.

Espanya, un cop més, a la cua d'Europa.

Espanya, un cop més, a la cua d'Europa.

Grècia i Espanya encapçalen la llista de països menys capaços de reduir la pobresa infantil a través dels ajuts socials que dispensen, segons l’informe ‘Pobresa infantil i exclusió social a Europa’ que ha presentat l’oenagé Save the children aquest dimarts a Madrid. L’estudi indica que entre el 2008 i el 2012 el nombre d’infants en risc de pobresa i exclusió social a Europa va augmentar en gairebé un milió, i que d’aquests, la meitat s’han detectat només en un any, entre el 2011 i el 2012. En total, segons els responsables de l’informe, a Europa hi ha prop de 27 milions de nens i nens en risc de pobresa o d’exclusió social.

Pel que fa al cas concret de l’Estat espanyol, l’informe indica que abans de les prestacions socials el percentatge d’infants que viuen sota el llindar de la pobresa és d’un 36,8%, percentatge que amb els ajuts socials es redueix fins al 29,9%. A Irlanda, país que ha viscut una situació de crisi similar a l’espanyola, el nombre inicial és molt més alt, el 49,1% dels infants, però el posterior, el que resulta després de l’aplicació dels ajuts socials, és molt menor, un 17,1%.

Així, el 29,9% de nens que malgrat els mecanismes de l’Administració continuen patint risc de pobresa o d’exclusió social situen l’Estat espanyol en segona posició de la llista de països europeus amb major taxa de nens i nenes sota el llindar de la pobresa, només superat per Romania. Save the children també puntualitza que si a més tenir en compte els ingressos dels pares es consideren el nivell de feina de la llar i el de privació de material, la taxa de nens i nenes en risc d’exclusió social i de pobresa puja fins al 33,8%, més de 2,8 milions d’infants.

Save the children recorda que l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha alertat en un informe presentat el març passat que Espanya és el país dels que formen part d’aquesta entitat on més han augmentat les desigualtats socials. A més, l’oenagé recorda que l’Estat espanyol també és capdavanter en abandonament escolar (25%) i que, al costat de Grècia, és el país europeu on les famílies destinen més diners a cobrir les despeses de l’habitatge, fet que limita la despesa en altres àmbits com ara la cultura o el lleure.

El percentatge de nens que viuen en llars que gasten més del 40% dels ingressos disponibles en costos de la casa és d’un 20,5% a l’Estat espanyol. La mitjana de la Unió Europea és de l’11%.