.

Tarragona ha viscut un 2014 marcat per la corrupció, la independència  i la cultura catalana | Foto: Tarragona21

El 2014 s’acaba avui; un any que ha estat marcat per moltes vessants: política i corrupció, economia i impuls de projectes, cultura i castells, esports i Nàstic. Un any més dins de la crisi econòmica, malgrat el vulguin pintar amb alguns brots verds. Però, sobretot, el 2014 serà recordat per l’any de la corrupció. Deixant de banda tots els casos destapats arreu de l’estat espanyol, al Camp de Tarragona també s’ha viscut d’aprop.

Moment de la sortida de l’ex alcalde de Torredembarra Daniel Massagué, detingut, de l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

L’esclat del presumpte cas de corrupció a l’Ajuntament de Torredembarra, que va acabar amb diversos regidors detinguts i l’alcalde, Daniel Masagué, a la presó, ha estat un dels temes més destacats del 2014 a les comarques tarragonines.

Poblet i els regidors del consistori, entrant als Jutjats en una imatge d’arxiu. Foto: Joan Marc Salvat

La convulsa activitat judicial també ha esquitxat l’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació, Josep Poblet, imputat en una de les branques del cas Innova. La nit del 25 de març es produïa al Vendrell una de les tragèdies més greus dels últims anys, amb la mort de quatre germans en l’incendi de casa seva. I tot això en un any en què BCN World encara no ha acabat d’arrencar i la Generalitat s’ha implicat finalment en la gestió dels terrenys pel pas enrere de Veremonte.

Terrenys de Bcn World

El 2014 el vam començar parlant de residus, armes químiques i Obama. El president dels EUA va demanar al Govern español magatzem pels seus residus químics i Tarragona semblava que havia de ser l’escollida.

Cues per votar al 9N a Tarragona | Foto: Tarragona21

Un any que políticament ha vingut marcat per una data convertida en etiqueta #9N. Catalunya i Tarragona van sortir al carrer per a votar majoritàriament a favor de la independència. Tarragona va tornar a fer evident un clar distanciament entre els barris de ponent i el centre de la ciutat. El referèndum el procés han marcat l’actualitat política del país i de la ciutat en la majoria de discursos dels representants nacionals i locals.

Vista de la Gran Via des de la plaça de les Glòries.

La prèvia del 9N va ser l’onze de setembre amb una multitudinària manifestació a Barcelona fent la V i una contra manifestació a Tarragona de la Societat Civil Catalana que va voler convertir Tarragona en la capital de l’unionisme.

Forns, Sendra i Adán amb Corominas | Foto: Tarragona21

A nivell local, CiU segueix sense tenir clar quin serà el seu candidat a les eleccions del pròxim mes de maig. L’opció Victòria Forns que semblava completament descartada sembla que resisteix agafant-se al pes de l’assemblea local. Albert Abelló presenta clara candidatura avalada pels patrons del partit a Barcelona però que sembla que no ha entrat amb bon peu a Tarragona.

Components d’És Clar que Podem, una de les formacions de PODEMOS a Tarragona | Foto: Tarragona21

I el fenòmen polític de l’any es diu PODEMOS, la formació que encapçala Pablo Iglesias ha aparegut amb una força no massa habitual i presentant un programa que vol trencar amb gairebé tot el que està establert fins ara. A les comarques tarragonines els cercles de PODEMOS sembla que no es presentaran a les municipals de maig però s’han començat a constituir amb força en els darrers mesos.

Restes de l’absis de la basílica paleocristiana de la Tabacalera | Foto: Tarragona21

Des d’una vessant cultural, el patrimoni a la ciutat de Tarragona va prenent importància. Ja durant el 2013 es va reobrir la Necròpolis de Tarragona després d’haver estat oblidada més de 20 anys. Amb aquesta reobertura i seguint les directrius del treball realitzat pel Mn. Joan Serra i Vilaró a principis del S.XX, es va poder redescobrir la basílica de Sant Fructuós amb les restes de l’absis i la tomba dels màrtirs cremats l’any 259. Aquesta troballa s’associa a la Necròpolis de Tarragona i suposa situar-la davant d’un dels conjunts paleocristiants més importants de la Península i de l’Europa Occidental.

El 3d10 amb folre i manilles de la Jove de Tarragona, al HuffingtonPost

La Tarragona que es mou ha vist com la XXV edició del Concurs de Castells es convertia en la més internacional de totes. En un concurs memorable per les colles tarragonines, totes van superar-se acabant amb un dolç sabor de boca. A més, les fites aconseguides s’han vist arreu del món. De la temporada castellera de les colles de la ciutat cal destacar el pas endavant de les dues petites; Xiquets del Serrallo i sobretot Castellers de Sant Pere i Sant Pau i l’espectacle que han ofert les dues grans. Els Xiquets de Tarragona que van carregar el 2d9fm com a millor castell de la temporada en un Sant Magí històric i el 3d10fm de la Jove de Tarragona al concurs de castells un cop els liles s’han convertit en autèntics especialistes en descarregar el 5d9f com el que passeja per la Rambla.

La Mulassa, en una de les seves sortides per Santa Tecla

La gran festa de Tarragona, Santa Tecla, va tancar el 2014 amb rècords d’assistència i rècords d’impacte a xarxes socials. 11 dies de fesa amb una resposta massiva per part de la ciutadania que ha seguit tots i cadascun dels actes programats. I no només s’han bolcat a la part més tradicional i popular, sinó també als concerts, espectacles i fins i tot a la part solidària i cívica de la festa.

Projecte d’hotel Ferrari a PortAventura

En societat, el parc temàtic per excelència de la Costa Daurada, PortAventura, ha generat molts èxits aquesta temporada. La inauguració de la boat ride “Angkor” i l’estrena per primera vegada d’un espectacle de Cirque du Soleil a les seves instal·lacions han suposat grans punts a favor per l’empresa propietat d’Investindustrial i KKR. Però, sobre PortAventura, la notícia més rellevant d’aquest 2014 és la de la construcció de ‘Ferrari Land’, un nou parc temàtic dedicat al Cavallino Rampante, a l’interior del resort i del parc temàtic.

Celebració després d’un gol de Marcos Foto:Nàstic

A nivell esportiu, l’any ha estat d’alts i baixos per a l’esport tarragoní. En futbol un Nàstic de rècord amb dotze victòries seguides va veure com una tarda per oblidar a Llagostera el deixava sense ascens a segonaB. L’equip ha fet un any per emmarcar sent el millor conjunt de la segona B amb valors numèrics en mà. El tècnic Vicente Moreno ha entrat per mèrits propis ja a la història del Nàstic sense haver aconseguit encara l’ascens.  El Nàstic, finalitzant el 2014, en zona de play-off. Els grana inicien el 2015 a un punt del líder i tercers classificats en el grup III de la segona B. La darrera bona notícia és en forma econòmica ja que els grana ha estrenat un nou sponsor, Sorigué, logotip que ocuparà el lloc de la publicitat de Tarragona. El nom de la ciutat no marxa de la samarreta però es situarà en una altre lloc.

El món del bàsquet també ha estat de celebració. El CBT després de tres anys a la lliga EBA ha tornat al bàsquet professional. La millora de les condicions econòmiques de la Federació per a participar a les lligues LEB ha permès a l’equip que entrena Berni Àlvarez tornar a jugar a la tercera categoria del bàsquet estatal. Ho fa amb un equip amb l’etiqueta de Km0, fet a casa i que de després d’un inici espectacular de lliga ha vist que els tocarà patir per lluitar per la permanència.

El 2015 promet emocions fortes esportivament parlant amb les temporades dels equips tarragonins i una nova participació de Natalia Rodriíguez al Mundial d’Atletisme aquest estiu encarant els que podrien ser els seus cinquens Jocs Olímpics l’any següent.

Quim P. Casadesús / AnnaMG