.

Blue Ocean A. Foto: naucherblospot.com

Blue Ocean A. Foto: naucherblospot.com

Els sis mariners del vaixell Blue Ocean A estan disposats a retornar al seu país d’origen, Síria, sempre i quan se’ls hi paguin les nòmines pendents. Si es compleix aquesta condició anunciada pels mariners, membres de la Brigada d’Estrangeria de la Comissaria Provincial del Cos Nacional de Policía, acompanyats per representants de l’empresa consignatària, se’n farien càrrec del seu retorn a Siria.  No es descarta, però, que algun dels mariners restants sol·licitin asil polític a Espanya.

Al voltant de la situació generada pel Blue Ocean A, el vaixell portava fondejat a les immediacions del Port de Tarragona des del passat 29 de septembre. La seva tripulació està formada, majoritàriament, per mariners de nacionalitat síria. Després del primer avís, que es produir el dimecres 28 d’octubre a darrera hora de la tarda i en el qual s’informava que 7 mariners s’havien llançat a la mar, es va activar una operació de rescat en la que varen prendre part les embarcacions Limasierra i la Salvamar Diphda, així com l’helicòpter Helimer 204, de Salvament Marítim; la patrullera Río Francolí, del Servicio Marítimo de la Guardia Civil; i les embarcacions Llampuga i Lluerna de la Policía Portuària de Tarragona.

Mentre es produeix aquesta actuació, la màxima autoritat del vaixell, el capità, va demanar ajuda policial a Capitania Marítima ja que, segons la seva versió, hi havia un motí a bord protagonitzat per 5 mariners. Aquesta denúncia fa que Capitania Marítima indiqui al vaixell que està obligat a fondejar de nou. Davant aquest canvi d’escenari, Capitania Marítim informa a Subdelegació del Govern i a la Guardia Civil. Amb tots els agents implicats s’estableix com a punt de trobada per gestionar la situació el Centro Local de Coordinación de Salvamento a l’edifici de Port Control on es manté un briefing permanent i es decideix actuar en dues vies paral·leles. Per un cantó, i en una embarcació de Salvament Marítim, es dirigeixen al Blue Ocean A membres de Capitania Marítima així com agents de la Guardia Civil de paisà i un representant de l’empresa consignatària per tal de negociar una entrega amistosa amb els presumptament amotinats que, segons la versió del capità del vaixell, són 6 i “molt perillosos”.

Aquests 6 mariners desembarquen i són traslladats al Centro Local de Coordinación de Salvamento. Acte seguit, 8 agents de la Policía Judicial i del Servei Fiscal de la Guardia Civil, acompanyant al Capità Marítim, es desplacen amb la patrullera Río Francolí fins al Blue Ocean A, on es realitza un recompte dels mariners que haurien d’estar al vaixell i dels que realment hi són, fent pal.lès que en falten 3. S’inicia la corresponent recollida d’informació per esclarir els fets ocorreguts entrevistant-se, per separat, amb el capità del vaixell, el cap de màquines i el segon oficial. Mentre el cap de màquines sosté no tenir coneixement del què havia passat, el capità es manté en les seves declaracions i el segon oficial nega la versió del capità afirmant que en realitat es tracta d’un problema d’índole laboral. La diferència de versions entre el capità i el segon oficial varen fer que fossin traslladats a dependències policials per tal de prendre’ls-hi declaració.

El fet que hi haguessin tres mariners sense localitzar en aquell instant i que el capità del vaixell no hagués informat, presumptament, com calia d’aquesta situació féu que la màxima autoritat del vaixell passés a disposició judicial.

Val la pena destacar que la Comandància de la Guardia Civil a Tarragona, davant el presumpte motí, havia sol·licitat un equip d’intervenció dels Grups de Reserva i Seguretat (GRS) de l’Institut que finalment, i davant el caire que havien pres els esdeveniments, no fou necessari que intervingués.