.

Imatge d'arxiu de les protestes a les portes de Santa Tecla. Foto: Joan Marc Salvat

Imatge d'arxiu de les protestes a les portes de Santa Tecla. Foto: Joan Marc Salvat

El jutjat del social número 3 de Tarragona ha validat les retallades salarials i de condicions laborals aplicades per la Fundació Hospital Sant Pau i Santa Tecla. La sentència del jutge Francisco Javier Sánchez Icart, a la qual ha tingut accés Tarragona21, desestima les demandes presentades pel Sindicat Metges de Catalunya, CCOO, UGT, Satse i CGT contra Santa Tecla i absol la fundació de les acusacions fetes pels sindicats. A partir d’aquí, fonts sindicals han avançat a aquest mitjà que recorreran la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que, en cas de tumbar-se de nou les seves reclamacions, elevaran la denúncia al Tribunal Suprem.

El judici, celebrat el passat 30 de juny, enfrontava els sindicats i la Fundació Hospital Sant Pau i Santa Tecla, per l’aplicació d’una sèrie retallades tant en sous com en condicions de treball. Un escenari al qual s’havia arribat el passat estiu del 2013, després que Comitè d’Empresa i direcció de Santa Tecla no es posessin d’acord en la renovació del conveni. Com que la situació estava en un carreró sense sortida, i d’acord amb la nova legislació aprovada pel govern de Mariano Rajoy, la Fundació hospitalària va decidir “modificar substancialment les condicions de treball regulades en l’article 41 de l’Estatut del Treballador”, tal i com evidencia la sentència del jutge.

Així, el jutge Javier Sánchez, dóna per bons els següents vuit canvis aplicats per la direcció a més d’un miler de treballador de la Fundació Santa Tecla al Tarragonès i al Baix Penedès (principalment, als Hospitals Santa Tecla de Tarragona i el Vendrell).

Primer, ampliació de la jornada de treball en detriment de les hores de descans; segon, reducció del 5% dels conceptes retributius, a excepció del preu hora per guàrdia i l’import variable per objectius; tercer, disminució del 50% de la paga extra de Nadal pel 2013; quart, reducció del 50% de la retribució variable per objectius i el 50% restant si existeix equilibri pressupostari i financer; cinquè, la suspensió dels efectes econòmics del SIPDP i SIP, conceptes que fan referència a extres; sisè, augment de la jornada de treball –1.688 hores el grup, 1.668 hores la resta de grups i 1562 hores pels torns de dia i nit–; setè, la substitució del complement d’incapacitat temporal que establia la disposició addicional sisena de la Llei 5/2012, en relació amb la reducció donada pel Decret Llei 2/2013; i vuitè, i últim, la supressió dels pactes d’empresa existents: pactes particulars, per equips, etc.

Els vuit punts, segons el redactat del magistrat, queden justificats per les “causes econòmiques sostingudes en la disminució d’ingressos des del 2010 de les tarifes de contractació dels serveis per part del CatSalut”.

Amb tot, i segons fonts sindicals, el jutge hauria reconegut la “impossibilitat” de contrastar els números presentats per la Fundació Santa Tecla atès “el seu caràcter privat i argumentar que ell no en té les competències per esbrinar si els comptes presentats i que han motivat la retallada són reals o no”. Paral·lelament, fonts judicials han detallat que, en cap moment, el jutge ha atribuït la disminució d’ingressos de la Fundació a “una mala gestió de la direcció, tot i reconèixer que hi ha pèrdues del 2008 al 2013”.

Per últim, fonts sindicals han explicat que, a última hora, el jutge únicament ha tingut en compte les consideracions de caire “jurídic” a l’hora de redactar el veredicte. I és que, segons expliquen, els testimonis de la Fundació Santa Tecla es van contradir en el judici: “L’assessor financer de Santa Tecla deia que mai havia vist els números de l’empresa ni la documentació, quan la responsable econòmica deia que havia rebut la informació del propi assessor financer”.

Tarragona21 s’ha intentat posar en contacte amb la Fundació Santa Tecla però aquesta no ha contestat les trucades.

Joan Marc Salvat

/* JS para menú plegable móvil Divi */