.

L'Hospital de Santa Tecla

La comissió de Salut del Parlament de Catalunya ha aprovat avui, per unanimitat, una proposta d’ICV-EUiA que reclama el manteniment d’una gerència única en els organismes de la sanitat pública a Tarragona. Aquest debat arriba després de la dimissió de l’anterior gerent de GiPSS, que també ho era de l’ICS, i de que membres de la xarxa privada Santa Tecla formin part del consell d’administració d’aquesta empresa pública.

L’acord parlamentari demanava integrar la gestió de GiPSS amb la de l’ICS, de la mateixa manera que s’ha fet amb les empreses públiques lAS i GSS de Girona i Lleida, amb una gerència única com a mesura “d’estalviar costos i millorar els serveis”, tot i mantenir i racionalitzar els llocs de treball d’atenció directa i reduint els càrrecs directius i d’estructura burocràtica.

També es vol assegurar les vies de representació i de comunicació amb els treballadors en el marc de l’empresa pública GiPSS i assegurar que els membres que formen part del Consell d’Administració “no tenen conflicte d’interessos amb la sanitat privada”, diu el punt. Aquest punt fa referència a la presència de directius de Santa Tecla al Consell d’Administració de GiPSS -que és un operador privat-, començant pel seu màxim dirigent, Joan Maria Adserà, tal i com va denunciar al seu moment Tarragona21.

ICV-EUiA havia presentat aquesta proposta, i diverses bateries de preguntes, a conseqüència del conflicte que es viu a l’empresa pública GiPSS, on hi ha hagut acomiadaments de treballadors i tancament de llits del seu hospital geriàtric al mateix temps que se n’obrien de nous a la Xarxa Santa Tecla. L’últim episodi es va viure a final de l’any passat, quan el gerent únic de GiPSS i ICS, Julio García Prieto, dimitís d’aquesta primera empresa i fos cessat a la segona.

Segons que ha indicat la diputada Hortènsia Grau, autora de la proposta de resolució, “és molt important que el Parlament hagi blindat el concepte de gerència única per a ambdues empreses. Això és un pas endavant en la defensa de la sanitat pública a Tarragona”.

Grau ha afegit que “ara hem d’esperar que tot plegat funcioni com una gerència única, i que les persones que dins del consell d’administració de GiPSS tenen interessos relacionats amb la Xarxa Santa Tecla deixin de formar-ne part, d’acord amb el segon punt de la resolució”.

El PSC

D’altra banda, la Comissió ha aprovat una proposta de resolució del PSC per la qual s’insta al Govern a definir el paper de l’empresa Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GiPPS) en l’àmbit de la regió sanitària del Camp de Tarragona presentant un pla de serveis, d’activitat, de plantilles i de pressupost fins al 2016.

Així mateix, la proposta socialista també insta també a la Generalitat a revisar la composició del Consell d’Administració de GiPPS, garantint l’absència de conflictes d’interessos entre els patrons.

Malgrat això, la diputada socialista Núria Segú ha lamentat que “els diputats de CiU i ERC hagin votat en contra de què s’aprovés el punt de la proposta de resolució del PSC que demanava impulsar una aliança estratègica entre GiPPS i l’ICS, que són les dues empreses públiques sanitàries del Camp de Tarragona, de manera que GiPPS tingués el lideratge de l’atenció sociosanitària complementària a l’atenció primària i de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.”

“Els socialistes creiem que és necessari que el sociosanitari Francolí tingui una gestió coordinada amb la de l’Hospital Joan XXIII per millorar el servei que ofereix als ciutadans de Tarragona i per optimitzar recursos.”