.

Un moment de l'inici de la pintada col·lectiva. Fotos: ACN

Una cinquantena de pilons, que eviten que aparquin els cotxes al carrer, són els protagonistes de la VIII Pilon Parade International. Una festa inspirada en la ‘cow parade’ organitzada per l’Associació d’Amics i Veïns del carrer Comte de Tarragona. Cada any, per Sant Agapito Bis -el primer dissabte de juliol-, se celebra aquest esdeveniment en què artistes d’arreu, i també tarragonins creatius, pinten un dels pilons del carrer. La temàtica és lliure i hi participen moltes entitats de la ciutat, que així deixen la seva petjada en un dels indrets més fotografiats de Tarragona. Enguany s’han reservat pilons al ball de Dames i Vells i a la Cercabirra, que celebren aniversaris aquest 2014.

Habitualment dos pilons, els millors de l’any anterior, són indultats pels veïns i no es pinten, però aquesta vegada, i davant de la gran afluència de públic que hi ha hagut, tots els pilons seran pintats de nou. Dos, però, s’han reservat al ball de Dames i Vells de Tarragona, que commemora el 500 aniversari dels balls parlats, i a la Cercabirra, que aquest 2014 celebra 10 anys. A més d’aquestes, són moltes les entitats tarragonines que s’animen a col·laborar en aquesta iniciativa, i aquest dissabte s’hi han afegit, entre altres, la Colla Jove Xiquets de Tarragona o la comunitat d’instagramers de la ciutat.

El carrer porta vuit anys repetint l'acció

La festa va començar ara fa vuit anys, segons ha explicat Ramon Ollé, portaveu de l’Associació d’Amics i Veïns del carrer Comte i la plaça Pallol. “No volíem cotxes al carrer, el que volíem era viure més al carrer”, ha relatat Ollé, de manera que van demanar a l’Ajuntament de Tarragona que posés uns pilons. Un element del mobiliari urbà que els veïns van trobar que tenia un color “molt lleig”, i “com aquest carrer està ple d’artistes i de gent molt creativa, vam començar a pintar els pilons”, ha dit. La iniciativa, que tothom va rebre molt positivament, “s’ha convertit en una festa i en un punt d’atracció turística molt important”, ha destacat el portaveu. Així, el carrer Comte és a hores d’ara el segon carrer més fotografiat de Tarragona, després de la plaça dels Sedassos, “cosa que ens agrada molt perquè en aquest carrer tampoc tenim cap monument romà important”, s’ha felicitat Ollé.

Detall d'una pilona multicolor

“Volíem fer com la ‘cow parade’ -en què es pinten unes vaques-, però per dimensions del carrer no ens hi cabien i vam decidir pintar els pilons”, ha comentat. Ollé també ha detallat que vénen artistes de tot el món a pintar pilons, des d’holandesos fins a americans. Un d’ells és el ballarí senegalès Bamba, que fa només uns mesos que és veí del carrer. Bamba, que s’ha mostrat molt orgullós del seu carrer, ha pintat un dels pilons amb la seva parella, amb un fons negre i amb intenció de posar-hi “alguna cosa d’Àfrica”, ha reconegut.

Commemorant un sant inventat

L’esdeveniment s’acostuma a celebrar cada primer dissabte de juliol, coincidint amb Sant Agapito Bis, un sant que realment no existeix i que els organitzadors es van inventar per poder-lo celebrar en les dates que els anaven millor. La inspiració va ser l’edifici històric de Ca l’Agapito, de la plaça Pallol de la ciutat, però tot i que durant l’any es commemora cinc vegades aquest sant, cap els va fer el pes. Amb la celebració també es rememora el desallotjament que van patir una trentena de famílies de la zona l’any 2005 després que un moviment de terra afectés diversos edificis.

La festa, que ha començat a dos quarts d’onze del matí amb el repartiment de pilons, s’allargarà durant tota la jornada, amb un dinar a la fresca i una revetlla popular a la nit.