.

Els autors, Pedro Nogales i José Carlos Suárez -els dos primers per la dreta-, durant la presentació del llibre

La seu del Consell Comarcal ha estat aquesta tarda l’escenari de la presentació del llibre ‘El nostre Cinema Paradiso. Els inicis del cinema als pobles del Tarragonès’, un volum editat per Arola i becat en el Premi Tarragonès d’Investigació i obra de dos estudiosos i amants del cinema local i comarcal, els historiadors Pedro Nogales i José Carlos Suárez. Membres destacats de la Unitat del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili, els dos autors s’ha dedicat a desbrossar tota la informació que han pogut compilar de l’arribada del cinema als 22 municipis de la comarca fins a la Guerra Civil, aquella part més difícil de localitzar.

Fonts orals, però també molta documentació localitzada: “Sorprèn la gran quantitat d’informació que hi ha als arxius municipals sobre el cinema local”, recordava Nogales, informació com la localització al Morell d’un expedient per al tancament d’un cinema. És un llibre amb “conclusions brillants”, que “ha obert el camí dels estudis del cinema català”, subratllava en la presentació l’historiador del cinema Josep Maria Caparrós.

Els inicis de l’exhibició al Tarragonès vénen marcats per l’empenta d’uns emprenedors pioners i per l’interès més cultural que econòmic a exhibir els films. Els locals eren ateneus, entitats i col·lectius que de vegades implicaven formacions polítiques, conservadores o progressistes -o directament revolucionàries- com la que va sorgir a la Riera de Gaià amb l’enigmàtic nom de ‘La Bombilla’. També hi hagué una ‘Bombilla’ a Salomó, com informava en la presentació el seu alcalde i vicepresident de la Comissió de Cultura del Consell Comarcal, Antoni Virgili.

Noms i històries retrobades, però també perdudes malgrat que els autors han rastrejat en 33 diaris i revistes de l’època i haver fet entrevistes a supervivents: “No sabem què era el Bol d’Or de Vila-seca”, on s’hi exhibien pel·lícules, recorda Nogales. L’obra recupera fotografies antigues relacionades amb el cinema, principalment de Tarragona, i aventura una segona obra que podria abordar el cinema a la comarca a la postguerra. Després d’aquesta aventura, Nogales i Suárez desitjarien poder repetir-la a les altres comarques tarragonines.

/* JS para menú plegable móvil Divi */