem i d d’aquesta manera puc acabar de completar aspectes que no havia tingut en compte per finalment, l’any vinent poder-ho publicar.

Com es troba la protecció del patrimoni a Tarragona?

Estem treballant molt, s’està intentant fer bé però és pot fer millor. Potser encara a Tarragona ens manca una política més unitària, de la qual d’alguna manera aquest congrés pot ser un primer pas. Gràcies a Mútua Catalana és la primera vegada que totes les institucions amb responsabilitats en patrimoni a Tarragona ens unim per fer una iniciativa conjunta. Fins ara, no l’havíem fet mai, i és curiós que hagi estat un ens neutral el que ho hagi plantejat.

Què s’ha de tenir en compte en la conservació del patrimoni?

El patrimoni funciona com si fos un triangle de tres vèrtex. El primer és investigar, generar coneixement. Si no sabem com funcionava l’antiguitat, quines restes són importants i quines no, difícilment podrem anar al segon vèrtex. El segon consisteix  la conservació i restauració del nostre monumental patrimoni. Dificilment si no coneixem la importància deles coses no podrem conservar-les. El tercer vèrtex és la divulgació del patrimoni, el qual una vegada conegut i conservat, s’ha de donar a conèixer a la població perquè el puguin gaudir. Això ha de funcionar sempre lligat, no té sentit que només fem investigació si no conservem ni difonem. Es tracta que aquest triangle no es trenqui.

Com podem tirar endavant i donar importància a aquesta política unitària?

A Tarragona, des de fa anys, s’està treballant en la creació d’un consorci per treballar plegats. S’ha de tenir en compte que hi ha moltes entitats que actuen per la conservació del patrimoni: URV, Entitats Municipals, Generalitat, Arquebisbat, Autoritat Portuària, Consell Comarcal, Societat Arqueològica, Museus…

En què consistirien les funcions?

Es tractaria tracta de poder establir uns mecanismes per saber quines són les responsabilitats de les diferents entitats, a què estan dedicant la seva feina concretament per poder complementar la feina i treballar plegats. És una idea que pot ser realment útil

Aquest congrés suposa un pas més per la creació d’aquest consorci?

Sí, diguem que és una mostra de que es poden fer coses plegats i que, si treballem junts, els resultats són millors. Ciutats com Mérida o Córdoba són un exemple dels bons resultats d’un consorci.

Per quan estarà llest?

No hi ha un termini establert per la creació, potser la situació política actual no és la més adient amb tants moviments. Igualment, es pot veure com una política de futur, un element del qual quan es parla a nivell polític i informal tothom hi està d’acord, factor favorable. Però hem de trobar la forma de com fer grans projectes col·laboratius i vetllar per la protecció del nostre patrimoni

Per què han de donar importància els tarragonins a aquest congrés?

Perquè tots som part de la nostra història, a la nostra epidermis està escrit el perquè de la nostra cultura i la nostra forma d’actuar. Tot el que som a Tarragona és fruit de molts segles que ens han condicionat i ens han fet com som. Tenim unes arrels que els tarragonins podem veure mentre passegem, per tant amb aquest congrés donem vida i posem cares als monuments. D’aquesta manera, és més fàcil entendre com era la societat que els va fer i perquè nosaltres som com som.

AnnaMG

/* JS para menú plegable móvil Divi */